Leer alles over de vijf persoonlijkheden van honden

Leer alles over de vijf persoonlijkheden van honden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Net als mensen, vertonen ook onze huisdieren gedrag dat hun persoonlijkheid bepaalt. Het is belangrijk om te letten op de persoonlijkheden van honden, om te kunnen bepalen welk ras het beste bij ons past.

Het temperament van een dier zegt veel over zijn gedrag. Honden onthullen veel over hun persoonlijkheid door middel van de manier waarop ze reageren op verschillende stimuli in hun omgeving, maar ook door middel van dingen als hun vermogen om zich aan te passen aan bijvoorbeeld een nieuw huis.

Door een duidelijk beeld te hebben van de persoonlijkheden van honden, kun je voorspellen of ze goed bij een bepaald baasje zullen passen of niet. Het zou ideaal zijn als de relatie tussen een hond en zijn baasje zo harmonieus mogelijk is. Zodoende kan de relatie dienen als een bron van gezelschap en een gezonde leefomgeving bieden.

De persoonlijkheden van honden onderverdeeld in vijf categorieën

Er zijn vijf soorten persoonlijkheden die heel vaak voorkomen bij honden – hoewel ze niet de enige factor zijn die de persoonlijkheid van een hond bepaalt – bepalen ze wel voor een groot deel het gedrag van het dier.

Agressieve hond

Het eerste dat je moet weten is dat de persoonlijkheden van honden meestal gebaseerd zijn op genetica. De juiste training kan echter wel helpen bij het corrigeren en beheersen van bepaalde impulsen.

1. Agressieve honden

Agressieve honden zijn van nature zelfverzekerd en impulsief. Dit persoonlijkheidstype zie je vaak bij rassen als de rottweiler, doberman en Duitse herder. Er zijn twee belangrijke factoren als het gaat om een ​​agressieve hond.

De eerste factor houdt in dat je moet zien te identificeren of de agressiviteit deel uitmaakt van zijn persoonlijkheid, of dat het aangeleerd gedrag is.

De tweede factor heeft betrekking op de eigenaar. Agressieve honden zijn meestal erg dominant, ze hebben dus een baasje nodig die zelf ook een sterk karakter heeft, iemand met het vermogen om hen te laten zien wie de baas is. Het baasje moet in staat zijn om te laten zien dat hij degene is die de regels bepaalt en oplegt.

De juiste training kan veel invloed hebben op dit persoonlijkheidstype. Het kan ervoor zorgen dat het agressieve gedrag van de hond wordt versterkt, of juist wordt verminderd. Dit zal grotendeels afhangen van de omgeving en het baasje. Om een deel van zijn agressie in bedwang te houden, heeft dit type hond veel lichaamsbeweging nodig.

2. Verlegen honden

In tegenstelling tot andere eigenschappen, kan verlegenheid worden ontwikkeld. Hoewel genetische factoren ook enigszins een rol spelen, worden sommige honden verlegen vanwege een trauma of gebrek aan socialisatie.

Dit type persoonlijkheid komt vaak voor bij honden die geïsoleerd zijn of die weinig contact met mensen hebben gehad. Je ziet het ook vaak bij honden die een groot deel van hun leven met meer dominante rassen hebben geleefd.

3. Passief-agressieve honden

Van honden is bekend dat ze een passief-agressieve persoonlijkheid hebben wanneer ze impulsief reageren op angstaanjagende situaties. Over het algemeen hebben verlegen honden de neiging om zich te verbergen wanneer ze bang zijn. Agressieve dieren zien echter juist agressie als de beste manier om een einde te maken aan hun angst.

Dit persoonlijkheidstype kan het gevolg zijn van een slechte kruising van hondenrassen. Met andere woorden, een agressief hondenras wordt gekruist met een verlegen hondenras. Dit is een fout die veel onervaren fokkers vaak maken.

4. Sociale honden

Net als andere karaktereigenschappen, is ook sociabiliteit erfelijk. Dit betekent dat sommige dieren vriendelijk en aanhankelijk zijn vanwege hun ras. Deze honden laten deze karaktereigenschap zien bij zowel mensen, als honden en andere dieren. Deze persoonlijkheid maakt sommige honden ideaal voor gezinnen met kinderen of ouderen.

5. Onafhankelijke honden

Onafhankelijke honden hebben geen interesse in het tonen van affectie en zorgzaamheid. Ze zijn niet geïnteresseerd in co-existentie en hebben daarom niet veel affectie van hun baasjes nodig. Ze zoeken meestal alleen aandacht als ze het willen of nodig hebben. De rest van de tijd geven ze de voorkeur aan een eenzame levensstijl.

Hond en baasje lopen door het bos

Hoewel dit type persoonlijkheid niet erg vaak voorkomt, hebben sommige mensen er zelfs een voorkeur voor. Het blijkt dat deze honden perfect zijn voor mensen die de hele dag van huis weg zijn of vaak reizen.

Hoe je een hond kiest die het beste bij jouw persoonlijkheid past

Wanneer je hebt besloten om een ​​hond in huis te nemen, is het raadzaam om er eentje te kiezen op basis van je eigen persoonlijkheid. Dit zal de relatie tussen jullie alleen maar ten goede komen.

Kleine honden zijn ideaal voor mensen die een druk en hectisch leven leiden. Deze honden hebben meestal namelijk geen lange wandelingen nodig en hebben ook niet veel verzorging nodig.

Als je daarentegen juist een vrij inactief leven leidt, is het beter om een ​​rustige hond in huis te halen met een onafhankelijke persoonlijkheid. Als de hond goed getraind is, zal hij geen lange wandelingen nodig hebben, omdat hij de regels van het huis kent.

Voor sportievelingen zijn grote en actieve honden de beste keuze, zoals een golden retriever of een labrador. Ook een Duitse herder is een geweldig alternatief.

Nog een manier om het juiste ras te kiezen, is door rekening te houden met de taken die je het dier zult geven. Als je op zoek bent naar een waakhond, moet je er een kiezen met een agressieve persoonlijkheid, terwijl familiehonden van nature sociaal moeten zijn.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Ted Murphy 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pawloski, A. A., & Scott, J. P. (1956). Hereditary differences in the development of dominance in litters of puppies. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 49(4), 353.
  • Ilska, J., Haskell, M. J., Blott, S. C., Sánchez-Molano, E., Polgar, Z., Lofgren, S. E., … & Wiener, P. (2017). Genetic characterization of dog personality traits. Genetics, 206(2), 1101-1111.
  • Kubinyi, E., Turcsán, B., & Miklósi, Á. (2009). Dog and owner demographic characteristics and dog personality trait associations. Behavioural processes, 81(3), 392-401.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.