De symptomen en het gedrag van een loopse hond
Een loopse hond vertoont typische symptomen en gedrag. Naast de gebruikelijke bloeddruppels die op de vloer worden aangetroffen wanneer een hond loops is, vertonen veel reutjes en teefjes gedragsveranderingen.
Wanneer je huisdier zich klaarmaakt om zich voor te planten, dan krijgt ze last van gedragsveranderingen. Je kunt in de periode dat een hond loops is bepaalde fysieke en emotionele symptomen opmerken. Blijf lezen en je zult in dit artikel meer te weten komen.
Een loopse hond: wat je moet weten
Een loopse hond heeft basiskenmerken. Dit is een fase waarin het teefje begint te ovuleren om zich te voort te planten.
Tijdens deze loopsheid zal een teefje op verschillende manieren de aandacht van reuen proberen te trekken. De hormonale veranderingen verstoren het gedrag van het teefje en je zult merken dat er iets met je huisdier gebeurt lang voordat je bloeddruppels in haar mand ziet.
De eerste periode van loopsheid vindt plaats tussen de zesde en achtste maand van het leven en komt daarna één of twee keer per jaar. Dit gebeurt om het voortbestaan van de soort te garanderen en is rechtstreeks doorgegeven van hun verwanten, de wolven.
Er is geen exacte tijd dat dit plaatsvindt, hoewel het vaker voorkomt aan het einde van de winter en aan het begin van de lente.
De paringsperiode van honden kan tot 23 dagen duren, maar het teefje is niet gedurende deze hele periode vruchtbaar. Het is echter belangrijk om te weten dat als de hond gesteriliseerd is, dan zijn er geen symptomen van loopsheid.
Symptomen van een loopse hond
Alle vrouwelijke zoogdieren worden blootgesteld aan loopsheid, ze ervaren verschillende hormonale, fysieke en emotionele veranderingen als ze loops zijn. Als gevolg hiervan kun je een teefje observeren dat zich op een andere manier gedraagt dan normaal. Ze kan zich ‘s morgens op een bepaalde manier gedragen en’ s middags weer op een andere manier.
Enkele van de symptomen van loopsheid zijn de volgende.
1. Meer aanhankelijk zijn
Tijdens de eerste dagen van loopsheid zal je hond waarschijnlijk aanhankelijker zijn dan normaal. Ze zal dicht bij je blijven en voortdurend geaaid willen worden. Bovendien kan ze onrustig worden als je haar urenlang alleen laat.
2. Gezwollen geslachtsorganen
Dit is een van de fysieke tekenen die je opmerkt als een hond loops is. De vulva is gewoonlijk opgezwollen tijdens de eerste weken van deze periode. Bij sommige honden worden hun privé-delen ook donkerder en je zult merken dat ze dit gebied vaak zullen wassen.
3. Op zoek naar reuen
Wanneer je hond loops is, dan moet je zeer alert zijn om onverwachte zwangerschappen te voorkomen. Let goed op als ze dichter bij reutjes komt dan bij teefjes tijdens een wandeling op straat of in het park. Ook als ze in de buurt komt van een waarschijnlijke partner, dan wil hij alleen maar met haar spelen.
4. Bloeden
Bovendien, als een teefje loops is, dan zal je druppels bloed zien, identiek aan vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus. In dit geval vindt een bloeding plaats met een ontsteking van de vulva om de aandacht van reuen te trekken.
Honden worden geleid door geur. Daarom zullen ze geleid worden door de feromonen die een teefje vrijgeeft om mogelijke partners aan te trekken.
5. Veranderingen in het dieet van een loopse hond
Sommige honden die loops zijn eten hun normale voeding niet. Misschien is ze wat lusteloos en toont ze een beetje tegenzin om te eten.
Wat gebeurt er met de reu?
Reuen worden niet loops zoals teefjes. Hun gedrag verandert echter wanneer ze een teefje in de buurt opmerken die ze als mogelijke partner zien.
Reuen kunnen agressiever worden door een toename van hormonen die bekend staan als testosteron en cortisol. Ze zullen ook rusteloos zijn, veel blaffen of ‘s nachts huilen. Bovendien kunnen ze proberen uit huis te ontsnappen of hun territorium markeren door overal te plassen.
Tegelijkertijd kunnen reuen depressief worden wanneer ze het huis niet verlaten, zich een beetje in de war of afgeleid voelen en kunnen ze strijdlustig worden.
Om al deze symptomen bij reuen en teefjes te voorkomen, is sterilisatie het beste alternatief. Bovendien heeft dit als voordeel dat er geen roedel met honden door de straten kunnen dwalen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Freeman, S. (2009). Reproducciòn animal. Biologìa.
Páramo, R. & Balcázar, J. (2013) Manual de prácticas en manejo reproductivo de perros. Recuperado el 6 de marzo de 2022, disponible en: https://fmvz.unam.mx/fmvz/licenciatura/coepa/archivos/manuales_2013/Manual%20de%20Practicas%20de%20Profundizacion%20en%20Reproduccion%20Animal%20Perros.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.