Ontdek waarom honden hun voedsel begraven
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Heb je je ooit afgevraagd waarom honden hun voedsel begraven? Vanuit antropisch oogpunt heeft dit weinig zin. Gedomesticeerde honden hebben tenslotte altijd voer tot hun beschikking en daar zijn ze zich zeker van bewust.
De belangrijkste reden voor dit soort gedrag zijn rudimentaire eigenschappen die van hun voorouders zijn geërfd. En honden zijn niet de enige die ze manifesteren, want we zijn ons allemaal bewust van het voorbeeld van de aanwezigheid van verstandskiezen in een hoog percentage van de menselijke bevolking.
Met betrekking tot de domesticatie van honden en hun voorouders
Om dit soort gedrag te begrijpen, moeten we teruggaan naar de fylogenetische boom en de evolutionaire geschiedenis van de gedomesticeerde hond (Canis lupus familiaris).
Een aantal genetische studies hebben geprobeerd de geschiedenis van de honden die ons vandaag vergezellen op te helderen. Tot onze verbazing zijn moderne wolven en gedomesticeerde honden twee onderling monofyletische groepen, dat wil zeggen dat ze duidelijk gescheiden zijn.
Dit betekent dat de gedomesticeerde hond genetisch niet in de buurt van de huidige wolvenpopulatie komt. Zijn voorouder (waarschijnlijk een soort wolf uit het Pleistoceen) is daarom al uitgestorven.
Waarom is het nodig om dit type evolutionaire relatie te definiëren? Om te beginnen moeten we duidelijk maken dat we ons in veel gevallen niet tot wolven moeten wenden als het om het ontdekken van het gedrag van gedomesticeerde honden gaat. In ieder geval zouden we de kenmerken van zijn voorouder moeten bestuderen, die allang verdwenen is.
Waarom begraven honden hun voedsel?
De American Kennel Club Society geeft ons het antwoord. Het verstrekken van hulpbronnen is een rudimentair gedrag als reactie op een habitat waar voedsel schaars is.
Deze term staat in het Engels bekend als het doden van overtollige dieren en komt bij veel zoogdieren voor. Bijvoorbeeld bij ijsberen, lynxen, vossen, orka’s, coyotes, wasberen en natuurlijk de gedomesticeerde hond.
Voedsel bewaren is ook bij roedels met wilde wolven waargenomen. Zo begraven wolven hun prooi onder de sneeuw, waar het vlees dagen tot weken bewaard blijft. Dit is een evolutionair mechanisme dat gemakkelijk te begrijpen is, aangezien het op een behoefte aan voedsel reageert.
Het is heel interessant om te weten dat deze gewoonte om overtollig voedsel te begraven zich ook bij elk hondenras laat zien. Honden die genetisch voor de jacht zijn geselecteerd, lijken bijvoorbeeld een grotere neiging te vertonen om dit te doen dan sporthonden.
Theorieën beweren dat deze groep jagers dagelijks meer van hun ‘roofinstinct’ laat zien. Het is daarom logisch dat rudimentair gedrag, zoals overtollig doden, duidelijker naar voren komt.
Om deze reden zullen teckels, beagles, bassethonden en dwergschnauzers eerder gaten graven als ze een beloning ontvangen.
Dieren met een volle maag kunnen voedsel bewaren voor tijden dat voedsel schaars is.
Wat met dit gedrag te doen?
Het heeft natuurlijk niet veel zin om een hond voor rudimentair gedrag te straffen dat een onderdeel van zijn genetische code is. De truc om dit soort gedrag te vermijden, is door de activiteit op een andere manier te kanaliseren.
Je kunt bijvoorbeeld een ruimte voor dekens of kussens reserveren waar de hond zijn speelgoed en dierbare bezittingen kan begraven. Een andere oplossing zou zijn om de hond zijn eigen kattenbak te geven, waar hij gaten kan maken zonder de tuin van de eigenaar te verpesten.
Verveling kan ook een belangrijke factor zijn die dit gedrag bepaalt. Als de eigenaar de hond voldoende prikkels geeft, dan hoeft hij misschien niet zijn toevlucht tot zijn meer instinctieve kant te nemen om energie te kanaliseren. Spelletjes zijn daarom altijd een goede oplossing voor gedragsproblemen.
Tot slot is het ook aan te raden om honden met een volle maag geen botten en traktaties te geven. Op deze manier zal de hond die elementen niet als een ‘teveel aan voedsel’ interpreteren, waardoor zijn verlangen om ze ondergronds te bewaren vermindert.
Een erfelijk, maar positief gedrag
Zoals we hebben opgemerkt, is het feit dat honden hun voedsel begraven volkomen normaal. Dit komt door een rudimentair evolutionair kenmerk. Dus zolang het geen obsessie wordt, kan het contraproductief zijn om een hond voor het tonen van zijn meest basale instincten te straffen.
Het is belangrijk om te onthouden dat honden omgevingsverrijking en spelletjes nodig hebben die hun instincten versterken, zoals activiteiten die het reukvermogen bevorderen. Honden af en toe met hun meest voorouderlijke zelf in contact laten komen is voor hun geluk noodzakelijk.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Larson, G.; Bradley, D.G. (2014). “How Much Is That in Dog Years? The Advent of Canine Population Genomics”. PLOS Genetics. 10 (1): e1004093
- Why Do Dogs Bury Bones? The Answer Is Surprisingly Simple, American Kennel Club. Recogido a 1 de septiembre en https://www.akc.org/expert-advice/training/why-do-dogs-bury-bones/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.