Logo image
Logo image

Zorg voor en fokken van de gewone zandvis

4 minuten
In veel landen is er een juridische leemte met betrekking tot het bezit van de gewone zandvis als huisdier. Hierdoor halen mensen dit dier uit zijn natuurlijke habitat om het te verkopen.
Zorg voor en fokken van de gewone zandvis
Ana Díaz Maqueda

Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda

Laatste update: 22 december, 2022

De gewone zandvis (Scincus scincus) is een dier dat recent een populair exotisch huisdier is geworden. Het is trouwens helemaal geen vis, het is een reptiel. Liefhebbers van reptielen bewonderen het dier vanwege zijn manier van bewegen in het zand als een vis, terwijl hij in het zand duikt en zwemt alsof het water is.

Dit dier leeft in woestijnen zoals de Sahara en ook in de woestijnen en droge gebieden van Saoedi-Arabië, Irak en Iran. Het zijn makkelijke reptielen om in gevangenschap te houden.

Ze brengen zelfs het grootste deel van hun tijd in het zand van hun terrarium door. Hieronder vertellen we je over de optimale onderhoudsomstandigheden voor dit ongrijpbare reptiel.

Eerste overwegingen

Dit is vanwege zijn langwerpige lichaam, korte poten en huidskleur een heel opvallend dier. De gewone zandvis (Scincus scincus) is zelfs een zeldzame soort. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) heeft nog niet over de huidige staat van instandhouding kunnen rapporteren, omdat deze soort moeilijk te volgen is.

Daarnaast neemt de CITES-conventie deze soort vanwege een totaal gebrek aan informatie niet in een van de bijlagen op. Deze soort broedt bovendien zelden in gevangenschap en zijn er geen goede gegevens over hoe hij zich voortplant. Experts weten zelfs niet zeker of de vrouwtjes eieren leggen of levende jongen baren. Ze weten ook niet of de soort zich via parthenogenese voortplant.

Zo wordt de gewone zandvis in winkels of door individuen verkocht die hem uit zijn natuurlijke habitat halen in plaats van dat hij in gevangenschap te worden gefokt. Als zodanig is het kopen van een gewone zandvis synoniem met het ondersteunen van de illegale handel in soorten en alles wat het met zich meebrengt.

Zorg in gevangenschap voor de gewone zandvis

Some figure

Hoewel dit dier niet in gevangenschap kan worden gefokt en de kans dat dit gebeurt vanwege het gebrek aan informatie hierover minimaal is, is het nog steeds gemakkelijk om er thuis voor te zorgen. Zolang je hem van alles voorziet wat hij nodig heeft, zal de gewone zandvis in zijn terrarium gedijen.

Terrarium

Hoewel de Scincus scincus het grootste deel van zijn leven begraven onder het zand doorbrengt, is hij ‘s nachts actief en zoekt hij naar voedsel of een partner. Aangezien hij tot achttien centimeter lang kan worden, is het essentieel dat het terrarium groot genoeg is.

Het terrarium moet 75 x 28 x 28 (lengte, breedte en hoogte) zijn, ongeveer de grootte van een aquarium met een capaciteit van 75 liter. Het terrarium moet met een deksel worden beschermd om te voorkomen dat het dier ontsnapt.

Het substraat van het terrarium mag uitsluitend uit fijn zand bestaan en moet ongeveer vijf centimeter diep zijn. Dit is omdat de gewone zandvis zichzelf meestal niet meer dan een centimeter ingraaft. Hij brengt echter het grootste deel van zijn tijd begraven door.

Een aantal soorten zand, samengesteld uit calciumcarbonaat, is na onbedoeld inslikken verteerbaar voor reptielen. Dit is altijd de beste substraatoptie, omdat je op de lange termijn ongewenste problemen kunt voorkomen.

Aan de andere kant is het een goed idee om kunstmatige of natuurlijke planten, zoals cactussen en vetplanten, die bestand zijn tegen een gebrek aan water, toe te voegen. Overweeg ook om grotten en rotsen te plaatsen om als schuilplaats te dienen.

Omgevingsomstandigheden

Dit dier komt uit woestijnklimaten. Hoewel hij tegen zeer hoge temperaturen bestand is, is het ‘t beste dat de temperatuur in het terrarium niet hoger is dan 35 °C. Het optimale temperatuurbereik voor deze soort ligt tussen 23 en 27 °C. ‘s Nachts, wanneer de lamp uit is, moet de temperatuur tot ongeveer 21 °C dalen.

Warmte en licht zijn twee andere omgevingsfactoren waarmee je rekening moet houden. Je moet een lamp voor ultraviolet licht installeren, die je ongeveer om de zes maanden moet vervangen. Er zijn daarnaast een warmtelamp en een koude lamp nodig om het dier te helpen om onderscheid dag en nacht te maken tussen.

De laatste factor waarmee je rekening moet houden, is vochtigheid. Je moet het onder de 30% houden. Dit betekent dat je alleen planten zoals cactussen of vetplanten of andere droogtetolerante planten moet gebruiken.

Het voeren van de gewone zandvis

Some figure

De gewone zandvis is een insecteneter. Hij heeft het vermogen om de kleine trillingen te detecteren die deze dieren produceren als ze over zand lopen. Als zodanig zijn deze reptielen goede jagers. Je moet de gewone zandvis nooit meer insecten voeren dan hij in 10 minuten kan eten.

Volgens de informatie die verschillende eigenaren hebben verstrekt, kunnen deze dieren ook af en toe bladeren en groenten eten, waardoor ze wat meer vocht binnenkrijgen. Toch is het een goed idee om een kleine bak met water in het terrarium te plaatsen, zodat hij kan drinken wanneer dat nodig is.

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, vereist de gewone zandvis dezelfde zorg als andere woestijnhagedissen. Het belangrijkste verschil is de moeilijke fok in gevangenschap, daarom halen mensen dit dier uit zijn natuurlijke habitat. Iemand zal dus afhankelijk van zijn persoonlijke waarden beslissen of hij er een koopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Haley, M. (2021). Sandfish Shopping List. Reptifiles. Disponible en: https://reptifiles.com/sandfish-care-guide/shopping-list/
  • Hetherington, T. E. (1989). Use of vibratory cues for detection of insect prey by the sandswimming lizard Scincus scincus. Animal Behaviour, 37, 290-297.
  • Smith, K. (2021). Scincus scincus: Sandfish Skink. Animal Diversity Web. Disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Scincus_scincus/
  • Stadler, A. T., Vihar, B., Günther, M., Huemer, M., Riedl, M., Shamiyeh, S., … & Baumgartner, W. (2016). Adaptation to life in aeolian sand: how the sandfish lizard, Scincus scincus, prevents sand particles from entering its lungs. Journal of Experimental Biology, 219(22), 3597-3604.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.