Palmolie is ook een bedreiging voor Afrika
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Palmolie is een bedreiging voor Afrika. Palmolie is een populair ingrediënt dat een perfect voorbeeld is van hoe extreem bewerkte voedingsmiddelen ingrediënten kunnen verbergen die schadelijk voor het milieu en onze gezondheid zijn.
Van deze olie is bekend dat het de oorzaak is van de ontbossing in oerwouden in India en het heeft nu zijn weg naar Afrika gevonden.
De gevaren van palmolie
Dit is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Dat komt, omdat het niet alleen in voedsel wordt gebruikt, maar ook in cosmetische producten en schoonmaakproducten. Palmolie komt van de Afrikaanse palm, maar 85% van de plantages bevindt zich in Zuidoost-Azië.
De monocultuur van palm treft veel dieren zoals nieuwe soorten orang-oetans, tijgers en olifanten, wat een alarmerend sociaal effect heeft veroorzaakt. Dit komt, ook doordat palmolie schadelijk voor de menselijke gezondheid kan zijn.
Palmolie vormt echter niet alleen een bedreiging voor de natuur van Azië. De afgelopen jaren is deze plant, die oorspronkelijk uit Afrika komt, teruggekeerd naar zijn moedercontinent in de vorm van nieuwe monoculturen om aan de internationale vraag te voldoen.
Het kweken van deze olie bestaat uit het verbranden van honderden kilometers bos om de palm-monoculturen te starten. Deze lineaire en akkerbossen hebben maar één plantensoort. Ze hebben daarom weinig leven, omdat ze geen ecologische waarde hebben.
Afrika, de volgende bestemming voor palmolie
De samenleving lijkt zich steeds meer bewust van het gebruik van deze oliën. Volgens recente studies zal het teeltgebied van dit product echter tegen 2050 verviervoudigd moeten zijn.
Deze uitbreiding vindt voornamelijk plaats op het Afrikaanse continent. Ook stelt een studie van de University of Clark dat het behoud van Afrikaanse primaten onmogelijk zou zijn als er meer palmolieboerderijen zouden verschijnen.
De afgelopen maanden hebben we gezien hoe commerciële belangen deze dieren hebben beïnvloed. Nieuws zoals dat van het oudste nationale park in Afrika dat openstaat voor olie-exploratie, wat de toekomst van soorten als de berggorilla beangstigend maakt.
Volgens dit onderzoek zullen echter bijna 200 soorten Afrikaanse primaten door palmolie-expansie worden beïnvloedt. Interessant is dat onderzoekers hebben vastgesteld dat slechts 9% van het Afrikaanse continent voor landbouw geschikt is.
Is alleen palmolie een bedreiging?
Je moet niet vergeten dat sommige bedrijven andere producten in plaats van palmolie gebruiken. Ze willen niet verstrikt raken in de verontwaardiging van consumenten als ze foto’s van bijvoorbeeld orang-oetans zien die door deze gewassen getroffen worden.
Deze oliën worden echter vaak door andere ongezonde producten vervangen die het milieu schaden. Bijvoorbeeld andere plantaardige oliën die ook ontbossing vereisen.
Veel bewerkte producten bevatten ingrediënten die schadelijk zijn voor Afrikaanse dieren in het wild, omdat door tientallen ingrediënten worden gemaskeerd. Zelfs vleesproducten of groenten, zoals avocado’s of aardbeien, kunnen van duizenden kilometers afstand komen of bedreigend zijn voor parken.
Het probleem zit dus niet alleen in palmolie. Als je wilt dat je dieet beter is voor het milieu, dan kun je het beste verse producten zoeken die lokaal geteeld zijn. Zo blijft je impact op de natuur zo klein mogelijk.
Bedenk dat er maar weinig dingen zijn die net zo schadelijk zijn als het consumeren van palmolie, omdat het afbranden van bossen nodig is om het te produceren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Strona, G., Stringer, S. D., Vieilledent, G., Szantoi, Z., Garcia-Ulloa, J., & Wich, S. A. (2018). Small room for compromise between oil palm cultivation and primate conservation in Africa. Proceedings of the National Academy of Sciences, 201804775.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.