Logo image
Logo image

De persoonlijkheid van je hond naar aanleiding van zijn slaapstijl

3 minuten
De persoonlijkheid van je hond naar aanleiding van zijn slaapstijl
Laatste update: 01 juni, 2018

Dat honden slapen — en dutjes doen — is niks nieuws. Maar is je opgevallen in welke positie je behaarde vriendje normaal gesproken slaapt? Let op, want de slaapstijl kan veel zeggen over de persoonlijkheid van je hond en hoe zeker hij zich voelt bij jou en in zijn omgeving.

Informatie over honden rond bedtijd

Het is heel belangrijk voor onze vierpotige vrienden om goed te slapen.

Het aantal uren die een hond slaapt varieert afhankelijk van zijn grootte, leeftijd en de hoeveelheid fysieke activiteit hij heeft gedaan. Gemiddeld hebben honden tussen de 12 en 14 uur slaap per dag nodig.

Volwassen honden slapen dan meestal 8 of 9 uur in één keer, en doen daarnaast overdag nog enkele dutjes.

Aan de andere kant is het zo dat, aangezien ze veel energie spenderen, puppy’s zich een groter deel van de dag in dromenland bevinden (zo’n 18 uur).

De houding waarin een hond slaapt kan veel zeggen over zijn persoonlijkheid. Wij leggen je dat graag uit.

De persoonlijkheid van je hond is af te lezen uit zijn slaappositie

Some figure

Niet alleen zegt het aantal uren slaap van een hond iets over de persoonlijkheid van je hond, de slaappositie zegt hier ook iets over.

Hieronder zullen we het hebben over de voornaamste posities die honden aannemen terwijl ze rusten en de betekenissen hiervan.

Op zijn zij

Wanneer een hond op zijn zij slaapt, wil dat zeggen dat hij zich comfortabel en zelfverzekerd voelt in zijn omgeving. Het is een aangename positie, wat suggereert dat het dier zich blij en zorgeloos voelt. Ook betekent het dat hij je vertrouwt en loyaal aan jou is.

Verder is slapen op de zij ook een vrij veelvoorkomende positie van straathonden. Zij zijn helaas gewend geen thuis te hebben. Hierdoor voelen zij zich snel overal op hun gemak.

Opgekruld

Nog een heel gebruikelijke slaappositie zien we als honden zich opkrullen. Hiermee behouden ze lichaamswarmte. Het is ook een manier om hun belangrijkste organen en andere kwetsbare lichaamsdelen (zoals hun keel) te beschermen.

Als je pup zich opkrult tijdens zijn slaap, is hij zeker weten een rustig en vriendelijk dier.

Languit

De hond die op zijn rug slaapt met zijn benen uitgestrekt, is een dier dat zich zeker voelt over zichzelf en zijn omgeving. 

Houd in gedachten dat als een hond ondersteboven ligt, hij zich kwetsbaar opstelt. Als hij dus op deze manier slaapt, is hij een blije en zelfverzekerde hond. Daarbij is hij zeker is van zijn veiligheid op de plek waar hij op dat moment ligt.

Buik naar beneden

Deze houding neemt een hond meestal aan als hij niet in een diepe slaap verkeert. Meestal zien we honden dit doen als ze aan het dutten zijn. Op deze manier kan hij met nog één oor min of meer meeluisteren naar wat er om hem heen gebeurt.

Honden die deze positie aannemen, zijn vaak lief en verlegen. Echter, het zijn vaak ook dieren met veel energie die altijd klaarstaan om te gaan spelen en wandelen.

Comateus

Deze comateuze positie is eentje die we zien bij honden die overdag erg actief zijn of die het erg warm hebben. Ze liggen dan op hun rug om sneller af te koelen.

Met betrekking tot hun persoonlijkheid, voelen deze honden zich op hun gemak en rustig. Ze passen zich vaak ook makkelijk aan op nieuwe situaties en omgevingen.

Platgestreken

Puppies rusten vaak uit op deze manier wanneer ze veel energie hebben en tegelijkertijd gemotiveerd en blij zijn.

Hierbij slapen ze op hun buik met hun gezicht naar beneden en zowel de voor- als achterbenen uitgestrekt, waardoor het lijkt alsof ze vliegen.

Andere overwegingen ten aanzien van de rust van je hondMet de hond wandelen

Los van de persoonlijkheid van je hond, is het belangrijk om te weten dat om je hond een goede nachtrust te garanderen, je ervoor moet zorgen dat hij overdag genoeg fysieke en mentale activiteiten onderneemt. Dit kan door middel van:

  • Wandelingen
  • Oefeningen
  • Hersenspelletjes
  • Hondenspeeltjes

Vergeet ook niet om hem ruimschoots te knuffelen. Dan zal hij absoluut met een veilig gevoel kunnen slapen en zich blij kunnen voelen! 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.