Waarom begraven katten hun uitwerpselen?
Kijken naar een kat is altijd een bron van tederheid en plezier, maar ook een bron van vragen. Deze katachtigen vertonen een reeks gedragingen die geen zin lijken te hebben of eenvoudige eigenaardigheden lijken te zijn. Tenminste zonder een goede basis van kennis over katten en hun gewoontes. Een voorbeeld hiervan is het feit dat katten hun uitwerpselen begraven.
Dit is een gedrag dat instinctief lijkt, maar dat in de context van een mensenhuis niet veel zin heeft. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen waarom je katachtige met zijn achterpoten schopt telkens als hij uit de kattenbak stapt. We raden je aan verder te lezen. Of het nu is omdat je met deze dieren samenwoont of omdat je gefascineerd bent door hun gedrag.
Uitwerpselen en katachtigen
Uitwerpselen zijn helemaal niet aangenaam zijn om te ruiken en te hanteren. Toch zijn ze een ruime bron van informatie over het onderwerp dat ze produceert. Dit geldt des te meer als je te maken hebt met dieren als katten. Deze dieren zijn in staat om de feromonen die in dit afval aanwezig zijn te ruiken.
Alle kenmerken van de uitwerpselen zijn van belang bij het verkrijgen van gegevens. Hoeveelheid, geur, kleur, zuurgraad, en de aanwezigheid van micro-organismen of parasieten zijn nuttige parameters.
De totaliteit van deze waarden vertaalt zich in verschillende geuren voor de kat, die er uit kan afleiden welke soort deze uitwerpselen heeft geproduceerd, in welke gezondheidstoestand hij verkeert, en zelfs wat hij gegeten heeft.
Zoals je je kunt voorstellen zijn hier twee kanten van de medaille. Het verkrijgen van deze informatie is even heilzaam voor degene die ze vindt als gevaarlijk voor degene die ze achterlaat. Je moet niet uit het oog verliezen dat we het hier over intelligente dieren hebben. Katten begraven hun uitwerpselen alleen als het hun uitkomt. Ze weten bovendien precies wanneer ze dat moeten doen.
Uitwerpselen zijn een soort identiteitskaart van levende wezens in de natuurlijke omgeving.
Katten begraven hun uitwerpselen vanwege hygiëne
Hoewel het moeilijk te geloven is afkomstig van een dier dat op de gordijnen plast en je dode dieren als cadeautjes brengt, zijn katten wezens die het op prijs stellen in een schone omgeving te leven. Het bewijs hiervan is het gemak waarmee ze leren om hun behoefte te doen in de kattenbak. Dat geldt ook voor de hoeveelheid tijd die ze per dag aan verzorging besteden.
In het algemeen doen de exemplaren die hun uitwerpselen begraven dat om hun omgeving hygiënischer en vrij van geurtjes te houden. Het is een teken van de persoonlijkheid van de katachtige. Net als wanneer ze moeite doen om geen enkele druppel urine uit de kattenbak te laten lopen.
Uitwerpselen en territorialiteit
Als katten hun uitwerpselen begraven, zit er nog een andere grote reden achter: hun territorialiteit (Engelse link). Als een katachtige zijn uitwerpselen op een bepaalde plaats achterlaat, kunnen andere dieren ze ruiken. Dit is zowel gunstig als nadelig.
Net zoals de katachtige die plek als de zijne markeert en anderen hem mijden, kunnen concurrenten die sterker en gevaarlijker zijn een spoor vinden om hem te achtervolgen.
Bijvoorbeeld, kleine katten die een leefgebied delen met grote katten zijn geneigd hun uitwerpselen te begraven. Ze doen dit om te voorkomen dat ze hen tegenkomen.
Omdat het bedekken van uitwerpselen de geur aanzienlijk vermindert, is deze handeling ook een teken van onderwerping. Op deze manier zendt het dier de boodschap dat het niet van plan is te wedijveren om het territorium en dat hij onopgemerkt wil blijven.
Waarom begraven mijn katten hun uitwerpselen thuis, waar geen gevaar is?
Hoewel de hele context van het huis in aanmerking genomen zou moeten worden om specifieke beweringen te kunnen doen, kunnen we zeggen dat een huiskat zijn uitwerpselen begraaft als hij de rest van de gezinsleden (menselijk of niet) als de “eigenaars” van het territorium beschouwt. Dat wil zeggen, het is een signaal dat hij aanvaardt dat hij in andermans huis is.
Omgekeerd zenden katten die hun uitwerpselen niet bedekken na het gebruik van de kattenbak het signaal uit dat ze aannemen dat ze in hun territorium zijn. Als ze ze niet begraven, reist de geur van de uitwerpselen verder weg. Dat geeft aan iedereen die binnenkomt aan dat ze in de buurt zijn.
Katten die hun kattenbak niet gebruiken
Uit de hierboven gepresenteerde logica zou je kunnen afleiden dat de katten die niet naar hun kattenbak gaan een grotere behoefte hebben om territorium in huis af te bakenen. Dit is echter niet het geval: bedenk dat huiskatten hygiëne op prijs stellen en liever kattenbakken gebruiken.
Dus als je kat zijn kattenbak niet gebruikt, is het heel waarschijnlijk dat er iets mis is met zijn gezondheid en moet je een telefoontje naar de dierenarts plegen. Tot de meestvoorkomende oorzaken van dit gedrag behoren de volgende:
- Pijn bij het plassen of poepen. De kat associeert het ongemak dat hij voelt met de kattenbak, en vermijdt die daarom.
- Incontinentie. Soms komt het dier niet op tijd bij de kattenbak als ze moeten gaan. Een voorbeeld hiervan zijn oudere katachtigen die lijden aan ouderdomskwalen.
- Stress en angst. Deze psychologische aandoeningen, vaak veroorzaakt door veranderingen in het dagelijkse leven van de katachtige, zetten het dier ertoe aan zijn territorium obsessief af te bakenen.
- Gebrek aan hygiëne in de kattenbak. Als de kattenbak overvol is of niet goed schoongemaakt wordt, zal de kat hem niet willen gebruiken.
In elk geval is de enige die bevoegd is om een diagnose te stellen en een behandeling uit te voeren je dierenarts. Als je twijfelt, ga dan naar de dierenarts en volg hun aanwijzingen op. Of je kat zijn uitwerpselen nu wel of niet begraaft, het belangrijkste is dat hij een gezond en rustig leven leidt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Feldman, H. N. (1994). Methods of scent marking in the domestic cat. Canadian Journal of Zoology, 72(6), 1093-1099.
- Cat Not Using Litter Box: Causes and Solutions. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 2 de diciembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/cat-not-using-litter-box-causes-and-solutions
- Cat Spraying in House. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 11 de noviembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/cat-spraying-house
- Caring for an Incontinent Cat. (s. f.). Best Friends Animal Society. Recuperado 2 de diciembre de 2021, de https://resources.bestfriends.org/article/caring-incontinent-cat
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.