Waarom likken sommige honden obsessief andere honden?
Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda
Veel hondeneigenaars vragen zich af waarom hun honden andere honden likken of waarom ze het zo dwangmatig doen. Is dit normaal? Moet ik mijn huisdier andere honden laten likken?
In dit artikel verdiepen we ons in dit gedrag dat zo gewoon is bij honden, likken. We zullen leren of het een normaal gedrag is of niet. En, als dat zo is, op welk punt houdt het op normaal te zijn en maakt het plaats voor obsessief gedrag?
Communicatie tussen honden
Honden zijn voelende dieren met een groot redeneervermogen. Het zijn ook sociale wezens die in groepen leven. Daarom hebben honden een breed scala aan gedragingen die dienen om uitdrukking te geven aan de verschillende emoties die zich in de loop van de dag of gedurende hun leven kunnen voordoen.
Voor mensen kunnen bepaalde gedragingen die honden hebben negatief zijn. Bijvoorbeeld, als een hond naar een andere hond gromt als die hem nadert, proberen we hem te corrigeren of uit de situatie te verwijderen.
Zijn grommen communiceert echter aan de andere hond dat hij niet lastiggevallen wil worden. Als de andere hond weet hoe te communiceren, zal hij reageren met een kalm signaal, zoals een van deze:
- Zijn snuit likken
- De grommende hond likken
- Wegkijken
- Zich omdraaien en weglopen
- Gapen
- Zijn buik laten zien
Om een hond te leren communiceren, hoeft hij geen honderden honden van verschillende rassen, leeftijden of geslachten ontmoet te hebben. Gewoon wat tijd doorgebracht te hebben met een of twee andere honden die goed communiceren is voldoende.
Het is heel belangrijk om de hond gedurende de eerste 12 weken van zijn leven bloot te stellen aan soortgenoten, want dan vindt de socialisatieperiode plaats.
Dit betekent dat kwaliteit beter is dan kwantiteit. Er zijn bijvoorbeeld honden die geen enkele vorm van opvoeding van mensen hebben gekregen en perfect met hun soortgenoten communiceren.
Communicatie
Sommige honden hebben om verschillende redenen problemen met communiceren met andere honden, zoals angst, reactiviteit, gebrek aan zelfbeheersing, stress, enz. Elk van deze problemen wordt op een andere manier opgelost, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze tijd en veel werk nodig hebben.
Als onderdeel van de therapie zijn het werken met de reukzin van het dier, het wandelen op rustige plaatsen waar het dier de omgeving via zijn neus kan leren kennen, en een goede band en vertrouwen met de eigenaar van essentieel belang om het dier psychisch gezond te krijgen. Het oplossen van een gedragsprobleem bij een hond kan moeilijk zijn en vereist bijna altijd de hulp van een expert.
Is het normaal als honden andere honden likken?
Likken bij honden is een volkomen normaal gedrag. Een hond kan zichzelf likken als een vorm van verzorging en zelfzorg. Bovendien kan hij andere honden likken om ze schoon te maken en de band te versterken. We kunnen dit duidelijk zien als een hond haar pups wast of als twee honden elkaar liefkozen.
Tegelijkertijd kunnen honden elkaar likken. Door dat te doen communiceren ze met elkaar of krijgen ze informatie van elkaar. Zo zijn er klieren in zowel de geslachtsdelen als de oren die feromonen afscheiden.
Feromonen zijn chemische verbindingen die, onder andere, dienen om relevante informatie te geven aan anderen van dezelfde soort. Het orgaan dat deze stoffen waarneemt is het orgaan van Jacobson en bevindt zich in de mond.
Daarnaast verkrijgt een hond die de mond van een andere hond likt, informatie. Door te likken weet hij wat de andere hond gegeten heeft en ongeveer wanneer die gegeten heeft.
Ten slotte likken honden elkaar ook in een poging om de andere hond te kalmeren of zichzelf te kalmeren. Na een gevecht of een erg gespannen situatie kan een hond een andere likken. Door dat te doen vertelt hij de ander dat alles in orde is.
Moeders likken hun pups om de band te versterken en ook om het nest te beschermen tegen micro-organismen. Hoe verrassend het ook lijkt, het speeksel van honden heeft bepaalde bacteriedodende eigenschappen.
Moet ik ingrijpen als honden andere honden overmatig likken?
