Logo image
Logo image

Wat is het sterkste hondenras?

4 minuten
De Tibetaanse mastiff is een van de meest imposante en krachtige rassen die er bestaan, al is men het er niet over eens of dit de sterkste hond is.
Wat is het sterkste hondenras?
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 11 september, 2023

Als je probeert het sterkste hondenras te vinden, is het heel moeilijk er maar één te kiezen, want elke hond heeft bepaalde vermogens en vaardigheden. De hond met de sterkste beet is bijvoorbeeld niet hetzelfde als de hond met het grootste fysieke uithoudingsvermogen.

Kracht kan op verschillende manieren gemeten worden. Daarom hangt het erg af van de criteria die je gebruikt om het sterkste hondenras te kiezen.

Veel mensen denken dat honden als de pitbull moeten opvallen door hun kracht, want ze kunnen bogen op een gespierd lichaam dat er soms erg imposant uitziet. Andere honden kunnen hen echter op verschillende manieren overtreffen. Lees verder om te ontdekken welk hondenras we als het sterkste kunnen beschouwen.

Hoe kunnen we het sterkste hondenras bepalen?

Als je de kracht van een hond wilt meten, moeten we eerst de criteria vaststellen die deze eigenschap kunnen bepalen. Bij honden zijn minstens drie eigenschappen te ontdekken waarmee je ze kunt indelen: de kracht van hun beet, hun uithoudingsvermogen, en hun fysieke kracht.

Wat is de hond met de krachtigste beet?

Om te schatten hoe krachtig de beet van een hond is, moet je rekening houden met het volgende: de vorm van de schedel (Engelse link), de grootte van zijn kop, en het aantal spieren in de kaak. In het algemeen geldt: hoe groter de kaak van een hond is, hoe meer kracht hij kan produceren. Het hangt er echter ook veel van af hoe de hond zijn kracht gebruikt.

De bijtkracht van de honden (Engelse link kan oplopen tot 743 PSI. Ter vergelijking: een gemiddeld mens kan een bijtkracht van ongeveer 77 PSI uitoefenen. Zoals je kunt zien, kunnen sommige rassen bijna tien keer harder bijten dan een mens.

Met dit in gedachten zijn de honden met de sterkste beet de volgende:

  • Anatolische herdershond: een beet van 743 psi.
  • Cane Corso of Italiaanse Mastiff: bijtkracht van 700 PSI.
  • Dogue de Bordeaux of Franse Mastiff: bijtkracht van 556 PSI.
  • Engelse Mastiff: bijtkracht van 552 PSI.
Some figure

Wat is de hond met het grootste uithoudingsvermogen en de grootste fysieke kracht?

Zowel fysieke kracht als uithoudingsvermogen zijn sterk afhankelijk van de lichaamsbouw en het fokken van de hond. Daarom groepeert men ze vaak samen om honden te beschrijven. In het algemeen geldt dat naarmate de hoeveelheid spiermassa toeneemt, de fysieke mogelijkheden van de hond toenemen. Dit betekent dat grootte voor deze honden een belangrijke bepalende factor is.

Meestal zijn honden die gekenmerkt worden als honden met een zeer groot uithoudingsvermogen en grote fysieke kracht ook de honden die vaak voor verschillende banen en taken gebruikt worden. Dit ligt misschien voor de hand, want zonder deze kracht en uithoudingsvermogen zouden de honden niet in staat zijn alle taken van hun trainer uit te voeren.

Het enige probleem is dat er tot nu toe geen onderzoek gedaan is om honden in te delen naar hun fysieke mogelijkheden. Hoewel er geen consensus is over welk hondenras het grootste uithoudingsvermogen en de grootste kracht heeft, delen we met jou enkele van de beroemdste. Bekijk ze hieronder.

Krachtige honden

  • Rottweilers. Het prachtige exemplaar dat men fokte om vee te hoeden en te beschermen.
  • Duitse dog. Een reusachtige hond met een zachtaardige persoonlijkheid die men voor de jacht fokte. Daardoor zijn zowel zijn uithoudingsvermogen als kracht vrij groot.
  • Tibetaanse mastiff. Oorspronkelijk uit Tibet, is het een hond met een enorm lichaam en een groot lichamelijk uithoudingsvermogen, zodat hij gebruikt wordt als waakhond. Men heeft hem snelheden tot 30 kilometer per uur zien halen. Veel mensen geloven dat deze hond de grootste en sterkste van allemaal is, maar er is geen manier om dat te bevestigen.
  • Bullmastiff. Dit is een imposant ras uit Engeland. Hij wordt gebruikt als waakhond, hoewel hij zich kenmerkt door zijn lichaam te gebruiken om te immobiliseren zonder verwondingen (beten) te veroorzaken.
  • Kaukasische herder. Dit ras heeft een groot lichaam en een mooie vacht. Het wordt veel gebruikt als beschermer van vee. Zijn imposante afmetingen hebben hem ook geholpen het op te nemen tegen wolven en zelfs beren.

Een rottweiler
Zijn de sterkste honden agressiever?

Het is belangrijk te benadrukken dat de sterkste hondenrassen niet noodzakelijk de agressiefste zijn. Bedenk dat gedragsstoornissen het product zijn van verschillende tekortkomingen in de ontwikkeling van de hond. Dit betekent dat zowel training als opvoeding agressief gedrag bepalen.

Zoals je ziet is er niet maar één hondenras dat als de sterkste genoemd kan worden. Er zijn meerdere rassen die deze positie kunnen bekleden. Hoewel er over dit aspect geen consensus is, is het duidelijk dat alle honden fabuleus zijn en veel genegenheid te geven hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kim, S. E., Arzi, B., Garcia, T. C., & Verstraete, F. J. (2018). Bite forces and their measurement in dogs and cats. Frontiers in veterinary science, 5, 76.
  • Ellis, J. L., Thomason, J., Kebreab, E., Zubair, K., & France, J. (2009). Cranial dimensions and forces of biting in the domestic dog. Journal of Anatomy, 214(3), 362-373.
  • Lindner, D. L., Marretta, S. M., Pijanowski, G. J., Johnson, A. L., & Smith, C. W. (1995). Measurement of bite force in dogs: a pilot study. Journal of veterinary dentistry, 12(2), 49-52.
  • Robbins, P. J., Ramos, M. T., Zanghi, B. M., & Otto, C. M. (2017). Environmental and physiological factors associated with stamina in dogs exercising in high ambient temperatures. Frontiers in veterinary science, 4, 144.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.