Logo image
Logo image

De levenscyclus van hamsters

4 minuten
De gemiddelde hamster leeft een kort leven van ongeveer 3 jaar. In die tijd, vanaf het moment dat hij geboren wordt tot hij oud wordt, doorloopt hij verschillende levensstadia en kan hij verschillende keren tot voortplanting komen. Vandaag bekijken we de levenscyclus van hamsters.
De levenscyclus van hamsters
Laatste update: 26 november, 2021

Deze kleine knaagdieren zijn populaire huisdieren, vooral bij kinderen .Ze kunnen ongeveer drie jaar leven, een tijd waarin ze zich verschillende keren kunnen voortplanten. In dit artikel vertellen we je alles over de levenscyclus van hamsters.

De levenscyclus van hamsters

Van de bijna 20 soorten van de onderfamilie Cricetinae zijn er maar een handvol geschikt als huisdieren, want die zijn gemakkelijk in gevangenschap groot te brengen.

Ze bezitten allemaal langwerpige wangzakken in hun bek, die tot hun schouders reiken. Ze hopen voedsel op in deze buidels, en vrouwtjes kunnen zelfs hun jongen in hun buidels leggen als ze gevaar bespeuren. De levenscyclus van deze knaagdieren beschrijven we hieronder.

1. Geboorte

Als hamsters ter wereld komen, kunnen ze tussen de 20 en 30 gram wegen. Op dat moment zijn ze blind en doof en hun lichaam is helemaal kaal. Wat ze wel hebben als ze geboren worden zijn de karakteristieke tanden van hun soort.

Some figure

Tijdens de eerste week (minimum) na de geboorte is het belangrijk dat de moeders niet lastiggevallen of “bezocht” worden, zelfs niet door de vader.

Bij het eerste teken van gevaar tijdens deze periode zal de eerste reactie van een moeder zijn haar baby’s in haar buidels te proppen en ze in te slikken.

2. Ontwikkeling

Hamsterbaby’s groeien heel snel. Tijdens hun eerste levensweek eten ze al vast voedsel – daarom hebben ze tanden als ze geboren worden. Tegelijk blijven ze de melk van hun moeder consumeren tot ze een maand oud zijn.

Op dag 12 openen hamsters hun ogen en verlaten het hol of het nest dat hun moeder bouwde. Korte tijd later worden ze onafhankelijk en kunnen ze de bescherming van hun moeder verlaten.

Volwassen leeftijd

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes onderscheiden is heel eenvoudig. Mannetjes hebben grote en opvallende testikels, die zichtbaar worden tegen de tijd dat hamsters hun vierde levensweek bereiken. Dit is het moment waarop ze geslachtsrijp worden.

Het is belangrijk om ze naar geslacht te scheiden en mannetjes en vrouwtjes in verschillende leefgebieden te plaatsen waar ze apart kunnen leven. Op die manier vermijd je niet alleen gevechten, maar ook overmatig fokken. Sommige hamsterbezitters vormen paartjes om de soort te laten voortbestaan.

Wat gewoontes betreft zijn hamsters, net als de meeste knaagdieren, nacht- of schemerwezens. Ze brengen het grootste deel van de dag slapend door en worden wakker als de zon ondergaat. Als ze in gevangenschap worden gehouden, kunnen ze zich vermaken met speelgoed, tunnels, en de typische hamsterwielen.

4. Paring

Zoals je ziet is de levenscyclus van hamsters nogal “snel,” want ze kunnen zich al voortplanten als ze drie maanden oud zijn. In feite zijn vrouwtjes al veel eerder vruchtbaar. De bronst- of warmtecyclus duurt slechts vier dagen. En, na de nachtelijke paring, die een half uur duurt, trekken de vrouwtjes weg van hun partner.

Ook de dracht is kort. De foetussen ontwikkelen zich in 16 dagen, een tijd waarin zwangere vrouwtjes erg gevoelig zijn. Daarom is het belangrijk ze een gevarieerde voeding aan te bieden.

Bovendien moet je ze ook allerlei verschillende materialen aanbieden – ijslollystokjes, houtsnippers, alfalfa, enz. Op die manier hebben ze alles wat ze nodig hebben bij het bouwen van hun nest en het baren van tussen de 5 en 9 baby’s.

Enkele dagen nadat ze gestopt zijn haar baby’s te zogen, worden de moeders weer loops. Als ze cyclus na cyclus zwanger worden, zullen ze om de 2 maanden bevallen.

5. Ouderdom

Omdat de levenscyclus van hamsters zo kort is, begint de ouderdom als deze knaagdieren hun eerste levensjaar bereiken. Vanaf die tijd zijn ze vatbaarder voor ziektes. Als ze snel behandeld worden, kunnen ze herstellen. Daarom is het belangrijk dat eigenaars hun hamsters regelmatig naar een dierenarts brengen.

De meestvoorkomende ziektebeelden bij hamsters zijn maagzweren, kanker, en leverproblemen. De belangrijkste doodsoorzaak is amyloïdose (Engelse link) , een aandoening die vele organen tegelijk aantast.

Hoe lang leven hamsters?

Dit is een veelgestelde vraag bij mensen die een hamster als huisdier willen adopteren. Het hangt allemaal af van de soort hamster waarmee je te maken hebt, en ook van de verzorging die het diertje krijgt. Hoe dan ook, de geschatte levensverwachting is als volgt:

  • Gouden of Syrische hamsters:  tussen 2 en 3 jaar
  • Winterwitte dwerghamsters: 2 jaar
  • Chinese hamsters: 3 jaar
  • Roborovski dwerghamsters: 3 jaar
  • Campbell’s dwerghamster: tussen 1,5 en 2,5 jaar

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carleton, M. D. (1980). Phylogenetic relationships in neotomine-peromyscine rodents (Muroidea) and a reappraisal of the dichotomy within New World Cricetinae.
  • Neumann, K., Michaux, J., Lebedev, V., Yigit, N., Colak, E., Ivanova, N., … & Gattermann, R. (2006). Molecular phylogeny of the Cricetinae subfamily based on the mitochondrial cytochrome b and 12S rRNA genes and the nuclear vWF gene. Molecular phylogenetics and evolution, 39(1), 135-148.
  • Hurd, M. W., & Ralph, M. R. (1998). The significance of circadian organization for longevity in the golden hamster. Journal of biological rhythms, 13(5), 430-436.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.