Er is geen ja of nee antwoord op deze vraag. Het hangt allemaal af van het dier, zijn gemoedstoestand, of het andere problemen heeft of dat het een stabiele hond is, of hij weet hoe hij moet communiceren, zijn leeftijd, enz.
Puppy’s hebben de neiging meer te likken dan volwassen honden, omdat ze nog niet weten hoe ze zich perfect moeten verhouden. Aan de andere kant likken honden die last hebben van stress of de neiging hebben erg opgewonden te zijn ook meer. Helaas wijst dit gedrag soms ook op de aanwezigheid van een ziekte bij de hond (zoals stereotypieën of obsessief-compulsieve stoornis, onder andere).
Hoe voorkom ik dat mijn hond obsessief aan andere honden likt?
Als de handeling natuurlijk is en geen van beide partijen er last van heeft, heb je niets om je zorgen over te maken. Aan de andere kant, als een van de honden agressief of vijandig is tegen de hond die overmatig likt, moet je misschien wel actie ondernemen.
De eerste stap is eenvoudig: verwijder het dier uit de buurt van de andere hond en laat hem kalmeren. Als dat niet voldoende is, kun je meer verfijnde technieken gebruiken. Hier zijn wat meer verfijnde technieken.
Negeer de hond die veel likt tot hij vanzelf ophoudt
Vele malen versterken eigenaars negatief gedrag zonder het te beseffen. Als je elke keer dat de hond een andere hond overmatig likt, ze uit elkaar haalt, tegen hem praat of met hem speelt, zal hij deze handeling associëren met aandacht krijgen van zijn eigenaar. Daarom, tenzij het heel chronisch is, is het het beste het dier te negeren.
Vraag hun aandacht voor iets waar ze in kunnen bijten
Als de hond niet uit zichzelf wil ophouden met het likken van een andere hond, kun je proberen hun aandacht te trekken met een hondenkauwspeeltje of een speciaal bot voor de soort. Dit zal het likgedrag naar iets inerts leiden en je huisdier zal plezier beleven aan het proces.
Zorg voor voldoende beweging met je hond
Soms worden honden obsessief als ze te weinig fysieke en emotionele stimulans in de huiselijke omgeving krijgen. Als je je hond vermoeit en met hem beweegt, zal hij zeker ophouden met obsessief likken aan andere honden.
Als je denkt dat je hond andere honden overmatig likt, moet je eerst de oorzaak vinden. Soms is het een goed idee om een afspraak te maken met een hondentrainer die je door het probleem kan loodsen. Afhankelijk van wat dit obsessieve gedrag bij de hond veroorzaakt, zal de behandeling verschillend zijn.
In elk geval, als je wilt ingrijpen, scheld de hond nooit uit of gebruik aversieve stimuli. Het is beter hem rustig weg te halen uit de aanwezigheid van de andere hond, hem te vermaken met speelgoed dat zijn reukzin stimuleert, of hem mee te nemen voor een wandeling. In het begin doe je dat in gebieden waar geen andere honden zijn.
Dit gedrag kan een beetje vervelend zijn, maar bedenk dat het in het genoom van de hond zit ingebakken en dat hij het niet verdient om er voor gestraft te worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Anzola B. (2016). Trastorno obsesivo compulsivo en un perro. Gaceta de Ciencias Veterinarias, 21(2), 33-37. Recuperado de: https://revistas.uclave.org/index.php/gcv/article/view/827
- Bentosela M., & Mustaca A. E. (2007). Comunicación entre perros domésticos (Canis familiaris) y hombres. Revista Latinoamericana de Psicología, 39(2), 375-387. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-05342007000200012
- Mariti, C., Falaschi, C., Zilocchi, M., Fatjó, J., Sighieri, C., Ogi, A., & Gazzano A. (2017). Analysis of the intraspecific visual communication in the domestic dog (Canis familiaris): A pilot study on the case of calming signals. Journal of Veterinary Behavior, 18, 49-55. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787816302465
- Rugaas T. (2006). On talking terms with dogs: Calming signals. Dogwise publishing. Recuperado de: https://books.google.com.mx/books
- Rugaas, T., & Ramos, B. P. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. Kns ediciones.
- Santos N. R., Beck A., & Fontbonne A. (2020). A review of maternal behaviour in dogs and potential areas for further research. Journal of Small Animal Practice, 61(2), 85-92. Recuperado de: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jsap.13085
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.