Hoe je een boze hond moet kalmeren

Hoe je een boze hond moet kalmeren
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Het temperament van honden is afhankelijk van hun persoonlijkheid en er zijn honden die eerder agressief zijn dan anderen. Hoe kalmeer jij een boze hond? Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om een boze hond te kalmeren, elk aangepast aan het ras van de hond en de specifieke situatie.

Het moet ook gezegd worden dat, hoewel genetica het karakter van honden beïnvloedt, het gedrag van hun baas of baasjes ook invloed heeft. Bepaalde rassen die dominant zijn vereisen een eigenaar die kracht en respect afdwingt. Daarmee bedoelen we een dominant figuur die de situatie en de hond aankan.

De manier waarop je op een hond met een agressieve aard reageert zal dit gedrag versterken of verminderen. Als het dier wordt mishandeld of niet correct is opgevoed, is het goed mogelijk dat het agressieve gedrag wordt versterkt. Terwijl het temperament zal afnemen wanneer de hond met affectie en respect wordt behandeld.

Tips om een boze hond te kalmeren

Blijf kalm

De eerste vereiste om een boze hond te kunnen kalmeren is om zelf  kalm te blijven. Als het dier angst, stress of boosheid voelt van jou of een andere persoon zal zijn boze gedrag toenemen.
Wanneer de eigenaar degene is die de hond probeert te kalmeren moet hij rustig en langzaam spreken. Let ook op je lichaamstaal. Het is belangrijk met je lichaamstaal en houding om de hond te laten weten dat jij als eigenaar de situatie nog stevig onder controle hebt.

Boze hond kalmeren

Straal rust uit

Toon geen uitdagende houding en wees niet bedreigend. Wanneer honden boos zijn kunnen ze springen en op een onvoorspelbare manier in het rond rennen.
Proberen achter hem aan te jagen of hem te grijpen kan de situatie alleen maar erger maken. Het is dus het beste om op dezelfde plek te blijven. In het geval dat je moet verplaatsen moeten je bewegingen kalm en soepel zijn.

Ook is het niet aan te raden om voor de hond te staan of naar hem te staren. Beide posities zal het dier als een bedreiging beschouwen. Als het een vreemde hond is, is het het beste om langzaam weg te gaan. Probeer je neiging om weg te rennen te beheersen omdat dit de hond bang kan maken en kan leiden tot een aanval van de hond.

Geef duidelijke opdrachten

Om een boze hond te kalmeren moeten de bevelen die je hem geeft duidelijk en consistent zijn. Opgemerkt moet worden dat een veelgemaakte fout van de eigenaren is dat ze verschillende dingen tegelijk beginnen te zeggen: “Kalm, stilte, liggen, rustig.” Al deze dingen tegelijkertijd vergroten de angst van het dier.

Je moet een duidelijke opdracht geven. Begin met de hond bij de naam te noemen om zijn aandacht te trekken. Bijvoorbeeld: “Bobby, wees stil.” En herhaal dit met precies dezelfde woorden totdat de hond gehoorzaamt.

Bestraf hem niet

Zodra de situatie voorbij is mag het dier niet meer worden berispt. Sterker nog, we moeten proberen te begrijpen wat de oorzaak van de situatie was. Daarom moeten we bij het trainen van onze honden begrijpen dat positieve bekrachtiging altijd de voorkeur verdient.

Als de agressiviteit het gevolg is van de aanwezigheid van een andere hond dan kan dit een machtsconflict zijn. Beide honden proberen dus uit te zoeken wie het territorium domineert.

Dit is natuurlijk gedrag zodat het berispen van de hond zinloos is. De hond zal in de toekomst niet weten hoe het moet omgaan met andere dieren in soortgelijke situaties. 

Hoe je agressie bij een hond kunt kalmeren

De neiging om agressief te zijn hangt in grote mate af van de genen van de hond. Er zijn rassen die van nature impulsief zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Rottweiler, Dobermann en de Duitse herder. Dat betekent echter niet dat alle honden van deze rassen agressief zullen zijn of dat hun gedrag niet kan veranderen in de loop van de jaren. Er zijn echter enkele manieren die kunnen helpen om het karakter te verzachten:

Hond als straf in het gras liggen

1. Houd je aan een routine. Voor alle honden zijn routines en gewoontes belangrijk. In het geval van agressieve honden zorgt de routine voor grenzen en daardoor ontwikkelen ze zelfbeheersing.

2. Laat zien wie de leiding heeft. De hond met gedragsproblemen moet weten wie de baas is. Dit type dier vereist duidelijke en consistente richtlijnen dus let wederom op je lichaamstaal. In die zin helpt het opbouwen van een relatie gebaseerd op vertrouwen om het karakter bij honden te verzachten. Het ontwikkelen van empathie tussen dier en eigenaar zal de hond minder onzeker maken.

3. Dagelijkse beweging. Honden met een sterk karakter hebben meestal veel energie dus ze moeten regelmatig bewegen. We kunnen dus kiezen voor lange wandelingen of spintjes in het park, maar het belangrijkste is dat je regelmatig een dagelijkse activiteit onderneemt.

4. Let op de voeding. Honden die of teveel eten krijgen of juist hongerig zijn kunnen agressief worden. Let daarom op wat je hen voert en hoeveel.

Door het gedrag van de hond in de gaten te houden en bij te houden kun je patronen in zijn gedrag herkennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.