De wilde dieren van de Galapagoseilanden
De Galapagoseilanden vormen een zeer speciaal plekje op deze planeet, niet alleen vanwege hun geologische formatie maar ook vanwege de dieren die er leven. De lage bevolkingsdichtheid en de locatie midden in de oceaan maken de wilde dieren van de Galapagoseilanden volkomen uniek.
Wat zijn de Galapagoseilanden?
De Galapagoseilanden zijn een verzameling eilanden in de Stille Oceaan, op ongeveer 1.000 km afstand van de kust van Ecuador. Officieel behoren ze tot Ecuador, het land dat verantwoordelijk is voor de bescherming en het behoud van het leven op de eilanden.
De Galapagoseilanden zijn een archipel die bestaat uit 19 eilanden van verschillende grootte en meer dan 200 kleinere eilandjes en rotsen. Er zijn mensen die er het hele jaar wonen, bij de laatste volkstelling waren dit er ongeveer 25.000. De eilanden ontvangen elk jaar echter ook bijna 200.000 toeristen.
De wilde dieren van de Galapagoseilanden: Schildpadden
Wanneer je het hebt over de wilde dieren van de Galapagoseilanden, denk je waarschijnlijk meteen aan schildpadden en reptielen. De Galapagosschildpad (te zien op de afbeelding bovenaan dit artikel) is een soort reuzenschildpad die op deze eilanden gevonden kan worden.
De soort bestaat eigenlijk uit 14 verschillende ondersoorten, waarvan er inmiddels vier zijn uitgestorven. Eenzame George is hier helaas een beroemd voorbeeld van. Hij was de enige overgeblevene van zijn soort. Hij leefde bijna 100 jaar op een van de Galapagoseilanden.
Op de Galapagoseilanden leven echter niet alleen landschildpadden. Er zijn ook zeeschildpadden. De soepschildpad is een ondersoort van de groene schildpad en leeft in de Stille Oceaan. Hij keert echter ieder jaar terug naar de eilanden om daar zijn eieren te leggen.
Andere unieke reptielen en leguanen
Nog een goed voorbeeld van de unieke wilde dieren van de Galapagoseilanden is de zeeleguaan. Het is de enige bestaande hagedis die zich voedt met dingen uit de oceaan, zijn dieet bestaat namelijk uit zeewier.
Het is echter ook zo dat alleen de grotere mannetjes kunnen zwemmen. De vrouwtjes en kinderen peddelen en zoeken naar voedsel als het water laag is.
De grootste zeeleguanen zijn meer dan 90 cm lang en wegen meer dan 30 kilo. Vanwege hun voedselpatroon eten ze echter te veel zout. Om hier vanaf te komen, drijft hun lichaam deze zoutkristallen via hun neusklier weer naar buiten.
Wanneer ze niet op zoek zijn naar voedsel, lijkt hun gedrag sterk op dat van andere hagedissen en leguanen. Zo liggen ze veel in de zon om zichzelf op te warmen. Hun huid is zwart, waardoor ze de hitte sneller en gemakkelijker vast kunnen houden dan andere hagedissen.
Vogels: de Galapagoseilanden hebben meer dan alleen waterdieren!
De meeste inheemse soorten van de Galapagoseilanden zijn eigenlijk vogels. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten te vinden. Zo zijn er pinguïns, vinken, aalscholvers, meeuwen, uilen, pelikanen…
De Galapagospinguïn is de enige pinguïn die ten noorden van de evenaar leeft. Ook is het een van de kleinste pinguïns, die gemiddeld slechts twee en een halve kilo weegt. Ze zijn zwart met een witte buik.
Op deze buitengewone plek op onze planeet wonen maar liefst 13 verschillende soorten vinken. De meest bekende is de vampiergrondvink, die zijn naam te danken heeft aan zijn vreemde dieet: hij voedt zich namelijk met het bloed van andere vogels.
Al deze soorten zijn fysiek echter zeer vergelijkbaar, op hun snavels na. Hun snavels variëren in vorm en grootte, afhankelijk van hun voedselbron.
De galapagosaalscholver is het enige lid van de soort dat zijn vermogen om te vliegen heeft verloren. Net als alle andere aalscholvers duikt ook deze aalscholver echter nog wel in het water om vis te vangen. Het zijn goede zwemmers, maar hun vleugels zijn te klein om te vliegen, waardoor ze ze gebruiken om te zwemmen.
Tot slot leeft er op de Galapagoseilanden ook nog een uilensoort. In tegenstelling tot veel andere vogels op deze archipel, is deze uil niet afhankelijk van de zee als voedsel. Hij jaagt voornamelijk op andere vogels, inclusief grotere vogels. Ook jaagt hij in tegenstelling tot de andere vogels op deze eilanden juist overdag in plaats van ‘s nachts.
De kleinste reptielen: lavahagedissen
Tot de wilde dieren van de Galapagoseilanden behoren ook veel verschillende hagedissensoorten. Lavahagedissen zijn de kleinste hagedissen die op deze eilanden wonen. Ze kunnen zo’n 10 centimeter lang worden, maar de mannetjes zijn bijna drie keer groter dan de vrouwtjes.
Lavahagedissen eten insecten en zowel hun gedrag als hun leefgebied lijkt erg op dat van andere hagedissensoorten.
Ze leven voornamelijk op vlakke gebieden, maar kunnen ook voorkomen in gebieden met vegetatie waar ze zich gemakkelijk kunnen verstoppen. Ze moeten echter wel in de zon kunnen liggen om hun lichaamstemperatuur te verhogen.
De Galapagoseilanden vormen een thuis voor enkele van de meest unieke dieren op aarde. Dit komt omdat ze al duizenden jaren geïsoleerd zijn.
Dankzij de inspanning die wordt geleverd voor de bescherming en het behoud van de flora en fauna op deze eilanden, zijn ze inmiddels een geweldig reservaat en toevluchtsoord geworden voor honderden diersoorten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MORRIS, S. R. (2006). WILDLIFE OF THE GALAPAGOS. The Wilson Bulletin. https://doi.org/10.1676/0043-5643(2002)114[0417:wotg]2.0.co;2
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.