De voordelen van je hond meenemen naar het werk
Het combineren van ons werk en ons privéleven wordt steeds ingewikkelder. Niet alleen voor wie kinderen heeft, maar ook voor wie een dier in zijn leven introduceert. Gelukkig beginnen sommige bedrijven de voordelen in te zien van het meenemen van je hond naar het werk.
In dit artikel nemen we deze voordelen eens goed onder de loep. Als je op zoek bent naar werken voor een bedrijf waar je je hond mee mag nemen (of de jouwe ervan wilt overtuigen dat te doen), bedenk dan dat dit voordeel ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Laten we er eens wat dieper op ingaan.
Wat vragen bedrijven die je je hond laten meenemen meestal?
Dat een bedrijf erkent dat je het recht hebt om te zorgen voor de dieren die je in huis neemt, is een grote stap in de algemene werkomgeving. Maar om van de voordelen van het meenemen van je hond naar het werk te kunnen genieten moet je voldoen aan de verplichtingen die je opgelegd worden. De meestvoorkomende die je zult tegenkomen zijn de volgende:
- Niemand in het bedrijf mag gedwongen worden met dieren om te gaan als hij dat niet wil of niet kan(wegens allergieën, bijvoorbeeld). Daarom moet het bedrijf een geschikte ruimte ter beschikking stellen of instemmen met de aanwezigheid van honden in de werkruimte.
- De verantwoordelijkheid voor het gedrag van de hond ligt altijd bij de eigenaar.
- Het verzorgen van de behoeften van het dier is ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar.
- Honden op het bedrijfsterrein moeten vrij zijn van besmettelijke ziekten, ontwormd, gevaccineerd, en schoon.
- De hond moet een passende training gekregen hebben die hem in staat stelt op de werkplek te zijn zonder iemand te storen.
De voordelen van je hond meenemen naar het werk
Zoals je misschien gemerkt hebt, zijn de voorschriften om je hond mee naar het werk te nemen logisch en worden ze opgelegd omwille van een goede coëxistentie tussen de soorten. Nu we dat punt opgehelderd hebben, laten we de voordelen van deze praktijk bekijken.
Verminder je zorgen
Je hond een paar uur achter elkaar alleen thuis laten is voor veel mensen een reden tot zorg. Veel honden lijden eronder. Daarom is ze meenemen naar de werkplek een manier om ze in de gaten te houden. Ook kun je zo voorkomen dat ze zich eenzaam en angstig voelen.
Verbetering van je productiviteit
Voor je hond zorgen betekent korte pauzes nemen die je kunt gebruiken om je hoofd leeg te maken of je lichaam te laten rusten. Dankzij deze korte pauzes kom je met een groter concentratievermogen terug op je werk.
Honden bevorderen de socialisatie
Net als wanneer je door je buurt loopt, zullen mensen hun aandacht op je hond richten en vaak met hem of jou in interactie treden. Op de werkplek kan dit effect leiden tot hechtere banden tussen collega’s.
Vermindering van de algehele stress
De aanwezigheid van goed opgevoede honden is altijd een bron van vreugde. Zowel in de manier waarop mensen met plezier naar ze kijken, als in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Over het algemeen zijn werkplekken waar honden zijn toegestaan stressvrijer (Engelse link) dan die waar ze niet zijn.
Geld besparen
Een voor de hand liggend punt, want een van de grootste voordelen van je hond mee naar je werk nemen is financieel. Hondenoppas, dagopvang en kennels zijn dure diensten. De mogelijkheid hebben om op het werk voor de behoeften van je hond te zorgen is dus een geweldige manier om te besparen.
Voorkomen van sommige gedragsproblemen
Je hond zal niet alleen de hele tijd van je aanwezigheid genieten. Waarschijnlijk zal hij of zij ook een band opbouwen met je collega’s. Dit vrolijke gevoel is heel belangrijk voor de geestelijke gezondheid van het dier. Op deze manier worden problemen als verlatingsangst of destructief gedrag op natuurlijke wijze voorkomen.
Enkele overwegingen bij deze praktijk
Hoewel we veel voordelen beschreven hebben van je hond meenemen naar het werk, moet je je niet alleen zorgen maken over zijn hun gedrag en gezondheid. Het is van essentieel belang rekening te houden met hoe de hond zich op je werkplek voelt. Sommige honden kunnen namelijk lijden op lawaaierige plaatsen of bij collega’s die hun behoeften niet respecteren.
Daarom moet het bedrijf een aanpassingsperiode toestaan waarin je je meer bewust moet zijn van het gedrag van je hond. Bovendien zullen ze de grenzen van deze nieuwe omgeving moeten leren kennen, en je collega’s zullen ze moeten leren kennen.
Pas na deze aanpassingsperiode kun je beoordelen of je werkplek geschikt is voor je hond.
Tenslotte is het heel belangrijk om nog met een factor rekening te houden: je dier mee naar je werk mogen nemen mag nooit een reden voor uitbuiting zijn.
Het mag nooit een excuus zijn om je bijvoorbeeld te laten overwerken, of om meer productiviteit van je te eisen. Zowel jij als je hond hebben recht op je rusturen en op de mogelijkheid het werk te verlaten wanneer je contract dat voorschrijft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Le Brech, S. (2013). Diferencias individuales en comportamiento y respuesta de estrés en perros. Universitat Autònoma de Barcelona.
- González Ramírez, M. T., & Landero Hernández, R. (2011). Diferencias en estrés percibido, salud mental y física de acuerdo al tipo de relación humano-perro. Revista Colombiana de Psicología, 20(1), 75-86.
- Rosas, M. F. A. Presencia de las mascotas en el ambiente laboral: Pets in the workplace. Psicología Social de la Salud, 53.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.