Hoe doe je je hond in bad en overleef je het?

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je hond zich comfortabel voelt als je hem in bad doet, vooral als je een nerveuze hond hebt. Je moet hem geruststellen en geduld hebben om te voorkomen dat hij zich angstig voelt.
Hoe doe je je hond in bad en overleef je het?

Laatste update: 14 januari, 2019

Hoewel veel honden van water houden, rennen ze toch weg als ze zien dat je een handdoek en de shampoo pakt. Volg onze tips als je je hond in bad wilt doen, en dit proces wilt overleven.

Hoe doe je je hond in bad zonder hem bang te maken?

Als je hond bang is voor water, moet je voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat hij wordt getraumatiseerd door het bad. Dit zijn er een paar:

Leid hem om de tuin

Dit klinkt misschien vreemd, maar we bedoelen eigenlijk dat je het een beetje probeert te verhullen als je je hond in bad wil gaan doen. Als je altijd achter hem aan moet rennen als hij merkt dat het tijd is om hem in bad te doen, moet je je benadering veranderen.

Ga niet de badkamer in om dingen voor te bereiden als hij het kan zien. Doe niets anders dan anders. Een goede manier is om gewoon op de bank te gaan zitten en te wachten tot hij naar je toe komt voor aandacht of knuffels.

Nadat je hem een tijdje hebt geaaid of met hem hebt gespeeld, kun je hem meenemen naar de badkamer. Doe de deur dicht zodat hij niet weg kan rennen.

Jonge hond in bad

Kalmeer hem

Nu is het moment aangebroken om hem in het bad of onder de douche te zetten, en hij zal er nerveus van worden. Om ervoor te zorgen dat hij zich angstig voelt, moet je rustig tegen hem praten terwijl je hem aait.

Open de kraan en laat het water over je hand lopen terwijl je hem geruststelt. Aai met je natte hand over zijn hoofd en kijk hoe hij reageert. Als hij nog steeds heel angstig is, geef hem dan de tijd om te kalmeren.

Maak geen plotselinge bewegingen en dwing hem niet om het water in te gaan. Met wat aandacht en geduld, kun je ervoor zorgen dat hij toestaat dat je hem in bad doet.

Je hond afdrogen

De meeste honden zijn bang en verstoppen zich als ze het geluid van de föhn horen. Daarom moet je ervoor zorgen dat hij hieraan gewend raakt voordat je het apparaat meteen op hem richt.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen door het richten van de föhn op jezelf alsof je je eigen haar droogt, of de handdoek die je gaat gebruiken om je hond af te drogen. Zet de föhn op zijn zachtst en benader hem voorzichtig. Zorg er wel voor dat de föhn warm is, omdat de warmte geruststellend voor hem is en hem vertrouwen zal geven.

Een puppy in bad

Hoe doe je je hond in bad?

Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze een hond in bad willen doen. We weten dat dit voor jou niet zo is, maar we willen je toch wijzen op de volgende richtlijnen:

  • De temperatuur van het water moet niet te heet of te koud zijn. Het moet een prettige temperatuur zijn, zodat het geen negatieve ervaring is voor de hond.
  • Maak als eerste zijn rug nat. Je hond zal weg willen rennen als je water in zijn gezicht laat stromen. Daarom moet je beginnen bij zijn rug en poten, die minder gevoelig zijn. Je kunt dan langzaam naar zijn nek en hoofd gaan.
  • Doe hetzelfde met de zeep. Begin met de poten en rug en ga dan verder naar het hoofd.
  • Denk eraan dat je het gebied achter de oren ook schoonmaakt, en let erop dat er geen zeep in zijn ogen komt. Maak heel voorzichtig het gebied rond zijn genitaliën schoon.
  • Zorg ervoor dat er geen water in zijn oren komt, want het vocht kan parasieten en bacteriën aantrekken die infecties veroorzaken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cal. R. (2019) Habla con Ellos: Educación canina.
  • Rugaas, T., & Ramos, B. P. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. Kns ediciones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.