Hoe je je moet gedragen bij zwerfhonden
Wie kent ze niet, de rondzwervende honden op straat? Hoewel sommige van deze dieren misschien verdwaald zijn, zijn velen van hun daadwerkelijk dakloos. Laat ons je in elk geval uitleggen hoe je je moet gedragen bij zwerfhonden
Negeer verlaten honden niet
Het eerste wat je hoort te doen, is je niet onverschillig opstellen richting zo’n dier. Houd in gedachten dat een verlaten of verdwaalde hond vaak een extreem traumatische ervaring achter de rug heeft.
Hij zal waarschijnlijk bang zijn en honger of dorst hebben. Hij is ook blootgesteld geweest aan veel gevaarlijke situaties, zoals voorbijrazend verkeer en misschien zelfs ongelukken, of agressief gedrag van mensen of andere dieren.
Zorg daarom, indien mogelijk, zelf voor de hond. Als dit niet mogelijk is, bel dan iemand en vraag diegene om hulp, of contacteer een dierenopvang of de dierenbescherming.
Let in elk geval op de tips in dit artikel zodat je weet hoe je je moet gedragen bij zwerfhonden. Het ergste wat je kunt doen bij een verlaten hond, is hem negeren. Dus wat moet je nou doen als je er eentje op straat tegenkomt?
Hoe je je moet gedragen bij zwerfhonden
Let op het volgende voor je een zwerfhond benadert:
- Kijk of hij zich agressief opstelt.
- Probeer om te zien of hij ziek of gewond is. Als hij pijn heeft of een ander soort ongemak lijkt te voelen, kan hij zich agressief opstellen.
Indien één of meer van de bovenstaande punten van toepassing zijn, zoek dan meteen contact met een asiel of een dierenopvang. Als het dier zich echter kalm lijkt te voelen, kun je proberen hem geduldig te benaderen en voorzichtig zijn vertrouwen te winnen. Probeer dan het volgende:
- Loop heel langzaam naar hem toe.
- Vermijd plotselinge bewegingen.
- Praat zachtjes tegen hem.
- Als je eten hebt, bied dit dan aan, maar wel vanaf een veilige afstand! Je kunt hem ook vers water geven.
Probeer te zien of hij een halsband met naamplaatje heeft
Je kunt hem proberen te aaien als je merkt dat hij je begint te vertrouwen. Om dit te doen kun je het beste je hand met open palm naar de hond uitsteken zodat hij aan je kan ruiken. Als de hond nog steeds kalm lijkt, kun je proberen hem te omarmen of een geïmproviseerde hondenriem aan hem vastmaken. Als hij een halsband met naamplaatje en adres heeft, kun je contact proberen te zoeken met zijn eigenaren.
Breng hem in elk geval naar de dichtstbijzijnde dierenarts indien mogelijk. Deze kan dan kijken of de hond een microchip heeft. Vraag overigens ook meteen om een algehele medische controle als je toch al daar bent!
Maar onthoud ook dat terwijl de hond misschien geen microchip of halsband om heeft, hij wellicht toch al een eigenaar heeft. Je kunt dus ook een soort “campagne” opzetten om zijn baasje(s) te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door buiten of bij lokale winkels posters op te hangen, of een foto met oproep op de sociale media te delen.
Adopteer de hond of vind een nieuw baasje
Als de eigenaar van de hond niet meteen op komt dagen of als de hond er geen heeft, is het natuurlijk de vraag wat je met hem moet doen. Je hebt verschillende opties:
- Adopteer hem.
- Laat hem tijdelijk bij jou logeren. Je kunt ook iemand die je vertrouwt vragen om hem op te vangen terwijl jij voor de hond een permanente woonplaats zoekt.
- Nog een optie is om de lokale autoriteiten in te schakelen en hem naar een gemeentelijke kennel (gefinancierd door de overheid) of een asiel te brengen. Daar kan men dan voor de hond zorgen.
Probeer echter liever eerst de eerstgenoemde opties. Soms lopen dieren die in zulke centra terecht komen namelijk het risico dat ze binnen korte tijd geëuthanaseerd worden. Dit gebeurt met name als niemand de hond komt opeisen of hem wil adopteren.
Gelukkig lijken deze omstandigheden te veranderen. In sommige plaatsen, zoals Madrid, is het niet meer toegestaan om verlaten honden in te laten slapen. Ondanks de vooruitgang die is geboekt met dank aan bepaalde (nieuwe) wetgevingen, zullen we echter geduld moeten hebben totdat alle gemeentes fatsoenlijk leren te zorgen voor hun zwerfhonden. Het zal helaas nog langer duren voordat ook alle mensen begrijpen dat huisdieren geen gebruiksvoorwerpen zijn die je zomaar kunt wegdoen. Laten we dus in de tussentijd leren hoe je je moet gedragen bij zwerfhonden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.