Monogame dieren: 5 soorten die voor altijd bij elkaar blijven
In de menselijke samenleving zijn er mensen die monogamie steunen en anderen die geloven dat monogame dieren en mensen onnatuurlijk zijn. Voor sommigen is monogamie noodzakelijk voor een gelukkige relatie. Anderen verkiezen open relaties boven monogamie.
In de dierenwereld zijn er echter een paar monogame soorten. Dit zijn 5 monogame dieren die je zullen laten twijfelen over je eigen relatie.
Vijf monogame dieren
Gibbons, de meest zelfopofferende primaten
Met een levensverwachting van 35 tot 40 jaar vormen gibbons (op de foto hierboven) een hechte band met hun partner die hun hele leven duurt. Als ze eenmaal geslachtsrijpheid hebben bereikt op de leeftijd van 5 jaar, richten ze al hun aandacht op slechts één gibbon.
Deze soort is zo toegewijd aan hun partner dat ze hen zullen beschermen met hun leven. Vaak zijn deze lawaaierige dieren te vinden op een tak, waar ze naast hun partner zitten en diens vacht verzorgen.
Ze drukken ook vrijelijk uit wat ze voor elkaar voelen. Deze soort is echter niet altijd trouw. Er zijn een aantal koppels die “uit elkaar gaan” en uiteindelijk in contact komen met andere apen.
De tedere kant van de grijze wolf
Deze roofdieren leven in een roedel die bestaat uit koppels mannetjes en vrouwtjes, die gedurende hun hele leven bij elkaar blijven (of tot een van hen komt te overlijden). De wolven voeden elkaars jongen op en leren hen om te jagen om voedsel te vergaren voor de hele familie.
Het alfakoppel blijft tot de dood bij elkaar. Ze planten zich gedurende hun hele leven voort, maar de vrouwtjes zijn over het algemeen loops tijdens de maanden januari en februari.
De nuttige monogamie van de bever
Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat een aantal van de meest geliefde en bewonderde monogame dieren gewoon geen zin hebben om steeds maar weer op zoek te gaan naar een nieuwe partner.
In dit geval is de bever een van deze dieren. Een van de meest belangrijke activiteiten uit het leven van bevers – behalve de voortplanting – is het bouwen van dammen en holen waarin zij het grootste gedeelte van hun leven doorbrengen.
Hoewel deze dieren voor hun jongen zorgen, moeten bevers van zonsopgang tot zonsondergang werken om ervoor te zorgen dat hun harde werk niet weg wordt gespoeld. Voor deze diersoort zijn teamwork en monogamie met elkaar verbonden, en vormen een nuttige manier om naar het leven te kijken.
De schoonheid van verliefde zwanen
Hoewel er veel vogelsoorten zijn die monogaam zijn, is de toewijding van mannelijke zwanen de meest opvallende van alle monogame dieren die er zijn.
De mannetjes helpt niet alleen het vrouwtje bij het bouwen van een nest, maar helpt ook bij het uitbroeden van de eieren. Dit is uniek, omdat veel mannetjesdieren hun partner alleen helpen bij het doen van bepaalde taken. Interessant genoeg veranderen mannelijke zwanen de traditionele geslachtsrollen.
Deze dieren planten zich voort met één enkele partner gedurende hun hele leven. Het is prachtig, maar uiteindelijk draait het alleen om het overleven.
De darmparasiet Schistosoma mansoni is ook monogaam
Deze parasiet veroorzaakt schistosomiasis bij mensen. Hoewel het lijkt of er niets romantisch is aan parasieten, is het één van de weinige wormsoorten die we tot monogame dieren kunnen rekenen, ongeacht het feit dat ze in mensen leven.
Deze parasiet dringt de huid binnen door de haarzakjes van het lichaam. Hij laat zijn larven achter in je bloedstroom zodat ze zich kunnen voeden op je longen en lymfesysteem. Een verliefd stel kan zo’n 300 eieren per dag produceren.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.