Waarom honden likken: dierlijke communicatie
Wanneer we thuis komen, wanneer we televisie kijken, wanneer we op de grond spelen…elke situatie is perfect om een ‘zoen’ van ons huisdier te krijgen. Wil je weten waarom honden likken? Blijf dan dit artikel lezen.
Redenen waarom honden likken
Er zijn meerdere redenen waarom honden likken: het kan een gewoonte zijn, bij hun gedrag horen, een manier zijn om te communiceren of een expressie van hun verlangens. De belangrijkste redenen leggen we hieronder uit:
1. Om ons te leren kennen
Hoewel de reukzin bij honden het meest ontwikkelde zintuig is, kunnen ze ook veel informatie opdoen over de mensen en voorwerpen in hun omgeving door hun smaakzin. Dit is waarschijnlijk de meest ‘logische’ verklaring waarom honden likken. Wanneer ze met hun tong langs ons gezicht gaan, zijn ze ons in feite aan het leren kennen. Dit ligt voor de hand omdat we een unieke smaak hebben die twee soorten informatie met zich meedraagt: onze gemoedstoestand en onze gezondheid.
2. Om liefde uit te drukken
We zouden kunnen stellen dat een likje van een hond overeenkomt met een kus of een streling van mensen. Daarom is de tong bij honden het uitgesproken lichaamsdeel om hun genegenheid tegenover iemand duidelijk te maken. Je moet weten dat het dier geen ‘slechte bedoelingen’ heeft wanneer het je gezicht of mond likt. Het dier probeert slechts te tonen dat hij van je houdt en dat hij jou dankbaar is omdat je voor hem zorgt. Bovendien is het een teken dat het dier graag in jouw gezelschap vertoeft.
3. Om hallo te zeggen
Heb je al eens nagedacht over wanneer en in welke situaties je hond jou de meeste likjes geeft? Waarschijnlijk is dit nadat het dier jou enkele uren (of zelfs minuten) niet heeft gezien. Je huisdier zal je willen likken wanneer je terugkomt van het werk, wanneer je allerlei zaken hebt moeten doen en zelfs wanneer je ‘s morgens wakker wordt. Je kunt dit interpreteren als ‘hallo’ of ‘ik heb je gemist.’ Vaak zie je naast het gelik een vorm van uitbundig in het rond springen en kwispelen met de staart.
4. Om crèmes of parfums te proeven
Dit is nog een reden waarom honden ons willen likken. Ze houden namelijk ook van de producten die wij gebruiken! Als je een crème, lotion of parfum gebruikt hebt…dan is het eerste dat je hond wilt doen waarschijnlijk om eraan te likken. Sommige huisdieren houden meer van bepaalde producten dan andere (bijvoorbeeld van nootachtige of fruitige smaken en geuren).
Het is ook mogelijk dat we gelikt worden wanneer we terug thuis komen van het werk of wanneer we zweten. Waarom? Omdat honden houden van zoutachtige smaken…zoals zweet.
5. Om je aandacht te trekken
Likken kan bij een dier een poging zijn om je aandacht op te eisen. Als het dier bijvoorbeeld wil spelen terwijl je tv kijkt, wanneer je eet en het dier eens wil proeven, als je in de stoel zit en je huisdier op je schoot wil springen, enz. Het kan ook een manier zijn om te vragen om te gaan wandelen, om hem te aaien of om water te krijgen. Let eens op welke momenten of situaties je hond jou probeert te likken en je zult onmiddellijk begrijpen wat het dier van je nodig heeft.
6. Om angst te verlichten
Door te likken aan zijn baasjes, speeltjes, bed of zichzelf kan een hond zichzelf kalmeren. Tijdens een zeer heftige bui bijvoorbeeld (met donder en bliksem) of wanneer de hond voor het eerst in de auto moet. Wanneer ze zich angstig voelen, zullen honden likken om zich beter te voelen.
7. Om onderdanigheid te tonen
Honden kunnen likken om bepaalde zaken op te sporen die specifiek zijn voor hun ras, zoals of een hond dominant is of dat een teefje loops is. Daarom kan likken ook wijzen op een teken van onderdanigheid ten opzichte van ons. Dit betekent dat het dier ‘aanvaardt’ dat jij de alfa van de groep bent. Het dier zal alles doen dat je hem opdraagt (hoewel er altijd wel enkele uitzonderingen zijn).
8. Om ons schoon te maken
Pasgeboren puppy’s worden door de moeder schoongelikt. Het is mogelijk dat je hond hetzelfde wil doen bij jou wanneer je handen of voeten op een of andere manier vies lijken.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.