Leer je hond om te apporteren zonder angst

Nervositeit bij je hond kan frustratie veroorzaken omdat sommige van deze spelletjes maar doorgaan. Hun natuurlijke jachtinstincten komen naar buiten, maar er is geen prooi die ze kunnen vangen.
Leer je hond om te apporteren zonder angst

Laatste update: 28 januari, 2021

Wat is er zo bijzonder aan een bal, een tak of een frisbee? Waarom jagen honden er zo gretig achteraan als je ze weggooit? Sommige honden laten zelfs “obsessief” gedrag zien met betrekking tot het apporteren van speelgoed. Lees dit artikel om te leren hoe je je hond kunt leren apporteren zonder angst.

Honden en apporteren, een langdurige relatie

Wanneer je met je hond naar het park gaat, neem dan meer mee dan alleen maar een riem en halsband. Je kunt bijvoorbeeld ook zijn favoriete speelgoed meenemen: een bal. Een hond gaat er steeds weer naar op zoek, ondertussen zit jij op een bankje en gooi je het zo ver mogelijk weg.

Is het normaal dat honden apporteren of heeft de mens deze liefde om alles wat weg wordt gegooid te vinden en terug te brengen gecreëerd?

Om dit gedrag te begrijpen moet je het zien alsof de hond “teruggaat naar zijn roots” en zijn wilde kant loslaat. De niet-gedomesticeerde verwanten van honden, de wolven, reizen lange afstanden op zoek naar prooi. Zodra ze die zien zullen ze er wanhopig achteraan jagen tot ze het te pakken hebben en brengen het dan terug naar de roedel zodat elk lid ervan kan eten.

Dus als je hond een bal terug naar je voeten brengt, is dat omdat hij zijn trofee met je wil delen. Het maakt niet uit dat jij degene bent die het heeft weggegooid.

Hondje die met interactief speelgoed speelt

Honden laten nog steeds gedrag zien uit de tijd dat ze “wild” waren. Sommigen zijn enthousiaster dan anderen, maar geen enkele hond kan de verleiding weerstaan om achter een bal, tak, frisbee of iets anders aan te jagen. Daarom is ze leren apporteren zonder angst een goede zaak.

Wanneer het apporteren een obsessie wordt

Ook al is het voor sommige honden leuk om te apporteren; het kan voor anderen een obsessie worden. Ze blaffen, worden angstig, zenuwachtig, en wanhopig enz. tot je gooit. Die wanhoop heeft te maken met het karakter van een hond en een gebrek aan controle van de persoon die hem getraind heeft.

Het heeft ook te maken met hoeveel beweging deze hond per dag krijgt. Als hij 10 uur aan een stuk slaapt omdat er niemand thuis is, en je neemt hem mee naar het park als je thuiskomt, dan is het geen verrassing dat de hond de energie heeft om urenlang achter een bal aan te jagen.

Tips om je hond te leren apporteren zonder angst

Het ras speelt een grote rol bij het leren apporteren van je hond. Sommigen krijgen het makkelijk onder de knie (golden retrievers, pointers, cocker spaniëls, labradors) vanwege hun natuurlijke instincten om op prooien te jagen. Andere rassen vinden het saai (Duitse herders, boxers, rottweilers, etc.).

Gelukkige labrador met een bal

Om je hond op de “juiste manier” te leren apporteren zonder angst, moet je de tijd nemen en geduld hebben. Je moet ook kalm zijn en die kalmte doorgeven aan je hond, zodat hij beter kan leren apporteren zonder angst.

1. Jij bepaalt de regels

Ten eerste heb jij de leiding over wanneer het spel begint en wanneer het eindigt. Gooi de bal pas nadat je hond zijn behoefte heeft gedaan of nadat hij in eindeloze cirkels heeft rondgedraaid. Als je hond je de bal probeert te laten gooien door te blaffen, janken of rond te springen, wacht dan tot hij tot rust is gekomen.

2. Alleen spelen als je hond rustig is

Dit is een zeer belangrijke factor omdat angst en vreugde gemakkelijk door elkaar gehaald worden. Je moet je hond leren om je commando’s te gehoorzamen. Dus als je hem zegt te gaan zitten voordat je de bal gooit, dan moet hij gaan zitten!

Houd het principe “alles tegen een prijs” in gedachten. Als je hond wil spelen, dan moet hij je er iets voor teruggeven (niet blaffen, gaan zitten enzovoort). Maak oogcontact met je hond, en begin niet aan het spel als hij niet gehoorzaamt.

3. Je hond moet de bal naar je terugbrengen

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van alles, vooral bij honden die dingen verbergen. Om te blijven spelen moet je je hond leren om de bal terug te brengen. Sommige eigenaren geven hun honden een beloning als ze de bal terugbrengen.

Dat hoeft zelfs geen voedsel te zijn, het kan ook gewoon een aai of vriendelijke woorden zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.