Hoe voorkom je dat je tijdens een wandeling je hond kwijtraakt?
Wanneer je je hond meeneemt voor een wandeling, is één van je grootste angsten dat je hond ontsnapt en je vervolgens niet meer in staat bent om hem te vangen. Hoogstwaarschijnlijk voel je je ook zo als je op vakantie gaat of als je gaat rondtrekken. In dit artikel kun je lezen welke stappen je kunt nemen om te voorkomen dat je je hond kwijtraakt tijdens een wandeling.
Voorkom dat je je hond op een wandeling kwijtraakt
Er zijn veel dingen die het risico op het kwijtraken van je hond kunnen verhogen. Daarom moet je als eigenaar stappen ondernemen om dit te voorkomen. Je moet er rekening mee houden dat dieren soms een beetje ‘irrationeel’ kunnen zijn. Ze kunnen uit je zicht raken, ongeacht het aantal voorzorgsmaatregelen dat je hebt genomen.
Hier volgen een paar tips die goed van pas kunnen komen om te voorkomen dat je tijdens een wandeling je hond kwijtraakt:
1. Castratie
Eén van de belangrijkste oorzaken van het wegrennen van reuen is dat ze op zoek zijn naar een loops teefje. Hun instinct is sterker dan om het even welk aantal jaren training en domesticatie. Ze rennen kilometers lang als ze ooit een kans krijgen om te paren.
Om te voorkomen dat je hond kwijtraakt of dat hij ontsnapt, is castratie een goede optie. Het is een heel eenvoudige procedure en het verandert het gedrag van je hond volledig. Ze zullen veel rustiger, minder agressief en gehoorzamer zijn wanneer ze naar buiten gaan.
2. Leer ze een commando
Trainers suggereren dat dit ‘commando’ of ‘oproep’ moet worden aangeleerd wanneer je de hond een pup is. Vervolgens moet je dit commando gedurende zijn hele leven gebruiken. Om te voorkomen dat je je hond kwijtraakt is het essentieel dat je ze niet uitscheldt als ze ver weg lopen. In plaats daarvan moet je je hond prijzen wanneer hij terugkomt.
Om te beginnen moet je ze bij hun naam noemen als het tijd is om te eten of tijdens een wandeling. Als ze niet aan de lijn zitten en vrolijk rennen of spelen, roep ze dan niet alleen maar om ze weer aan de lijn vast te kunnen binden. Als je dit doet, is de kans groter dat de hond de volgende keer niet terugkomt, omdat hij het ziet als een teken dat het plezier voorbij is.
3. Neem hun speelgoed of voedsel met je mee
Een uitstekende manier om te voorkomen dat je je hond kwijtraakt, is om zijn aandacht te trekken met iets wat hij leuk vindt. Als je hond bijvoorbeeld gaat sprinten en niet terugkomt als je hem roept, gebruik dan wat voedsel (koekjes, hondenvoer) of speelgoed (zijn of haar favoriete voedsel, vooral als het lawaai maakt).
Dit zal ervoor zorgen dat je hond wel terug wil komen. Het betekent ook dat ze gemakkelijker te vinden zijn als ze uit het zicht raken.
4. Voorzie ze van een label
In veel steden is het verplicht om honden te chippen. Het is echt belangrijk om een label op hun halsband te plakken met hun naam en je telefoonnummer erop. Het zal niet voorkomen dat je hond kwijtraakt, maar het is echt nuttig als het erop aankomt om hem te vinden.
5. Laat ze los in kleine of afgesloten ruimtes
Als je je hond naar een park brengt, is het beter om hem mee te nemen naar een park met een afgesloten ruimte om te voorkomen dat de honden ontsnappen.
Als je je hond van de lijn los wilt laten en ermee wilt spelen, is het altijd het beste als je dit in een kleiner gebied doet. Gebruik niet het hele park om in te spelen. Probeer je bijvoorbeeld te beperken tot een bepaald gebied. Op deze manier verklein je de kans dat je hond vermist raakt.
6. Creëer een sterke band met je hond
Jouw hond is je vriend, dus het is echt belangrijk om altijd voor hem te zorgen. Als je erin slaagt een sterke band met je hond op te bouwen, is de kans veel kleiner dat hij wegloopt.
Speel, toon genegenheid en let op hun behoeften. Dit is de beste manier om de kans te verkleinen dat een hond vermist raakt. Visuele communicatie is ook echt belangrijk. Dus moet je ze leren naar je ogen te kijken. Op die manier krijg je hun aandacht wanneer je het nodig hebt.
Door deze tips op te volgen, beperk je het risico om je hond kwijt te raken. Je kunt hem vervolgens met een gerust hart meenemen voor een wandeling.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Milocco, S., & Dragonetti, A. (2014). Comportamiento normal y ontogenia de la conducta en caninos. Suplemento Tecnico Veterinario.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.