Interessante feiten over de voetkussentjes van dieren
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso
In het artikel van vandaag gaan we je alles over de voetkussentjes van dieren vertellen. Mensen gebruiken schoenen als een manier om hun voeten te beschermen en als een methode om tijdens het lopen of rennen grip te creëren.
Het feit dat we deze items gebruiken, gaat echter meer over comfort, omdat we met stukjes karton op de zolen van onze voeten ook perfect kunnen lopen. Het voortbestaan van een dier hangt daarentegen grotendeels van zijn vermogen om te jagen af of om aan een roofdier te ontsnappen.
Ze hebben daarom een efficiënter systeem nodig dan onze schoenen… en dat hebben ze ook, want de voetkussentjes onder de poten van dieren zijn in veel opzichten een evolutionair kenmerk.
Nu gaan we het over enkele kenmerken van dit lichaamsdeel hebben. Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar ze hebben verschillende unieke eigenschappen die je zeker zullen interesseren.
Anatomie van de voetkussentjes van dieren
Voetkussentjes zijn een modificatie van de huid op zowel de voor- als de achterpoten. Veel eigenaren van gezelschapsdieren hebben zelfs de voetkussentjes van hun huisdier aangeraakt om te zien hoe zacht ze zijn.
Dit is, omdat ze een verbindende component hebben die als een manier dient om het gewicht van het dier op te vangen en de botten tijdens het rennen of lopen tegen stoten te beschermen. Deze bescherming is vooral belangrijk wanneer dieren rennen. Dit oefent namelijk meer druk uit en kan verwondingen aan botten en spieren veroorzaken.
We moeten ook opmerken dat deze voetkussentjes zich op de tenen van een dier of op de vingerkootjes bevinden. Als we kussentjes op onze vingers zouden hebben, dan zouden we ze min of meer in het midden van onze vingers hebben. Dit komt, omdat dieren met kussentjes op vier poten lopen, zodat ze zichzelf met hun tenen in plaats van met de hele voet ondersteunen.
Aan de buitenkant hebben deze dieren een gemodificeerd epitheel dat tegen schade vanuit de omgeving beschermt, zoals krassen of schrammen. Dit weefsel is echter niet volledig onkwetsbaar voor verwondingen. We raden je dus aan om niet met je huisdier in gebieden met scherpe stenen of rotsen te gaan wandelen.
Pootpatronen met scheuren of groeven dienen bovendien om het contact met het oppervlak te vergroten om grip en tractie te verbeteren. Dit voorkomt mogelijk uitglijden dat tot letsel tijdens het rennen kan leiden, vooral als het dier tijdens het wegrennen voor bijvoorbeeld een roofdier valt.
Interessante feiten
Ik hoop dat je op dit moment al in deze unieke kenmerken geïnteresseerd bent:
- Dit zijn fundamentele elementen voor het afvoeren van warmte. Voetkussentjes dienen om de lichaamstemperatuur van dieren door transpiratie te verlagen. Om deze reden raden we je aan om vochtige doeken op deze voetkussentjes aan te brengen als een dier een zonnesteek heeft. De aanzienlijke vascularisatie van het gebied zorgt voor een snelle temperatuuruitwisseling met de buitenwereld.
- Voetkussentjes zijn zeer gevoelige gebieden. Net als onze vingers hebben deze kussentjes veel zenuwen waardoor ze gevoelig zijn voor elke prikkel, zowel tactiel als thermisch. Het is daarom het beste om je hond in zomerse hitte niet op heet asfalt te laten lopen.
- Deze voetkussentjes hebben pigmentatie. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze voetkussentjes gekleurd. Ze hebben echter de neiging om na verloop van tijd door wrijving een donkerdere tint te krijgen. Bij pups en kittens zijn hun voetkussentjes bijna wit.
Je kunt zien dat deze structuren vrij uniek zijn en dat ze bij wilde dieren, maar ook bij huisdieren nuttig zijn.
We raden daarom aan om deze voetkussentjes regelmatig te controleren en te verzorgen. Dit geldt vooral voor hondenbezitters na een wandeling. Door de voetkussentjes correct te onderhouden en schoon te maken, kun je mogelijke verwondingen voorkomen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.