Logo image
Logo image

Mijn kat wast zich niet - wat moet ik doen?

5 minuten
Als katten zichzelf verzorgen op dezelfde manier als altijd, is dat een teken dat alles goed is. Als ze het overdadig doen of er helemaal mee ophouden, dan moet je het niet negeren.
Mijn kat wast zich niet - wat moet ik doen?
Laatste update: 27 september, 2021

De verzorgingsgewoonten van katachtigen zijn beroemd over de hele wereld. Het is zo’n deel van het leven van deze dieren dat ze zich soms zelfs wassen nadat ze geaaid zijn, want mensenhanden kunnen hun kostbare vacht vuil maken of verknoeien. In sommige gevallen wast een kat zich niet of onvoldoende. 

Katten verzorgen zich namelijk niet alleen om zich te reinigen, maar ook om hun lichaamstemperatuur te reguleren en de bloedsomloop te stimuleren. Daarom, als een kat ophoudt zich te wassen, dan is er zeker iets mis. Als je huisdier dit gedrag vertoont, zul je je zeker gaan afvragen waarom je kat zich niet wast. Hier suggereren we een aantal redenen voor je.

Waarom verzorgen katten zich?

Poetsen is een aangeboren eigenschap van katachtigen, want deskundigen zeggen dat hun obsessie met reinheid vlak na de geboorte begint. Als ze heel klein zijn, likken hun moeders hen om ze schoon te maken. Ze doen dit ook om urineren op te wekken, om troost te bieden en om hun band te versterken. Als ze 4 weken oud zijn, beginnen kittens zichzelf te verzorgen.

Het ruwe oppervlak van de tong, de tanden en de kamvormige pootjes vormen een geweldig verzorgingssysteem waar katten elke dag van genieten. Ze verzorgen zich echter niet alleen om hun vacht schoon en glad te houden door natuurlijke oliën te verspreiden, maar ook om andere gezondheidsredenen. Enkele daarvan zijn de volgende:

  • Reguleren van de lichaamstemperatuur: Het pluizen van de vacht zorgt ervoor dat warme lucht het lichaamsoppervlak van het dier bereikt.
  • Stimuleren van de bloedsomloop: Net zoals bij mensen het kammen de bloedstroom naar de haarzakjes verhoogt, stimuleert het likken de oppervlakkige bloedsomloop in de buitenste lagen van het lichaam van de kat.
  • Verfrissend: Dit wordt bereikt door de verdamping van warmte door speeksel.
  • Elimineren van parasieten, infecties en allergieën: Speeksel van zoogdieren bevat bacteriedodende bestanddelen en enzymen.

Het verzorgen van je katachtige is absoluut noodzakelijk voor zijn gezondheid en welzijn. Als je kat zich niet wast, is het daarom belangrijk dat je weet waarom, en je moet zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts.

Op experimenteel niveau is vastgelegd dat het likken van wonden bij zoogdieren de genezing versnelt. Daarom wordt aangenomen dat het eigenschappen heeft om bepaalde ziekteverwekkers te bestrijden.

Some figure

Waarom wast mijn kat zich niet?

Dat je kat zijn pootjes likt is volkomen normaal, en je moet je zorgen maken als hij het niet doet. Regelmatig verzorgen helpt je kat er goed uit te zien en zich goed te voelen. Als een kat ziek wordt kan hij stoppen met zichzelf te wassen poetsen.

Professionals beweren dat pijn of ziekte elke kat de belangstelling voor het verzorgen doet verliezen. Bijvoorbeeld, ouder wordende katten kunnen last hebben van artritis. Daardoor kan het pijnlijk voor ze worden om hun lichaam in een goede houding te manoeuvreren voor het poetsen. Daarnaast kan de eenvoudige handeling van het poetsen kan ze ook vermoeien.

