12 geschikte vissen voor beginners
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Heb je er ooit aan gedacht een aquarium te kopen? Zoetwateraquaria brengen in gelijke mate rust en kennis in huis. Toekijken hoe de vissen een echt ecosysteem scheppen is een genoegen, maar je leert ook veel over de dynamiek van de verschillende watermassa’s door hun chemische parameters te controleren. Leer meer over de ideale vissen voor beginners in het artikel van vandaag.
Het onderhouden van een aquarium kan zowel heel eenvoudig als een heel moeilijke taak zijn, afhankelijk van de soorten die je kiest te houden, en het soort ecosysteem dat je wilt nabootsen. In het volgende artikel brengen we je 12 vissen voor beginners die gemakkelijk te verzorgen zijn. Mis ze niet!
12 geschikte vissen voor beginners
De guppy (Poecilia reticulata)
De guppy is de quintessentiële zoetwatervis en een ideale vis voor beginners. De vrouwtjes zijn grijsachtig gekleurd met opvallende kleuren op hun staart en bereiken een lengte van 3 tot 6 centimeter. De mannetjes daarentegen bereiken nauwelijks 3,5 centimeter als maximumlengte, maar ze hebben wel een van de mooiste staarten in het hele dierenrijk.
Hun levensverwachting is 2 jaar en het zijn heel vreedzame dieren, die zonder probleem kunnen mengen met andere zoetwatersoorten die hun milieueisen delen. De bak moet een inhoud van minstens 40 liter hebben, maar bedenk dat elk exemplaar dat je toevoegt de vraag van de bak met 5 liter meer doet toenemen.
- Temperatuur: Van 20 tot 28 ºC, maar de ideale watertemperatuur is 25 ºC.
- pH: tussen 7,0 en 8,0.
- Grootte van het aquarium: Minstens 40 liter voor ongeveer 5 exemplaren. Als er 150 liter beschikbaar is voor een grotere groep, des te beter.
2. Black Molly (Poecilia sphenops)
Deze vissen behoren tot hetzelfde geslacht als guppy’s, maar zijn iets groter en volumineuzer. Mannetjes worden tot 6 centimeter lang, terwijl vrouwtjes tot 10 centimeter groot kunnen worden. Hun seksueel dimorfisme houdt hier niet op, want de mannetjes zijn veel slanker, hebben grotere vinnen, en hebben een gonopode – die gebruikt wordt voor de paring.
- Temperatuur: deze vissen verdragen een vrij groot bereik, maar idealiter moet het water tussen 24 en 26,7 ° C zijn.
- pH: tussen 6,7 en 8,5.
- Aquariumgrootte: minstens 40 liter. Ze kunnen prima samenleven met guppy’s en andere zoetwatervissen, maar het aquarium moet planten hebben en er zo natuurlijk mogelijk uitzien.
3. Zebravis (Danio rerio)
Dit dier is nog zo’n ideale vis voor beginners, want hij heeft een oogverblindend uiterlijk met minimale eisen. Het is een kleine vis, 1,8 tot 3,7 centimeter lang (minder dan een centimeter tot anderhalve centimeter), die vooral opvalt door zijn vijf opvallende blauwachtige strepen die horizontaal over zijn lichaam lopen.
De enige complicatie van deze soort is dat het vissen zijn die in scholen leven. Daardoor zijn niet alle typische gedragspatronen van zebravissen waar te nemen, tenzij je een groot aantal exemplaren in het aquarium hebt. Als algemene regel geldt dat je minimaal vijf zebravissen in het aquarium moet plaatsen, zodat ze niet depressief worden en sterven.
- Temperatuur: de ideale watertemperatuur ligt tussen 17 en 24 °C, maar deze vis kan zich aanpassen aan veel warmer water.
- pH: tussen 6,0 en 8,0.
- Aquariumgrootte: een kleine groep kan een tijdlang een aquarium van 20 liter aan, maar ideaal is dit niet. Met een inhoud van 100 liter of meer kun je een school van meer dan 10 exemplaren hebben.
