Honden begrijpen menselijke emoties

Honden begrijpen menselijke emoties

Laatste update: 13 december, 2018

De omvangrijke vaardigheden van dieren zijn al meerdere malen aangetoond en worden nog steeds dagelijks bewezen. Niet alleen bij huisdieren, maar ook bij wilde dieren. In dit artikel kun je daarom leren hoe mensen erachter kwamen dat honden menselijke emoties kunnen begrijpen. Met name als het gaat om de emoties van hun baasje.

Honden voelen en begrijpen menselijke emoties

Hond ligt tegen baasje aan

Vaak zijn het vooral mensen die een hond hebben die dit soort dingen zeggen. Deze mensen brengen namelijk veel tijd door met honden en zijn dagelijks getuigen van hun vele capaciteiten. Iedereen die van honden houdt, weet dat ze het doorhebben als hun familieleden verdrietig, boos of blij zijn.

Honden weten precies op welk moment een familielid steun en genegenheid nodig heeft en wanneer ze hem met rust moeten laten. Waar baseren ze hun beslissingen echter op? Volgens onderzoek houden honden hiervoor rekening met drie dingen: je lichaamstaal, de hoeveelheid feromonen die je lichaam ‘uitscheidt’ en vocale signalen.

Een groep Hongaarse wetenschappers nam met behulp van MRI meerdere foto’s van de hersenen van honden.

Aan de hand van deze foto’s konden ze concluderen dat de hersenen van honden anders reageren wanneer de honden hun baasjes horen lachen dan wanneer ze hun baasjes horen huilen. De honden ervoeren zelfs vreugde of verdriet op het moment dat hun baasjes dit ook deden.

Het onderzoek

Deze trainingen en scansessies werden uitgevoerd op elf honden. De honden moesten hiervoor acht minuten stil blijven zitten, om geëvalueerd te kunnen worden door de machine. Ook keken de onderzoekers naar de hersenen van tweeëntwintig mensen op het moment dat ze geluiden van honden, mensen, omgevingen, auto’s enzovoort hoorden.

Mensen reageerden sterker op de geluiden van andere mensen, en honden reageerden weer sterker op geluiden van andere honden. De resultaten waren geweldig. In beide gevallen werd de cerebrale cortex op een vergelijkbare manier geactiveerd.

De polus temporalis, ook wel de slaappool genoemd, het meest naar voren gelegen deel van de temporale kwab, is verantwoordelijk voor het reguleren van emoties, taal, gehoor, geheugen en leervermogen. Dit is het gebied dat bij zowel mensen als honden het meest actief is bij het horen van bepaalde geluiden.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de mentale leeftijd van een volwassen hond vergelijkbaar is met die van een vijfjarig kind. Op basis van deze gedachte, kunnen we zeggen dat als een klein kind weet wanneer zijn moeder of broertje of zusje verdrietig is, een hond dit ook kan weten.

Je hond kan begrijpen hoe je je voelt

Hond en baasje knuffelen

Nog een studie, die werd uitgevoerd door de Universiteit van Wenen en gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Biology, bevestigde dat honden onderscheid kunnen maken tussen gelukkige en boze gezichtsuitdrukkingen. Honden zijn in staat om de signalen die bij een bepaalde emotie horen en erop wijzen, te begrijpen.

De auteurs van het onderzoek geven aan dat dit het eerste harde bewijs is dat het idee ondersteunt dat dieren de emoties van andere soorten kunnen herkennen. Honden slaagden met vlag en wimpel voor een test die orang-oetans, chimpansees en gorilla’s – die volgens sommigen verre familieleden van de mens zijn – niet in staat waren correct uit te voeren.

Primaten kunnen gezichtsuitdrukkingen herkennen, maar alleen bij hun soortgenoten. Dit is volledig begrijpelijk omdat de meeste diersoorten niet geïnteresseerd zijn in hoe het met een andere soort gaat… Behalve honden, die een zeer sterke band hebben met mensen.

Het onderzoek

De tien honden die deelnamen aan het experiment waren afkomstig van verschillende rassen. Bordercollies, terriërs, golden retrievers en Duitse herders, om precies te zijn. De honden werden voor een scherm neergezet en moesten mensen observeren die door middel van bepaalde gezichtsuitdrukkingen verschillende menselijke emoties uitten.

Blijkbaar reageren hun hersenen met een intimiderende prikkel op een boze gezichtsuitdrukking. Toen de honden een glimlach of ogen vol vreugde te zien kregen, waren ze echter een stuk meer ontspannen.

De onderzoekers verklaarden hun bevindingen op de volgende manier: honden onthouden de gezichtsuitdrukkingen van hun baasjes en relateren ze aan specifieke momenten of situaties.

Als een hond bijvoorbeeld iets breekt en zijn eigenaar wordt boos, dan zal die gezichtsuitdrukking hem herinneren aan de negatieve aspecten van dit voorval. Wanneer een hond met zijn baasje speelt, zal hij echter juist de positieve aspecten van de situatie onthouden.

Hierdoor laat een gelukkige gezichtsuitdrukking een hond weten dat die persoon blij is. Zoals je kunt zien, zijn honden zonder twijfel in staat om menselijke emoties te begrijpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.