Een ander geval zien we bij katten met overgewicht, die grote moeite hebben om de plekken te bereiken die ze willen schoonmaken, en als ze zich gefrustreerd voelen door hun pogingen, houden ze ermee op. Anderzijds heeft een kat die kwijlt en minder eet dan normaal meestal ziek tandvlees, kiespijn, of een tumor in de bek, wat het verzorgen voor hen erg ongemakkelijk maakt.

De verandering van levensstijl in de routine van je kat kan er ook toe leiden dat ze door stress stoppen met zich te verzorgen. Bovendien is er ook de mogelijkheid dat katten die te vroeg van hun moeder gescheiden zijn, niet meer weten hoe ze zich goed moeten schoonmaken.

Constante stress en angst kunnen je kat ertoe brengen helemaal te stoppen met zich te verzorgen.

Hoe weet ik of mijn kat zich niet wast?

Je kunt de tekenen dat je kat zich niet wast heel snel opmerken. Hier zijn enkele kenmerken die waarschuwingssignalen zijn voor gebrek aan persoonlijke hygiëne, en het is belangrijk dat je er goed op let:

  • Ruwe of vettige vacht
  • Kleine matten of klitten van haar op zijn lichaam of staart
  • Vlekken op de voeten door urine of resten
  • Slechte geur door gebrek aan reinheid
  • Etensresten op het gezicht of de borst een half uur na het eten

Wat moet ik doen om mijn kat zich te laten verzorgen?

Om je kat aan te moedigen zich te verzorgen en zijn stress te verlichten, borstel je hem elke dag. Dit is heel heilzaam voor hem, want het stimuleert zijn huid en bloedsomloop. Daarnaast verwijdert hij zo dode haren en zijn vacht zal fris aanvoelen. Bovendien bevrijdt het hem ook van vlooien en teken.

Een oudere of zwaarlijvige kat zal veel baat hebben bij je hulp, want als ze eenmaal ervaren hebben hoe het borstelen werkt, zullen ze waarschijnlijk met je meedoen bij het schoonmaken van hun vacht. Als hij te zwaar is om bij zijn kont of buik te kunnen, besteed dan speciale aandacht aan die gebieden.

Sommige katten kunnen onrustig worden als je ze borstelt of aait, dus respecteer hun wensen en doe het beetje bij beetje en alleen als ze het verdragen. Ook als je ziet dat je kat begint te poetsen, probeer hem dan niet te onderbreken.

Nu je weet hoe belangrijk het is voor zijn gezondheid, laat ze er het beste van maken. Zodra stress, pijn, of gewicht verbeteren, zullen katten hun behoefte aan goed poetsen hervinden en het weer gaan doen.

Zoals je ziet zijn er verschillende redenen waarom je kat zich niet wast. Toch is het altijd raadzaam ze onmiddellijk naar de dierenarts te brengen. Alleen dan zul je weten welke van de aangehaalde oorzaken dit gedrag veroorzaakt en kun je er iets aan doen.

Some figure

Een bezoek aan de dierenarts moet een vroegtijdige reactie zijn, en niet de laatste optie voor het probleem. De dierenarts zal je vertellen wat er aan de hand is met het lichaam of de emoties van je kat, en hij zal een oplossing aandragen, of het nu een gebitsreiniging is, medicijnen, of een verandering in dieet om zijn gewicht, leeftijd, ziekte of een spijsverteringsprobleem aan te pakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Animal Planet. (s. f.). Why is your cat not grooming himself? Recuperado 25 de agosto de 2021, de http://www.animalplanet.com/pets/healthy-pets/cat-not-grooming-itself/
  • Colgate. (2019, 12 agosto). Why Cats Groom Themselves. Hill’s Pet Nutrition. https://www.hillspet.com/cat-care/behavior-appearance/why-cats-groom-and-lick-themselves
  • Craig, T. M., Barton, C. L., Mercer, S. H., Droleskey, B. E., & Jones, L. P. (1986). Dermal leishmaniasis in a Texas cat. The American journal of tropical medicine and hygiene, 35(6), 1100-1102.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.