4. Siamese kempvis (Betta splendens)
De Siamese kempvis is ook een van de meest geschikte vissen voor beginners, maar het idee dat de mensen over deze soort hebben is heel verkeerd. Deze dieren kunnen niet in piepkleine visbakken leven, net zo min als ze het goed doen in een inrichting die geen verwarming of filtersysteem heeft. Het zijn zeer weerbare dieren, maar niet onoverwinnelijk.
Bovendien moet er rekening mee gehouden worden dat deze vissen uiterst agressief en territoriaal zijn. Twee mannetjes samen zullen elkaar onmiddellijk proberen te doden en de mannetjes treiteren voortdurend de vrouwtjes. Om deze reden is het nooit denkbaar meer dan één exemplaar van dezelfde soort in het aquarium te houden.
- Temperatuur: de ideale temperatuur is 26 ºC. Waarden lager dan 22 ºC kunnen het leven van de vissen in gevaar brengen.
- pH: tussen 4,0 en 7,0. Siamese kempvissen zijn uiterst winterhard, doordat ze kunnen overleven in water met sterk wisselende pH en hardheid.
- Aquarium: 20 liter per exemplaar. Hij mag in geen geval met andere vissen gemengd worden, tenzij ze bodembewoners zijn.
5. Hypostomus plecostomus
De Hypostomus plecostomus (ook wel zuignapmeerval of algeneter genoemd) is een bodemvoedende vis bij uitstek en een goede natuurlijke reiniger, want hij voedt zich met de algen die het aquarium bevolken.
Het is een zeer resistente soort die zich sporadisch voedt met plantaardig materiaal, afval en schaaldieren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je ze wel specifieke pillen voeren, want algen vormen slechts een deel van hun dieet. Laat ze gewoon op de bodem van de bak zakken.
De enige complicatie van deze vis voor beginners is de grootte die hij bereikt. Een volwassen exemplaar wordt gemakkelijk 30 centimeter lang, dus hij hoeft alleen in aquaria of vijvers met een grote capaciteit geplaatst te worden.
- Temperatuur: van 22 tot 30 °C.
- pH: tussen 6,5 en 7,5.
- Aquariumgrootte: deze vissen moeten gehouden worden in aquaria van 500 liter en meer. Ze zijn ideaal voor aquaria met erg grote soorten en voor vijvers.
6. Pauwoogcichlide (Astronotus ocellatus)
Zonder twijfel is dit een van de indrukwekkendste, mooiste en bestendigste zoetwatervissen ter wereld. De pauwoogcichlide zal elke eigenaar verliefd op hem laten worden met zijn gedrag, eigenschappen en zijn oranje-zwartachtige kleuren, maar zijn grootte kan een heel groot nadeel zijn. Bedenk dat sommige exemplaren 50 centimeter lang worden en 1,6 kilo wegen.
Deze agressieve en territoriale vissen kunnen met de juiste verzorging tot 20 jaar oud worden. Bovendien hebben ze de neiging te leven zonder al te veel problemen met andere passieve vissen van aanzienlijke grootte. Integendeel, elke kleine metgezel in de bak wordt hun hapje.
- Temperatuur: tussen 23 en 27 ºC. Er zijn echter exemplaren gevonden in veel kouder water.
- pH: tussen 6,0 en 8,0, met een ideale waarde van 7,2.
- Aquariumgrootte: minimaal 200 liter, hoewel de ideale inhoud 250-280 liter is voor een enkele pauwoogcichlide. Deze vissen kunnen in groepen gehouden worden, maar vanwege hun territorialiteit moet de grootte van de bak astronomisch vergroot worden als meer dan twee exemplaren bij elkaar gebracht worden.
7. Neontetra (Paracheirodon innesi)
De neontetra is nog een van de ideale vissen voor beginners. Hij is heel klein van formaat en geschikt voor kleine aquaria. Zijn lichaam is fusiform en heeft een gemiddelde lengte van 1,5 centimeter (iets meer dan een halve centimeter), maar hij valt op door zijn halfdoorzichtige kleur en zijn opvallende fosforachtig blauwachtig-roodachtige tinten.
