Intelligentie bij dieren: kunnen honden ons misleiden?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Honden worden beschouwd als de beste vrienden van de mens. Hun intelligentie heeft hen daarom onderscheiden van andere dieren. Maar kunnen honden ons misleiden? Jawel! Recente studies hebben aangetoond dat honden wel degelijk kunnen bedriegen, begrijpen en van ons kunnen leren.
Veel mensen geloven dat honden net als elk ander dier zijn. De volgende studie toont echter het tegendeel aan. Honden lijken namelijk in veel van hun houdingen en reacties eigenlijk best op mensen.
Honden: de slimste wezens na de mens
Mensen die honden hebben zijn meestal verbaasd over alle prachtige en ondeugende dingen die hun huisdieren kunnen doen. En andere mensen vinden het aan de andere kant echt moeilijk om die verbazingwekkende verhalen te geloven.
Maar het lijkt erop dat de wetenschap nu eindelijk heeft kunnen bewijzen hoe slim honden echt zijn. Een recent onderzoek in Zürich leverde namelijk verbazingwekkende gegevens op over hoe honden ons misleiden.
Naast luisteren, begrijpen en troosten zijn honden ook in staat om te manipuleren en te bedriegen, vooral als het om voedsel gaat. Een Zwitserse onderzoeker heeft vier dagen lang hard gewerkt met een groep honden. Kunnen honden ons misleiden? Het onderzoek wees uit van wel!
Onderzoek bewijst dat honden ons misleiden
Honden zijn erg sluw, en vooral wanneer ze hun zinnen ergens op hebben gezet. Mensen die honden als huisdier hebben weten zelf ook hoe intelligent deze dieren kunnen zijn. Het onderzoek heeft bovendien aangetoond dat honden ons goed kunnen misleiden als ze met bepaalde dingen weg willen komen. Dat wordt door de onderzoekers “tactische misleiding” genoemd.
Het onderzoek uit Zürich heeft aangetoond dat honden in staat zijn om mensen die hen voedsel geven te laten zien waar hun voerbakje is. Maar mensen die hen geen voedsel geven, die negeren ze.
27 honden werden getest. Ze waren allemaal van verschillende rassen, en van beide geslachten. Deskundigen plaatsten elke hond voor twee onbekenden. Een van hen had wat worstjes in zijn zak. Daarna plaatsten de onderzoekers een schotel op een paar meter afstand. Vervolgens begonnen de honden de persoon met de worsten naar de schotel te lokken, om zo een lekker hapje te krijgen.
Testresultaten
De wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd verklaarden dat hun belangrijkste bevinding het feit was dat honden ons wel degelijk kunnen misleiden. Ook het feit dat de mensen vreemden waren deed er niet toe. De honden leken namelijk nooit verlegen of bang.
Dit onderzoek stelt ons dus in staat om meer inzicht te krijgen in de cognitieve capaciteiten van honden. Bovendien leren we meer over hoe flexibel ze omgaan met mensen. De onderzoeker die de studie leidde zei ook dat haar eigen honden haar inspireerden om de studie te ontwikkelen.
De onderzoeker benadrukte ook dat eten de belangrijkste drijfveer is voor de cognitieve potentie van een hond. Een hond zal er immers alles aan doen om eten te krijgen. Aangezien we in een wereld leven waarin honden de meest populaire huisdieren zijn, is het belangrijk om hun mentaliteit te begrijpen.
Intelligentie en stimulatie bij honden
Een gerenommeerde Canadese psycholoog en expert in hondenintelligentie onderscheidt drie niveaus van hondenintelligentie:
- Instinctieve intelligentie: het vermogen van een hond om een getrainde taak uit te voeren (bijvoorbeeld herdershond, geleidehond, jachthond, etc.).
- Adaptieve intelligentie: het vermogen van de hond om een probleem op te lossen.
- Intelligentie in gehoorzaamheid: het vermogen van een hond om van een mens te leren.
Zoals eerder vermeld: honden hebben een enorme cognitieve potentie. Sommige honden helpen blinden te begeleiden, andere honden redden mensen uit de sneeuw. Dus hoe ver kan het cognitieve vermogen van dit dier eigenlijk gaan? Nou, als je een hond verder stimuleert om cognitief te leren, kan dat verbazingwekkende resultaten hebben. Studies hebben het namelijk al bewezen.
Honden leren heel snel. Dat is een motiverende factor voor onderzoekers die de grenzen van intelligentie bij honden bestuderen. Andere studies tonen dan weer aan dat honden zich kunnen aanpassen aan de persoonlijkheid van hun baasje en zelfs aan hun gevoel voor humor. We denken dus dat honden heel instinctieve en zeer slimme wezens zijn, die in staat zijn om bijna alle doelen te bereiken die ze stellen. En daarom zullen honden ons misleiden, van tijd tot tijd.
De intelligentste rassen
Alle honden zijn slim, akkoord, maar er zijn echter bepaalde rassen die iets vaker opvallen dan de rest:
- Bordercollie
- Franse poedel
- Duitse herder
- Golden retriever
- Dobermann
- Shetland Sheepdog
- Labrador retriever
- Continentale dwergspaniël
- Rottweiler
- Australische veedrijvershond
Deze 10 hondenrassen staan bekend om hun sterk begrip en aanpassingsvermogen. Daarom voeren ze vaak sociale taken uit, zoals het begeleiden van blinden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.