Verbeter de kwaliteit van je kippeneieren
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De kwaliteit van kippeneieren is belangrijk voor het inkomen van de boer en de gezondheid van de consument. Het geeft ook aan of een legkip goed gevoed is.
Kwaliteit van eieren: voedingstips voor legkippen
Je kunt de kwaliteit van een ei analyseren door de dooier, het eiwit en de schaal te observeren.
Kwaliteit van de dooier
De kwaliteit van de dooier is te zien aan zijn consistentie, kleur en samenstelling. De kleur van de dooier varieert van lichtgeel tot intens oranje. De kleur is afhankelijk van de opname van lipidenpigmenten die deel uitmaken van het dieet van deze vogels.
Veel producenten gebruiken synthetische stoffen of specifieke voedingsmiddelen om de kleurvoorkeur van de consument te verkrijgen. Dit hangt af van elke cultuur, maar meestal associëren de meeste mensen een intensere kleur met “scharreleieren.”
De synthetische combinatie bestaat meestal uit zeaxanthine, luteïne en capsanthine in verschillende verhoudingen. Je kunt deze supplementen aanvullen door maïs of luzerne toe te voegen aan het dieet van een kip.
De consistentie van de dooier hangt voornamelijk af van de permeabiliteit van het vitelline-membraan. Het dieet van een kip heeft normaal gesproken geen invloed op de permeabiliteit. In plaats daarvan zijn de volgende factoren bepalend: de opslagomstandigheden, de leeftijd van de legkippen en de tijd tussen de leg en de consumptie.
Dooiervlekken
Een van de belangrijkste aspecten van de samenstelling van de dooier is de aanwezigheid van kleine bloedingen. Deze bloedvlekken worden gevormd tijdens de ovulatie en verschijnen op het oppervlak van de dooier. Wanneer ze geoxideerd zijn zien ze er bruinachtig of wit uit.
Genetische factoren, de leeftijd van het dier en stress tijdens het opgroeien van de kip veroorzaken dit fenomeen. Op dit moment geloven mensen dat door de giftige stoffen in commercieel voedsel deze vlekken vaker zullen voorkomen.
Eiwit Kwaliteit
De kwaliteit van het eiwit wordt hoofdzakelijk bepaald door zijn consistentie. De belangrijkste factoren zijn de versheid van het ei en de leeftijd van de legkip. Bovendien speelt goed commercieel voer een belangrijke rol. Het moet de juiste gehalten en bronnen aan eiwitten bevatten.
Vlees- of bonenmeel zijn eiwitbronnen die een goede eiwitconsistentie bevorderen. Echter, koolzaad- en zonnebloemmeel hebben een negatief effect op het product. Daarnaast zijn specifieke aminozuren, zoals lysine, goed voor de consistentie van het eiwit.
Daarentegen kunnen overtollig magnesium en andere metalen in de voeding de kwaliteit van de kippeneieren verminderen. Hetzelfde geldt voor besmetting met vanadium, die je kunt tegengaan met gecontroleerde doses ascorbinezuur.
Kwaliteit van de eierschaal
Als het om de schaal gaat is de dikte ervan het enige waar het dieet van een kip invloed op heeft. Bijna 95% van de eierschaal bestaat uit calciumcarbonaat. Hoewel het grootste deel ervan afkomstig is van de botten van het dier kun je ook meer van deze stof in de voeding van de kip opnemen.
Daarom kun je een extra dosis calcium aan het kippenvoer toedienen. Je moet calcium met anorganisch fosfor gebruiken om ook de gezondheid van de botten van het dier te verbeteren. Let er echter op dat voer voor legkippen vitamine D3 moet bevatten. Het is onmisbaar om botafzetting tegen te gaan en om de dichtheid van de schaal te verbeteren.
Kwaliteit van kippeneieren: managementzorg en preventieve geneeskunde
Ten eerste, vergeet niet dat preventieve geneeskunde je in staat stelt om het dier gezond te houden en zijn productiviteit te verbeteren. Daarom moet je de kip periodiek vaccineren tegen het posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS), infectieuze bronchitis en de ziekte van Newcastle.
Als het gaat om het beheer van de dieren zorg ervoor dat je de stress van de kippen tijdens het opgroeien tot een minimum beperkt. Daarom moet je plotselinge veranderingen in leefomgeving en verlichting en overbevolking in de omgeving vermijden. Ook moet je kippeneieren volgens een regelmatig schema en op een vast tijdstip verzamelen.
De kwaliteit van eieren wordt ook bepaald door hun effect op de gezondheid van de consument. Op dit moment willen mensen eieren met uitstekende voedingseigenschappen: een hoog gehalte aan Omega 3, vitaminen en foliumzuur.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.