Logo image
Logo image

Hoeveel puppy's zal mijn hond krijgen?

3 minuten
Hoeveel puppy's zal mijn hond krijgen?
Laatste update: 11 april, 2019

Wanneer je hond zwanger raakt, vraag je je misschien af hoeveel puppy’s ze zal krijgen. Het antwoord op deze vraag hangt van veel factoren af. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over puppy’s. Ook zullen we proberen antwoord te geven op alle andere vragen die je misschien hebt over de zwangerschap van je hond.

Hoeveel puppy’s zal mijn hond krijgen?

Hoeveel puppy’s een hond zal krijgen hangt af van haar ras, leeftijd en grootte.

  • Als het om een klein ras gaat, is het onwaarschijnlijk dat zij meer dan één puppy zal krijgen. Er zijn echter gevallen van honden van speelgoedformaat die maar liefst vier puppy’s hebben gebaard.
  • Een middelgrote hond kan tussen de zes en acht pups krijgen, soms zelfs meer.
  • Een grote hond kan bij één zwangerschap maximaal veertien puppy’s krijgen.
  • Als het echter gaat om een al iets oudere hond, zal zij waarschijnlijk niet meer dan één puppy krijgen. Het risico dat de hond na de bevalling overlijdt is bij oudere honden ook groter.
Some figure

Mensen zeggen dat je kunt raden hoeveel puppy’s een hond zal krijgen door vlak voor de bevalling haar borst te observeren. Dit is echter niet altijd relevant. Het kan namelijk voor komen dat sommige puppy’s in de baarmoeder sterven. Hoe het ook zij, het zal voor een teefje niet aangenaam zijn om meer dan acht puppy’s te moeten zogen.

Kunnen honden ook een tweeling krijgen?

Hoewel sommige mensen graag zouden willen dat dit kon, is er helaas geen voorbeeld bekend van een geval waarbij een hond een tweeling kreeg.

Specialisten verklaren dat teefjes een heel andere fysieke samenstelling hebben dan menselijke vrouwen. Hun baarmoedersysteem is namelijk verdeeld in tweeën. Dit betekent dat wanneer een hond embryo’s genereert, deze altijd in verschillende gebieden worden gehuisvest.

Hoe kun je het begin en het einde van een bevalling herkennen?

Soms laten mensen hun hond met rust omdat ze denken dat ze klaar is met de bevalling terwijl dit eigenlijk nog helemaal niet zo is. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer een bevalling op het punt staat te beginnen en te eindigen.

Om te kunnen herkennen wanneer een hond op het punt staat te bevallen, is het belangrijk om haar goed te observeren om veranderingen in haar gedrag op te merken. Vlak voordat een hond op het punt staat om te bevallen, zal ze namelijk nerveus en moe zijn.

Ze zal erg langzaam bewegen en op zoek gaan naar een veilige, warme en verborgen plek om te schuilen. De bevalling vindt ongeveer 60 tot 65 dagen na de dag van de bevruchting plaats.

Om te kunnen herkennen of de bevalling voorbij is, kun je ook naar het gedrag van de hond kijken. Een nieuwe moeder zal opgelucht zijn. Ze zal de pups bij elkaar gaan verzamelen en ze beginnen te zogen.

Tot welke leeftijd kan een hond baren?

Some figure

Als algemene regel raden deskundigen aan om een hond die ouder is dan negen jaar niet meer zwanger te laten worden. Dit komt omdat een hond op deze leeftijd eigenlijk te oud is om dit nog te doen. Op dit punt begint namelijk haar hele lichaam te verouderen en haar immuunsysteem te verzwakken.

Dit kan voor zowel de hond zelf als haar potentiële puppy’s ernstige gezondheidsrisico’s hebben. Doordat haar gezondheid na de bevalling afneemt, zal ze namelijk veel meer vatbaar zijn voor ziektes en lichamelijke en geestelijke degeneratie.

Zoals eerder vermeld, hangt alles met betrekking tot de zwangerschap, bevalling en het aantal puppy’s van een hond af van verschillende factoren, zoals gezondheid, ras, grootte en leeftijd.

Neem echter altijd contact op met je dierenarts om zeker te zijn van eventuele risico’s. Je dierenarts kan je vertellen in welk stadium van de zwangerschap je hond zich bevindt en zal je meer informatie geven over de bevalling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Angulo, S. M. (2006). El parto de la perra. Profesión veterinaria, 16(63), 34-38.
  • de Tejerina, J. C. D. F., Vega, F. J. P., & Llamazares, B. C. (1994). Parto y distocias en la perra y en la gata. Clínica veterinaria de pequeños animales: revista oficial de AVEPA, Asociación Veterinaria Española de Especialistas en Pequeños Animales, 14(4), 223-241.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.