Net als zebravissen leven deze vissen in scholen en hun gedragsvertoning is veel duidelijker als er meerdere exemplaren in het aquarium gehouden worden. Er moeten minimaal zes vissen per bak geïntroduceerd worden, maar de ideale grootte van een gemeenschap is 12 soorten of meer.
- Temperatuur: tussen 20 en 28 °C , maar de ideale watertemperatuur is een gemiddelde van 24 °C.
- pH: tussen 4,0 en 7,5. Het zijn zeer resistente vissen tegen variaties in het milieu.
- Aquariumgrootte: voor een kleine groep kan een 30-40 liter aquarium ideaal zijn. Een ideale gemeenschap van 15 individuen zou echter een 80 liter-bak nodig hebben.
8. Corydoras-geslacht
Het Corydoras-geslacht omvat enkele van de meest effectieve en gemakkelijk te onderhouden aquariumschoonmakers. Ze leven in groepjes van 4 tot 5 exemplaren, waarvan de meeste vrij klein blijven – tussen 3 en 12 centimeter – en maken de aquariumbodem heel efficiënt schoon. Het zijn zeer resistente vissen, maar je moet oppassen dat je ze niet in visbakken met puntige bodems plaatst.
- Temperatuur: 26 ºC is ideaal, hoewel sommige soorten tegen veel lagere temperaturen kunnen.
- pH: idealiter tussen 7,0 en 8,0.
- Aquariumgrootte: een aquarium van 40 liter kan 2 of 3 exemplaren herbergen, maar ze leven veel beter in grote bakken. Bedenk dat ze de voorkeur geven aan zanderige en fijne substraten, want dat stelt ze in staat naar voedsel te graven.
9. Kegelvlekbarbeel (Trigonostigma heteromorpha)
De kegelvlekbarbeel is de bekendste vertegenwoordiger van het geslacht Rasbora en een van de meest geschikte vissen voor beginners. Het is een kleine soort met gedempte kopertinten, maar hij heeft een driehoekige vlek die van het midden van de rug naar de staart loopt, wat hem heel karakteristiek maakt. Het zijn scholendieren, dus er moeten minstens 5 exemplaren samen in de bak zitten.
- Temperatuur: van 24 tot 27 ºC.
- pH: tussen 6,8 en 7,8.
- Aquariumgrootte: zoals in deze lijst gebruikelijk is, wordt een minimum volume van 40 liter aanbevolen voor een kleine groep kegelvlekbarbelen.
10. Goudvis (Carassius auratus)
De goudvis is een van de beginnersvissen bij uitstek, en hij wordt vaak in dierenwinkels verkocht. De exemplaren groeien niet naar de grootte van het aquarium en kunnen ook niet in een glazen kom leven. Het zijn winterharde dieren, maar net als Siamese kempvissen hebben ze een wel een minimum aan ruimte en water nodig om te overleven.
Deze soort bereikt een behoorlijke grootte, want een volwassen vis wordt in een glazen aquarium gemakkelijk 15 centimeter en in een bak tot 40 centimeter, afhankelijk van de soort. Ze produceren in een zeer snel tempo veel uitwerpselen. Daardoor heeft een gemeenschap van goudvissen een zeer krachtig filter in de bak nodig.
- Temperatuur: tussen 20 en 24 ºC, hoewel deze soort veel lagere temperaturen verdraagt zonder ziek te worden. Daarom zijn ze de enige vissen op de hele lijst die als koudwatervissen beschouwd kunnen worden.
- pH: tussen 6,8 en 7,8.
- Aquariumgrootte: elke goudvis heeft minimaal 40 liter nodig om te leven en voor elk extra exemplaar in de bak moet nog eens 40 liter toegevoegd worden. Een groep van 3 vissen heeft dus ongeveer 120 liter water nodig.
11. Sumatraan (Puntius tetrazona)
Ook dit is een soort die in groepen leeft, maar in dit geval is hij iets groter dan die van de andere leden van deze lijst. De Sumatraan kan in zijn natuurlijke omgeving 7,5 centimeter lang worden, maar in gevangenschap wordt hij meestal niet groter dan 5 centimeter. Hij valt op door zijn gele achtergrondkleur en de horizontale strepen die door zijn lichaam lopen.
