Logo image
Logo image

Dagelijkse beweging voor je hond: wat is genoeg?

5 minuten
Ontdek in dit artikel hoeveel beweging je hond elke dag nodig heeft.
Dagelijkse beweging voor je hond: wat is genoeg?
Laatste update: 01 april, 2019

Het is belangrijk om je hond dagelijks te laten bewegen. Te veel beweging of een gebrek aan lichaamsbeweging kan echter gedrags- of gezondheidsproblemen bij je hond veroorzaken. Dit is waar gematigdheid van fundamenteel belang is om lichamelijk en geestelijk gezond te zijn.

Televisieprogramma’s en vrienden in het park vertellen ons voortdurend dat honden voldoende moeten bewegen. Het lijkt er echter op dat ze liever op de bank liggen dan de tuin in gaan om te rennen.

De aard van honden

Lichaamsbeweging is belangrijk, niet alleen voor mensen, maar ook voor alle dieren. In veel gevallen hangt hun gezondheid af van het regelmatig bewegen. Beweging voorkomt niet alleen ziekte gerelateerd aan gewicht en obesitas, maar het is ook gunstig voor het hart, de geest en hormonen.

Een hond die geen dagelijkse beweging krijgt kan als gevolg daarvan een ziekte ontwikkelen en kan zich ook gaan misdragen. Alle levende wezens hebben energie die moet worden gebruikt. Als ze geen beweging krijgen, dan kan deze energie veranderen in ongewenst gedrag.

Aan de andere kant kan teveel energie gevaarlijk zijn, schade veroorzaken, pijn geven en vele andere kwalen veroorzaken. Overtollige energie kan veranderen in slecht gedrag en meestal is dat destructief gedrag.

Als de spieren van een hond pijn gaan doen door teveel beweging, dan zal hij proberen de pijn te verlichten door zichzelf te bijten of te krabben waar hij maar bij kan komen.

Hoeveel dagelijkse beweging is genoeg voor een hond?

Some figure

Honden zijn over het algemeen rustige dieren. Ze hebben zelfs de welverdiende reputatie van lui zijn. Hun lichaam is bedoeld om vele uren per dag te slapen. Ze zullen geen lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel en zullen hun toevlucht nemen tot eten wat dichtbij ze is.

Wanneer je je hond laat bewegen, denk er dan aan om het bovengenoemde advies in overweging te nemen, samen met wat andere informatie. Je moet ook rekening houden met de leeftijd en grootte van de hond, naast andere fysieke eigenschappen.

Zelfs als ze nerveus zijn, moet je puppy’s niet dwingen om te bewegen. Alle energie die ze al hebben, wordt besteed aan bewegen. Je moet met ze spelen, maar geef ze de tijd om te rusten en de ontwikkeling te voltooien. Als een pup tussen anderhalf en twee jaar oud is, dan moet je gaan beginnen om met hem te gaan rennen of hem te laten bewegen.

Houd rekening met de leeftijd bij de beweging van de hond

Some figure

Volwassen honden van twee tot vijf jaar oud kunnen met ons mee bewegen als ze daar zin in hebben. Net als mensen moeten ze zich van tevoren opwarmen. Vanaf de leeftijd van 7 jaar, beginnen hun botten en gewrichten te verzwakken. Daarom moeten we dan minder veeleisend zijn als het gaat om hun lichaamsbeweging. Uiteindelijk moeten we ermee stoppen.

Behalve in bepaalde gevallen wanneer de dierenarts het aanbeveelt, is het niet nodig om een hond te verplichten om met ons mee te rennen of achter een bal te jagen voor de dagelijkse beweging. Normaal gesproken zijn drie goede wandelingen voldoende voor de behoeften van een hond.

Voor een volwassen hond zijn drie wandelingen op een dag die gelijk zijn met anderhalf uur buiten voldoende beweging. Honden lopen niet in een rechte lijn, dus lopen ze eigenlijk veel verder dan wij. Met een beetje geluk ontmoet je hond een andere hond in het park en ze zullen ze een paar rondjes gaan rennen!

Normale dagelijkse lichaamsbeweging is gunstig voor honden. In feite heeft het een doel, omdat ze interessante dingen doen terwijl ze hun lichaam bewegen. Je kan ook altijd stoppen wanneer dat nodig is.

Het belang van de grootte van de hond

Je moet de grootte en eigenschappen van je hond niet over het hoofd zien. Je moet hierover nadenken als het gaat om het dagelijks bewegen en hoeveel nodig is. Kleine honden moeten meer moeite doen dan een middelgrote of grote hond. Bovendien is hun lichaam kwetsbaarder.

Aan de andere kant hebben erg grote honden de neiging om gewrichtspijn te hebben. Honden met korte potten en een lange romp mogen niet meer bewegen dan hun dagelijkse routine. Voor zeer kleine honden zijn dagelijkse wandelingen zelfs meer beweging dan aanbevolen is.

Om te weten hoeveel beweging je hond nodig heeft, moet je eerst je hond bekijken en hem kennen. Hoe ziet zijn lichaam eruit? Wat is zijn gezondheidstoestand, leeftijd, wil, enzovoort. Er zijn veel factoren om te overwegen om tot een conclusie te komen.

Vergeet de mentale oefening niet

Some figure

Wanneer je aan trainen denkt, dan denk je altijd aan lichaamsbeweging. Weinig mensen denken aan mentale oefeningen. Het helpt een hond helemaal niet als hij een halfuur achter een bal aan heeft gerent en dan naar huis gaat en zich vreselijk verveelt. Verveling creëert ook slecht gedrag.

Een groot aantal honden krijgt voldoende lichaamsbeweging in hun dagelijkse routine. Je moet echter meer nadenken over mentale oefeningen. Het is heel eenvoudig om honden iets te geven om over na te denken. Tien minuten per dag is genoeg tijd om mentale spelletjes te spelen.

Je kunt dit zelfs zonder speelgoed doen: geuren volgen, naar een nieuw park gaan en andere honden zien en ruiken. Een ander spel is om stukjes eten in het huis te verstoppen en de hond toe te staan om het te zoeken.

Je kunt dit ook met speelgoed doen. Er is interactief speelgoed voor honden, puzzels of kleedjes met aroma’s. Dit zijn enkele van de basismethoden voor de mentale stimulatie van honden.

Voordat je beslist hoeveel beweging je aan een hond moet geven, moet je rekening houden met hun leeftijd en fysieke conditie. Het is net zo belangrijk om hem te voorzien van mentale stimulatie. Dit bevordert goed gedrag en geluk bij je hondenvriend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


Pellegrino, F. J., Risso, A. L., Arias, D. O., Blanco, P. G., & Corrada, Y. (2014). Optimización del rendimiento deportivo en caninos. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 25(4), 449-454.

International Association of Animal Behavior Consultants (2019) Manual de Entrenamiento Canino. IAABC. Recuperado el 29 de mayo de 2022, disponible en: https://m.iaabc.org/docs/espanol/IAABCManual_digitalv120919.pdf

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.