Welke slaaphouding heeft jouw hond?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Om de persoonlijkheid van je huisdieren te leren kennen is er niets interessanter dan te kijken naar hun slaaphouding. Het is ook nog eens heel grappig om te zien!
Onze harige vrienden spreken de hele tijd met ons door hun gedrag, houdingen en gezichtsuitdrukkingen. Misschien kunnen ze niet met ons praten, maar ze gebruiken hun lichamen om hun gedachten, gevoelens en gemoedstoestanden weer te geven.
Hun slaaphouding vertelt echt ook een heleboel over hun gevoelens. Als je aandacht schenkt aan de manier waarop je hond slaapt, kun je een paar dingen over zijn persoonlijkheid ontdekken.
Vertel me hoe je hond slaapt, en ik vertel je wat voor hond het is
Misschien heb je er van gehoord dat de slaaphouding van mensen iets zegt over hun gevoelens en zelfs over hun gezondheid. Welnu, hetzelfde kan gezegd worden van honden.
Slaapt je hond opgekruld?
Heb je wel eens je hond helemaal opgekruld zien liggen, misschien op een koude dag? Zijn lichaam opgekruld in een schattige harige bal en zijn hoofd op zijn poten, netjes op elkaar gestapeld…
Dit is een van de meest voorkomende slaaphoudingen omdat het warmte bespaart en minder energie uitstraalt. Wat betekent dit? Dat je hond zich kalm en veilig voelt in zijn huis, en dat hij zich daar vrij voel om zich uit te drukken.
‘Superhond’-houding
In deze slaaphouding zijn de voor en achterpoten volledig gestrekt met zijn buik op de grond en zijn hoofd meestal tussen zijn voorpoten.
Als je hond slaapt als een superhond, dan betekent het dat hij heel blij is en een heleboel energie heeft. Wees daarom niet verbaasd als je hond zo gaat slapen nadat hij helemaal moe en blij van een wandeling terugkomt.
Op zijn zij slapen: wat betekent dat?
Hier is nog een veelvoorkomende slaaphouding van honden. Hij zal voornamelijk zo gaan liggen omdat het heel comfortable is. Honden kiezen voor deze houding als ze zich in hun omgeving kalm en ontspannen voelen.
De klassieke ‘ingestorte’ slaaphouding
In deze houding ligt de hond op zijn rug en rust zijn kop op de grond. Zijn voorpoten rusten op zijn buik, terwijl de achterpoten de lucht in steken. Open slaaphoudingen zoals deze laten het lichaam van de hond snel afkoelen, terwijl hij snel kan opstaan als hij een vreemd geluid hoort.
Slaapt je hond op zijn buik?
Normaal gesproken is dit een tijdelijke slaaphouding. De hond zal meestal zijn houding veranderen voordat hij in een diepe slaap valt. Zijn buik raakt de grond en zijn achterpoten liggen wijd uit elkaar. Eén of beide voorpoten liggen parallel aan het lichaam. Dit is ook een gangbare slaaphouding voor timide honden, of wanneer hun huis nog nieuw is voor hen.
‘Ik hoop dat het regent’ of ‘gekke poten’-slaaphouding
Dit is de meest vermakelijke slaaphouding. Hierbij raakt de rug van de hond de grond. Zijn achterpoten liggen uit elkaar en zijn voorpoten vallen op zijn borstkas. Er was eens een tijd dat mensen zeiden dan de hond ‘om regen smeekte’ als hij zo sliep
Hoeveel uren slaap heeft een hond nodig?
Veel eigenaren maken zich zorgen over hoeveel uren hun hond slaapt, vooral als ze pups zijn. We zijn zo gewend aan het slaapritme van onze eigen lichamen dat het lijkt alsof onze pups teveel slapen. Honden hebben echter meer uren slaap nodig dan dat mensen nodig hebben.
Het aantal uren slaap dat een volwassen hond nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd, grootte en gezondheidstoestand. Over het algemeen hebben kleinere rassen minder slaap nodig dan de grote. Terwijl kleine honden gewoonlijk tussen 14 en 16 uur slapen, kunnen de grotere tot 18 uur per dag slapen.
Een jonge, net volwassen hond zal bijvoorbeeld nog steeds meer energie hebben dan een oude hond. Dezelfde logica kunnen we toepassen op gezonde honden. Zij hebben een actievere stoffwisseling en meer uithoudingsvermogen. Teveel vermoeidheid en slaperigheid kunnen symptomen zijn van allerlei gezondheidsproblemen.
Daarnaast spelen de gewoonten van een hond ook een hoofdrol in het aantal uren dat hij slaapt. Een hond die altijd binnen blijft kan meer uren per dag slapen omdat hij in een omgeving leeft met minder stimuli.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.