Waarom honden soms hun baasje haten

Waarom honden soms hun baasje haten

Laatste update: 09 oktober, 2018

Er is al veel gezegd over de hechte en speciale band die er bestaat tussen mensen en honden. Ze worden ‘ de beste vriend van de mens’ genoemd. Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat niet alles goud is wat er blinkt. Er zijn honden die hun baasje haten.

Dit is misschien moeilijk om te geloven aangezien honden ons door de geschiedenis heen onvoorwaardelijke liefde en trouw hebben gegeven. Er is al veel gezegd over de positieve gevoelens en er kan eenvoudigweg niets slechts in hun hart zitten. Hoe kan ooit iemand zeggen dat er honden zijn die hun baasje haten?

Zijn er echt honden die hun baasje haten?

Nicholas Dodman van de Tufts Universiteit in Massachusetts denkt van wel. In zijn boek, ‘The Conversation’, geeft hij een voorbeeld uit de praktijk van een man Rick en zijn terriër.

Rick aanbad zijn Ierse hond, maar het leek erop dat die liefde eenzijdig was. De hond Ruckus reageerde vaak agressief. Hij begon overal zijn territorium te markeren. Soms moest Rick de hulp van zijn vrouw inroepen om hem te helpen de hond op te sluiten omdat hij bang was dat hij hem zou aanvallen.

Soms zijn er honden die hun baasje haten

Met dit ongewone voorbeeld wilde Dodman aantonen dat er enkele eigenaren zijn die in dezelfde situatie zitten. Het zijn situaties die beter genegeerd kunnen worden aangezien het voor Ruckus niet zo goed afliep.

Toen Rick op een dag het gras aan het maaien was werd hij door Ruckus besprongen en een ambtenaar van de diereninspectie moest tussenbeide komen. Hij nam hem in beslag. Jammer maar waar. Het is een goede reden om te proberen achter de reden van dit soort gedrag te komen.

Redenen waarom honden soms hun baasje haten

Het verhaal van Ruckus staat niet op zich. Er zijn meer honden die om verschillende redenen hun baasje haten en op dezelfde manier reageren. Laten we die eens bekijken.

Trauma

Al leek het erop dat Ruckus zijn baas om een of andere onbekende reden haatte, andere honden kunnen om specifieke redenen op dezelfde manier reageren. Bijvoorbeeld, honden die mishandeld zijn willen eenvoudigweg niet met andere eigenaren samenleven. Omdat ze of niet geïnteresseerd zijn of omdat ze nerveus zijn.

Vergeet niet, honden hebben hun eigen persoonlijkheden. Net als bij mensen kan niet elke hond met anderen overweg. Dieren hebben zo ook hun voorkeuren. Door een traumatische ervaring kunnen ze negatief worden en gaan denken dat ze niet gelukkig met mensen kunnen samenleven.

Hun reactie kan agressief worden, al worden anderen misschien apathisch of onverschillig. Het ligt allemaal aan de hond zelf en de ernst van de situatie.

Angst

In zijn boek ‘The Dog Who Loved Too Much’, vertelt Dodman het waargebeurde verhaal van een Duitse herder die bang was voor zijn eigenaar. Als hij thuiskwam rende de hond weg en verstopte zichzelf.

Zijn eigenaar had hem nog nooit iets aangedaan maar de hond was vroeger wel mishandeld. Hierdoor was hij bang geworden van mensen. Echter, dit verhaal heeft een gelukkig einde.

Een hond kan ook bang zijn

De vrouw van de eigenaar leed aan aanvallen van hypoglykemie waar de hond meteen op reageerde. Toen hij zag dat ze hulp nodig had ging hij meteen naar zijn eigenaar. Deze nam deze gelegenheid gelijk te baat om hem wat aandacht te geven en liet hem weten dat hij van hem hield. Met de tijd werd hun relatie beter.

Moed gaat niet over onbevreesd zijn. Moed gaat over bang zijn en het toch doen.
-Anoniem-

Wees geduldig met je hond als hij soortgelijk gedrag laat zien. Een dier dat een traumatische ervaring heeft gehad moet het naar zijn zin hebben, fijn gaan wandelen en goede herinneringen met zijn eigenaar opbouwen. Alleen dan komt hij over zijn trauma heen en gaat de angst weg.

Gebruik altijd positieve bekrachtiging en lieve woorden. Zoals we al eerder gezegd hebben, met liefde, genegenheid en doorzettingsvermogen is niets onmogelijk!

Bron van de uitgelichte afbeelding: Tonatiuh Mendez Carrizosa 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.