Hoe herkennen honden gezinsleden?
Geschreven en geverifieerd door de biotechnoloog Alejandro Rodríguez
Bekende en onbekende gezichten uit elkaar houden is voor de mens een relatief eenvoudige taak. Dat heeft veel te maken met onze hersenen en de manier waarop ze zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Heb je je echter ooit afgevraagd hoe andere dieren, zoals honden, andere leden van hun soort of gezinsleden herkennen? Blijf lezen voor alle antwoorden.
Honden en hun zintuigen
Niemand zal ontkennen dat honden een van de meest loyale en onafscheidelijke huisdieren zijn. Ze zijn meestal de eersten die je thuis horen komen en ze zullen je meteen begroeten. Iedereen weet dat honden dankzij hun uitstekende reukvermogen mensen extreem snel kunnen herkennen.
Geur is eigenlijk hun sterkste, best ontwikkelde zintuig. Je kunt dat zien aan het enorme aantal geurreceptoren die ze hebben. Wetenschappers schatten het aantal ergens tussen de 200 en 300 miljoen. Dat is absoluut enorm in vergelijking met de 5 miljoen die mensen er hebben. Het reukvermogen van een hond is een van de beste manieren om dingen en mensen te herkennen.
Dat betekent echter niet dat zicht en geluid geen belangrijke zintuigen voor honden zijn. Het komt eigenlijk door hun vermogen om geur en zicht te combineren dat honden mensen en dieren uit elkaar kunnen houden.
Hoe herkennen honden gezinsleden en andere mensen?
Er zijn veel verschillende onderzoeken die beweren dat de gebieden van de hersenschors die oplichten wanneer een hond een gezicht ziet, exact dezelfde gebieden zijn die oplichten wanneer wij een gezicht zien. Dat zou dan betekenen dat honden in feite hun gezichtsvermogen gebruiken om het verschil tussen bekende en onbekende gezichten te weten.
Er is zelfs wat wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat honden volledig op gezichtsherkenning kunnen vertrouwen. Dat betekent in feite dat ze alleen een gezicht hoeven te zien om te zien of een persoon hen bekend is of niet. Dat betekent natuurlijk dat ze moeite hebben om ons te herkennen wanneer onze gezichten bedekt zijn. Dat is wanneer ze hun reukvermogen gebruiken.
Ze kunnen gezichten niet alleen uit elkaar houden. Honden kunnen zelfs enkele van de vele gezichtsuitdrukkingen herkennen die we maken. Interessanter dan dat is het feit dat honden blijkbaar liever de gezichten van andere leden van hun eigen soort zien dan de gezichten van andere soorten.
Kunnen zij hun honden uit hun eigen honden familie herkennen?
We hebben dus het mysterie opgelost van hoe honden ons kunnen herkennen. Nu is er echter nog de vraag of ze dat vermogen ook hebben met leden van hun eigen soort. Nogmaals, we kunnen het antwoord daarop in wetenschappelijke studies vinden.
In één onderzoek plaatsten onderzoekers vier pups voor twee volwassen vrouwtjes. Een van hen was hun moeder. De resultaten toonden aan dat de pups in de meeste gevallen een voorkeur hadden om hun biologische moeder te benaderen en tijd met haar door te brengen.
Hoe zit het dan als de pup opgroeit en volwassen wordt? Om te kijken of ze hun moeder nog konden herkennen, gebruikten de onderzoekers kledingstukken. De ene had de geur van de moeder van de pups en de andere de geur van andere honden van hetzelfde ras en dezelfde leeftijd.
De resultaten waren opnieuw positief. De jonge honden (op dit moment ongeveer twee jaar oud) konden de geur van hun moeder nog steeds herkennen. Dit was zelfs het geval toen ze al een langere tijd uit elkaar waren geweest.
We weten nog steeds niet veel over de biomechanica die in dit proces aan het werk is. Het is echter nog een ander definitief bewijs dat honden hun geliefden kunnen herkennen. Als je je hier dus ooit zorgen over maakt, maak je geen zorgen. Je hond kan je zelfs buiten het huis herkennen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Racca, A., Amadei, E., Ligout, S., Guo, K., Meints, K., & Mills, D. (2010). Discrimination of human and dog faces and inversion responses in domestic dogs (Canis familiaris). Animal cognition, 13(3), 525-533.
- Thompkins, A. M., Lazarowski, L., Ramaiahgari, B., Gotoor, S. S. R., Waggoner, P., Denney, T. S., … & Katz, J. S. (2021). Dog–human social relationship: representation of human face familiarity and emotions in the dog brain. Animal cognition, 24(2), 251-266.
- Hepper, P. G. (1994). Long-term retention of kinship recognition established during infancy in the domestic dog. Behavioural processes, 33(1-2), 3-14.
- Lezama-García, K., Mariti, C., Mota-Rojas, D., Martínez-Burnes, J., Barrios-García, H., & Gazzano, A. (2019). Maternal behaviour in domestic dogs. International journal of veterinary science and medicine, 7(1), 20-30.
- Jenkins, E. K., DeChant, M. T., & Perry, E. B. (2018). When the nose doesn’t know: Canine olfactory function associated with health, management, and potential links to microbiota. Frontiers in veterinary science, 5, 56.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.