Is het waar dat honden angst kunnen voelen?
Toen je klein was hebben je ouders je vast wel eens verteld dat honden angst kunnen voelen, dus je mocht vooral niet laten merken dat je bang was. Mensen dachten vroeger vaak dat als honden wisten dat je bang voor ze was, je zeker gebeten zouden worden. Is dat echt waar?
Is het waar dat honden angst kunnen voelen?
De waarschuwingen van je ouders waren niet zo vergezocht. Iedereen weet dat het reukvermogen van een hond zeer goed is. Ze gebruiken het als een manier om te communiceren met hun soortgenoten en hun omgeving. Met behulp van dit gevoel kunnen ze het geslacht van een andere hond herkennen, evenals alle andere informatie die nuttig kan zijn voor hen.
Maakt angst deel uit van die informatie? Blijkbaar, als je bang bent, stroomt de adrenaline door je lichaam. Daarom denken veel mensen dat honden angst kunnen voelen.
Men gelooft dat ze de feromonen kunnen gebruiken om bepaalde dingen te detecteren, waaronder de stroom van adrenaline. Maar de wetenschap toont aan dat dit niet waar is. Deskundigen hebben onderzoek gedaan tussen honden en mensen die bang zijn voor honden, maar de honden hebben nog steeds dezelfde persoonlijkheid.
Als de hond kalm, vriendelijk en speels is, zelfs wanneer hij wordt geconfronteerd met iemand die bang is voor hen, zullen ze zich op dezelfde manier blijven gedragen. Het lijkt erop dat het niet uitmaakt hoeveel adrenaline er door het lichaam stroomt, honden kunnen het niet detecteren door middel van geur.
Zal een hond me aanvallen als ik bang ben?
Er zijn natuurlijk wel gevallen geweest van honden die mensen aanvielen die bang voor ze waren. Dat was echter vooral omdat de hond sowieso agressief was, of omdat ze getraind waren om indringers aan te vallen.
Een onderzoek uitgevoerd door de afdeling Diergeneeskunde van Cornell University heeft aangetoond dat de meerderheid van de mensen die worden aangevallen door honden dierenliefhebbers zijn. Ze hebben meer vertrouwen in honden en denken dat ze allemaal vriendelijk en sociaal zijn.
Ja, soms vertrouwen we ze te veel, we denken dat er niets zal gebeuren, en we volgen niet de juiste stappen voor het begroeten of aaien van een hond. Er zijn ook de fouten die mensen die bang zijn voor honden maken. Wat is je eerste instinct als je bang bent en er komt een hond dreigend op je af? Wegrennen.
Als een hond je achtervolgt, is dat niet omdat ze je angst kunnen ruiken. Het komt door je plotselinge bewegingen terwijl je probeert weg te komen, en ze proberen je tegen te houden.
Als je probeert te rennen, kan het zijn dat ze je aan zullen vallen. Natuurlijk is dit minder waarschijnlijk als het dier aanhankelijk en vriendelijk is. Als je dus geconfronteerd wordt met een agressieve hond, is het het beste om gewoon door te lopen en te doen alsof je de hond helemaal niet ziet.
Als een hond je aanvalt…
Hou je rustig. Dit is het eerste wat je moet doen. Als je een plotselinge beweging maakt, schreeuwt of de hond slaat, is de kans groter dat hij agressief wordt. Om ervoor te zorgen dat hij je niet kan aanvallen zet je iets tussen jou en hem in, maar blijf zo kalm mogelijk.
Kijk hem niet in de ogen. Honden nemen oogcontact als een bedreiging. Dit zal hun drang om jou aan te vallen alleen maar aanwakkeren. Het beste is om de andere kant op te kijken en te doen alsof er niets aan de hand is.
Geef ze een bevel. Als je de hond al kent, valt hij waarschijnlijk niet aan als je ze “nee” of “stop” zegt. Dit kan ook werken, zelfs als je het dier helemaal niet kent. Houd er rekening mee dat dit zeer elementaire opdrachten zijn die alle hondeneigenaren meestal aan hun huisdier leren. Het kan zijn dat de hond zal gehoorzamen.
Vergeet niet dat je, zelfs als je van honden houdt, je ze niet altijd kunt vertrouwen. Om problemen te voorkomen, laat ze eerst je hand ruiken, geef ze de tijd om het te blijven ruiken, en laat de hond degene zijn die je benadert. Dit zal je helpen om onverwachte aanvallen te voorkomen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.