Hoe krijg jij je hond in bad zonder al te veel moeite?
Doe jij je hond in bad? Als je hond jou met een handdoek ziet en merkt dat je het bad aan het klaarmaken bent loopt hij misschien weg. Het liefst naar de verste hoek van het huis. Hij kan daarbij steeds banger worden en snel een badfobie ontwikkelen. Als je dit niet wilt dien je rekening te houden met de volgende tips om het baden aangenamer te maken.
Zorg ervoor dat de tijd van je hond in bad niet traumatisch wordt
In bad gaan is soms onvermijdelijk voor huisdieren, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om ze te helpen om deze stressvolle gelegenheid te ondergaan. Hier zijn enkele manieren:
Fop ze.
Dit klinkt misschien niet zo aardig, maar je weet dat hij er zo vlug mogelijk vandoor gaat als hij ziet dat je het bad klaarmaakt. Daarom is het beter om subtielere voorbereidingen te treffen. Als er iemand thuis is kan die persoon hem misschien even uitlaten. Terwijl hij of zij weg is kan jij alles voor het bad klaarzetten.
Dit is maar de eerste stap zodat je hond niet ziet wat er aan de hand is en wat er staat te gebeuren. Als hij thuiskomt is hij erg blij je weer te zien. Je kunt dit moment gebruiken om hem al knuffelend in je armen te nemen en hem langzaam naar de badkamer te brengen.
Zorg dat hij er niet vandoor gaat
Dit klinkt misschien logisch maar je moet niet vergeten de badkamerdeur dicht te houden. Anders zal hij zijn kans waarnemen en er vandoor gaan en je ziet hem de hele dag niet meer terug.
Praat of zing tegen hem
Het is mogelijk dat je huisdier bang wordt en begint te trillen. De beste manier om hem te kalmeren is door zachtjes tegen hem te praten. Zeg hem dat alles goed is omdat je bij hem bent en dat je van hem houdt.
Je kunt ook voor hem zingen. Het is aangetoond dat liedjes de emoties van je hond direct beïnvloeden, wat een positief effect op zijn stemming heeft. Dat werkt ook bij een hond in bad.
Het is tijd!
Nu, als je eenmaal in de badkamer bent en je hebt je harige vriendje gekalmeerd is het tijd om je hond in bad te doen. Vul niet eerst het bad en zet hem er dan in. Beter is om hem erin te zetten als het nog leeg is, dan laat je het langzaam vollopen met lauw water.
Als je je huisdier erin zet is het water misschien te heet of te koud en daar wordt hij bang van. Begin door hem langzaam nat te maken. Begin met de poten en ga langzaam naar boven terwijl je hem blijft aaien. Hier zal hij van ontspannen.
Droog je hond af
Al is het misschien moeilijk te geloven maar honden worden het liefst afgedroogd. Begin met zijn kop met een handdoek droog te wrijven en ga dan zo naar beneden.
Hierna droog je zijn rug, poten en buik. Doe het vooral niet ruw. Droog hem alsof je een kostbaar beeld afdroogt. Gebruik cirkelende bewegingen en weinig druk. Het beste is om geen elektrische föhn te gebruiken omdat hij bang kan worden van het geluid en de lucht.Als de zon buiten schijnt kun je met je hond gaan wandelen om het droogproces te versnellen. Als je weer thuis bent kun je hem borstelen en met een luchtje bestuiven (al vind hij dat waarschijnlijk ook niet fijn). Het is een goed idee om hem in je armen te nemen en hem te aaien om alles minder traumatisch te maken.
Als je deze tips opvolgt verander je de traumatische ervaring van het in bad gaan in iets waar je hond van zal genieten.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.