Honden herkennen blijdschap en boosheid

Het maakt niet uit of je het wilt verbergen door een gebaar: je hond zal het toch zien.
Honden herkennen blijdschap en boosheid

Laatste update: 24 mei, 2018

Honden herkennen blijdschap en boosheid door iets wat op een zesde zintuig lijkt. Zelfs als het onmogelijk lijkt in de ogen van de grootste sceptici, is het feit wetenschappelijk ondersteund. Je hond weet echt of je blij of boos bent.

De Medische Universiteit van Wenen heeft dit willen bewijzen en heeft hun studie al gepubliceerd in een bekend wetenschappelijk blad.

Honden herkennen blijdschap en boosheid: hoe is dit bewezen?

Honden herkennen blijdschap en boosheid

Door middel van beeldmateriaal heeft deze Weense universiteit foto’s van de gezichten van hondenbaasjes aan hun honden laten zien. Op deze foto’s kwamen twee uitdrukkingen naar voren: een blije en een boze.

Ze lieten deze beelden één voor één aan de honden zien, en de honden benaderden elke keer de foto met de blije uitdrukking. Dit demonstreert niet alleen dat honden herkennen of je blij of boos bent, maar dat ze liever bij ons zijn en ons sneller zullen benaderen als we lachen.

Het bleef hier echter niet bij, want er werden ook 15 foto’s van andere mensen (niet de baasjes van de honden) getoond. Ze gebruikten hetzelfde individu in verschillende omgevingen, maar ook zij vertoonden altijd of een blije uitdrukking, of een boze. De honden kozen ook hier elke keer de foto met het lachende gezicht.

Dus honden herkennen blijdschap en boosheid — niet alleen bij hun baasjes maar ook bij anderen, ook al zijn het vreemdelingen.

We kunnen echter niet zeggen dat honden weten wat deze emoties nou precies zeggen. Ze brengen woede waarschijnlijk simpelweg in verband met iets negatiefs en blijheid met iets positiefs. Dat gebeurt dan op een manier vergelijkbaar met hoe wij al vanaf een jonge leeftijd weten wat we wel en niet leuk vinden.

Hier is de video die iedereen zo verraste…

video

Deze ontdekking is een enorme stap vooruit binnen onze relatie met onze huisdieren. Natuurlijk hoef je je huisdier niet te vertellen of je een slechte of goede dag hebt gehad. Dat zullen ze al zien zodra je de kamer instapt.

Daarbij zal je hond zijn gedrag naar jouw stemming aanpassen omdat honden empathische wezens zijn. Wist je dat al?

Honden en empathie

We hebben het al eerder over dit onderwerp gehad. Honden zijn empathische wezens. Maar wat is empathie nou eigenlijk? Empathie is een gevoel van medeleven en een drang om iets te doen om een ander te helpen. In andere woorden: het is het gevoel waardoor we ons in anderen kunnen verplaatsen.

Dit gevoel is niet gebruikelijk in een wereld die geregeerd wordt door egoïsme en de ‘ikke, ikke, ikke’-mentaliteit. Echter, onze honden bezitten een overweldigend empathisch vermogen.

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd die demonstreren dat honden gevoelens hebben en de onze kunnen herkennen en ons hiermee helpen. Hoe weten we dit?

Je hoeft alleen maar naar het gedrag van je hond te kijken: wat doet hij als je blij bent? En wanneer je verdrietig bent? En als hij ziet dat je boos bent?

Het is bewezen dat alle honden blij zijn wanneer hun baasjes blij zijn. Ze springen om je heen, willen met je spelen, blaffen en willen verwend worden.

Wanneer je verdriet hebt, komt je hond naar je toe gesneld om je een lik te geven, om je kopjes te geven en je aan het lachen te krijgen. Dat is empathie!

En is het gedrag van je hond je opgevallen toen je een keer boos was? Het is heel waarschijnlijk dat hij zich onder het meubilair verschuilt en er niet onder vandaan komt, ook al roep je hem. Hij wil je de ruimte geven. Waarom? Omdat hij ook weet hoe het is om een rotdag te hebben en soms is er geen betere oplossing voor dan om wat tijd alleen door te brengen.

Er zullen altijd mensen zijn die denken dat dieren geen gevoelens hebben, dat ze slechts irrationele, oppervlakkige wezens zijn. Het is waar dat ze niet nadenken, maar onderzoek heeft laten zien dat ze wél gevoelens hebben. Dus honden herkennen blijdschap en boosheid en dat ze klaar staan om ons te steunen wanneer we dit nodig hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.