Als scholenvis die ze zijn, moeten ze in groepen van minstens 6 leden gehouden worden. In elk geval is het ideaal, net als bij de andere reeds genoemde soorten, om ongeveer 12 exemplaren bij elkaar in de bak te zetten.
- Temperatuur: tussen 25 en 28 ºC is ideaal.
- pH: tussen 6,0 en 8,0.
- Aquariumgrootte: omdat het grotere vissen zijn dan neontera’s of kegelvlekbarbelen, hebben ze meer water in de bak nodig. Een groep van 5 kan in een 80 liter-bak gehouden worden. Het is ideaal om het aquarium te vergroten tot 150 liter. Daarin kun je een gemeenschap van 12 exemplaren houden.
12. Zwaarddragers (Xiphophorus hellerii)
We sluiten dit artikel af met een soort die lijkt op een black molly, maar toch enkele bijzondere kenmerken heeft. Deze vissen voor beginners zijn middelmatig groot. Daarbij bereiken de mannetjes ongeveer 14 centimeter aan totale lengte.
De vrouwtjes worden 16 centimeter lang. Het seksueel dimorfisme is heel duidelijk, want de mannetjes hebben een heel lange punt aan hun staartvin.
- Temperatuur: ze kunnen goed omgaan met een bereik tussen 22 en 28 ºC , hoewel het het beste is een gemiddelde temperatuur van ongeveer 25 ºC aan te houden.
- pH: tussen 7,0 en 8,4.
- Aquariumgrootte: voor een paartje vissen is een aquarium met een minimum inhoud van 40 liter nodig. Deze vissen leven echter goed samen met andere soorten en kunnen in grote gezelschapsaquaria gehuisvest worden.
Conclusie over geschikte vissen voor beginners
Wat vind je van deze beginnersvriendelijke vissen? Zoals je ziet stellen de meeste vergelijkbare eisen: een aquarium van minstens 40 liter, tropische temperaturen, en een standaard pH. Sommige van de hier genoemde vissen kunnen samen gehouden worden, maar andere vereisen een eigen ruimte en heel speciale overwegingen.
Zo kan de pauwoogcichlide heel groot worden, terwijl de Siamese Kempvissen heel klein zijn, maar agressief en territoriaal. Elke soort heeft zijn eigenaardigheden, dus als je vragen hebt, maak je dan geen zorgen – vraag het de experts!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kalueff, A. V., Gebhardt, M., Stewart, A. M., Cachat, J. M., Brimmer, M., Chawla, J. S., … & Schneider, and the Zebrafish Neuroscience Research Consortium, H. (2013). Towards a comprehensive catalog of zebrafish behavior 1.0 and beyond. Zebrafish, 10(1), 70-86.
- Nanda, I., Feichtinger, W., Schmid, M., Schröder, J. H., Zischler, H., & Epplen, J. T. (1990). Simple repetitive sequences are associated with differentiation of the sex chromosomes in the guppy fish. Journal of Molecular Evolution, 30(5), 456-462.
- Strauss, R. E. (1985). Evolutionary allometry and variation in body form in the South American catfish genus Corydoras (Callichthyidae). Systematic Zoology, 34(4), 381-396.
- Soliman, S. A., Kamal, B. M., Abuo-Elhmad, A. S., & Abd-Elhafeez, H. H. (2020). Morphological and histochemical characterization of the dermal plates of pleco (Hypostomus plecostomus). Microscopy and Microanalysis, 26(3), 551-566.
- Vu, T. D., Iwasaki, Y., Shigenobu, S., Maruko, A., Oshima, K., Iioka, E., … & Okada, N. (2020). Behavioral and brain-transcriptomic synchronization between the two opponents of a fighting pair of the fish Betta splendens. PLoS genetics, 16(6), e1008831.
- Saekhow, S., Thongprajukaew, K., Phromkunthong, W., & Sae-Khoo, H. (2018). Minimal water volume for intensively producing male Siamese fighting fish (Betta splendens Regan, 1910). Fish physiology and biochemistry, 44(4), 1075-1085.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.