Ivermectine voor konijnen: alles wat je moet weten
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Als je konijnen ivermectine hebben gekregen, is het normaal dat je bepaalde vragen hebt: waarvoor wordt het gebruikt, hoe het werkt en wat de bijwerkingen zijn. Daarom gaan we je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over ivermectine voor konijnen.
Voordat je verder gaat, is het belangrijk dat je weet dat je je huisdieren nooit zelfmedicatie moet geven. Als je vermoedt dat je konijnen mogelijk lijden aan een van de ziekten of aandoeningen die ivermectine bestrijdt, sluit dan een veterinair consult niet uit. Alleen met professionele hulp weet je de precieze doses voor je dieren en wanneer je ze moet innemen.
Wat is ivermectine voor konijnen?
Zoals je kunt lezen in veterinaire artikelen, is ivermectine een breed-spectrum antiparasitair middel. Het wordt niet alleen gebruikt bij de behandeling van konijnen, maar bij verschillende andere dieren. Het is een endectoparasiticide, omdat het verschillende micro-organismen bestrijdt, zowel uitwendig als inwendig.
Vanwege deze algemene werking hoort dit medicijn bij de groep van macrocyclische lactonen met een breed spectrum. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op het blokkeren van de overdracht van zenuwimpulsen van parasieten. Hierdoor wordt verlamming veroorzaakt die tot de dood leidt.
Een van de voordelen van dit medicijn, en een van de meest opvallende, is dat het snel werkt. Het begint namelijk te werken tussen 24 tot 48 uur na het aanbrengen, en het werkt goed. Dit betekent dat het product na het injecteren geïmpregneerd blijft in de huid van de konijnen. Het blijft daarom de parasieten geruime tijd aanvallen.
Waar is dit medicijn voor?
Ivermectine voor konijnen heeft verschillende toepassingen, maar ze zijn allemaal gericht op het elimineren van parasieten en de aandoeningen die ze veroorzaken. De belangrijkste toepassing, vanwege de gevoeligheid van konijnen om eraan te lijden, is de behandeling van schurft. Dit wordt veroorzaakt door de parasieten Sarcoptes scabei en Psoroptes communis.
Deze ziekte tast de huid aan en veroorzaakt jeuk. Deze mijten verspreiden zich snel tussen dieren en kunnen in zeer korte tijd ernstige plagen veroorzaken op bijvoorbeeld boerderijen.
Er zijn twee soorten schurft, sarcoptische en psoroptische. De eerste is de gevaarlijkste. Naast deze parasieten bestrijdt dit medicijn ook andere, zoals de volgende:
- Cheyletiella parasotivorax – Een mijt die zeer besmettelijke dermatitis veroorzaakt.
- Psoroptes cuniculi: Een andere mijt die oorschurft veroorzaakt.
- Baylisascaris procyonis – Een soort nematode die encefalitis veroorzaakt.
- Haemodipsus ventricosus (of luizen): deze kleine ongewervelde dieren kunnen bloedarmoede, jeuk, gewichtsverlies en haarverlies veroorzaken.
Je moet er rekening mee houden dat, hoewel ivermectine voor konijnen een breed werkingsspectrum heeft, het uitroeien van deze parasieten niet altijd gemakkelijk is en enkele maanden kan duren. Dit geneesmiddel werkt in op de mijten waar het dier last van heeft. Echter niet op de eieren die in de gaten en kieren van de kooi van het dier kunnen achterblijven.
Dit is de reden waarom het belangrijk is om het huisdier niet gedachteloos zelfmedicatie te geven. Als je vermoedt dat je konijnen parasieten hebben, breng ze dan naar de dierenarts. Die kan de diagnose verifiëren en de precieze behandeling formuleren.
Het kan normaal zijn dat er andere medicijnen worden voorgeschreven en dat aseptische alternatieven worden aanbevolen voor de omgeving waar je dieren leven.
Dosering voor konijnen
Ivermectine voor konijnen wordt meestal in exacte doses toegediend, afhankelijk van de parasiet die hen treft. De algemene presentatie is in de vorm van een subcutane injectie, vandaar de noodzaak voor een professional om het toe te dienen.
In verschillende artikelen staat dat een dier tussen de 0,2 en 0,4 milligram per kilogram dierlijk gewicht nodig heeft. De toedieningsperiode en het aantal doses wordt alleen door de dierenarts bepaald.
In sommige regio’s is ivermectine beschikbaar in een vorm om op de huid aan te brengen, die veel gemakkelijker toe te dienen is, maar dezelfde zorg vereist.
Contra-indicaties van ivermectine voor konijnen
De belangrijkste contra-indicatie van ivermectine is de toediening aan konijnen die bijwerkingen van dit geneesmiddel hebben gehad. Ook moet je het gebruik vermijden bij drachtige of zogende konijnen. Het kan namelijk de ontwikkeling van het nageslacht beïnvloeden.
Bijwerkingen
Ivermectine wordt al lange tijd veilig gebruikt bij konijnen en verschillende andere soorten. Er zijn heel weinig bijwerkingen gemeld, maar ze zijn niet uitgesloten. De belangrijkste oorzaak hiervan is een overdosis of toepassing bij dieren met een contra-indicatie.
Onderzoek wijst uit dat bijwerkingen onder andere ataxie, tremoren, bradycardie, depressie en spiertrekkingen zijn. De mogelijke signalen zijn afhankelijk van het dier in kwestie.
In het specifieke geval van mannelijke konijnen geeft dezelfde studie aan dat er aanwijzingen zijn dat de geslachtsorganen van dieren die regelmatig met dit medicijn worden behandeld, in omvang kunnen afnemen. Dit zou voor voogden geen probleem moeten zijn, maar er moet wel rekening mee worden gehouden.
Hoewel ivermectine voor konijnen veilig is, zal de aanbeveling altijd zijn om veterinaire aandacht te vragen voor elke afwijking bij onze huisdieren. Raadpleeg je dierenarts als je konijnen tekenen van schurft of een parasiet vertonen. Je moet je ook bewust zijn van elke reactie die je als abnormaal beschouwt na het aanbrengen van dit medicijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Paradis, M. Ivermectina en pequeños animales – dermatología y aplicaciones adicionales. Agrovet Market Animal Health. Extraido de The Compendium ol. 20 No. 4 abril de 1998.
- McKellar, Q. A. Propiedades de la ivermectina en los conejos y cobayos. Boletín de Cunicultura, ISSN 0210-1998, Núm. 60, 1992, págs. 42-43.
- González-Canga, Aránzazu, & Fernández-Martínez, Nélida, & Sahagún-Prieto, Ana, & García-Vieitez, Juan, & Díez Liébana, María José, & Tamame-Martín, Pedro Pablo, & Sierra-Vega, Matilde (2010). Seguridad de la ivermectina: toxicidad y reacciones adversas en diversas especies de mamíferos. Revista MVZ Córdoba, 15(2),2127-2135.[fecha de Consulta 23 de Julio de 2021]. ISSN: 0122-0268. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=69315067013
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.