Logo image
Logo image

10 varkensrassen (en hun kenmerken)

5 minuten
Het fokken van de fysieke kenmerken van varkens is ingewikkeld en verloopt niet altijd volgens een vast patroon. Dit heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe rassen door alle verschillende pogingen om ze aan te passen.
10 varkensrassen (en hun kenmerken)
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 11 september, 2023

Varkens zijn landbouwhuisdieren die in verschillende streken in de wereld als voedsel worden gebruikt. Na een lang proces van domesticatie zijn er tegenwoordig een groot aantal varkensrassen die zijn geselecteerd en gefokt om bepaalde kenmerken van de oorspronkelijke soort (of andere nieuwe) te benadrukken.

De wetenschappelijke naam van dit dier is Sus scrofa domesticus en het behoort tot de familie Suidae, waartoe ook pekari’s en wilde zwijnen behoren. Dankzij het feit dat deze ondersoort een lichaam heeft met een grote hoeveelheid vlees, heeft de productie geprofiteerd van genetische verbeteringstechnieken. Lees dus snel verder om meer te leren over enkele van de beroemdste varkensrassen die er bestaan.

Oorsprong van de domesticatie van varkens

Hoewel er nog steeds geen zekerheid is over hun oorsprong, wordt aangenomen dat de domesticatie van varkens 13.000 jaar geleden in het Midden-Oosten is ontstaan. Het is echter waarschijnlijk dat China het tegelijkertijd ook heeft uitgevoerd. Volgens sommige DNA-studies (Engelse link) was de soort die in Europa aankwam niet dezelfde als de Aziatische, en door ze te kruisen ontstonden de rassen die we nu kennen.

Bovendien leidde de komst van varkens op nieuwe continenten zoals Amerika tot versterking van de kunstmatige selectie van de soort. Dit resulteerde in een brede verspreiding van deze dieren over de hele wereld, waarmee werd geprobeerd veel van hun eigenschappen te verbeteren.

Het selectief kruisen van exemplaren was de eerste oorzaak van het ontstaan van verschillende rassen met onderscheidende eigenschappen.

Varkensrassen

Vanuit de utilitaire benadering zijn de belangrijkste eigenschappen van varkens grootte, vetaandeel evenals de hoeveelheid vlees. De industrie probeert te profiteren van het adaptieve metabolisme van deze dieren, dat plantaardig voedsel omzet in kwaliteitsvlees. Bij elk ras ligt de nadruk dan ook op het verbeteren van een of meer aspecten die hun verzorging en fokken ten goede kunnen komen.

Als we het over rassen hebben, bedoelen we eigenlijk een groep dieren die dezelfde kenmerken hebben. Met dit in gedachten zijn hier de bekendste varkensrassen en enkele van hun bijzondere eigenschappen.

1. Large White pig 

Deze variant komt oorspronkelijk uit het noorden van Engeland en is het product van een kruising tussen Chinese, Napolitaanse en Yorkshire (Engelse link) rassen.

De meest herkenbare kenmerken zijn zijn witte kleur, zijn rechtopstaande oren en zijn grote lichaam, waardoor hij een sterk gestel heeft. Bovendien brengen de exemplaren hun nakomelingen meestal goed groot, passen ze zich aan beperkte middelen aan en vertonen ze een hoge vruchtbaarheid.

2. Landras varken

De oorsprong van dit ras is Deens en het wordt gekenmerkt door zijn goede voederconversie. Dit betekent dat elk varken profiteert van de voedingsstoffen die het consumeert om gezond en sterk te groeien. Het lichaam van deze varkens is wit en vrij langgerekt, zodat ze meer ribben hebben dan andere rassen.

3. Piétrain

Van Belgische oorsprong onderscheiden deze dieren zich door hun ronde lichaam met een grote hoeveelheid spieren. Wat hun kwaliteiten betreft, vallen deze varkens op doordat ze heel weinig lichaamsvet hebben. Ze zijn echter moeilijk te onderhouden en het is moeilijk om ze te verzorgen, omdat hun botten het gewicht van al hun spieren niet goed dragen.

4. Tamworth

Deze varkens zijn roodachtig van kleur, met een klein lichaam en een lange snuit, en vertonen een uitstekende gezondheid gedurende de hele opfok. Dat laatste is belangrijk, want zo worden ze gekruist met andere varkens om andere verbeterde rassen te vormen. In feite staan ze bekend als een van de oudste lijnen van gedomesticeerde varkens. Bekijk onderstaande video om meer over ze te weten te komen.

5. Duroc varken

Dit varkensras komt uit de Verenigde Staten en kenmerkt zich door een rode huidskleur die varieert van krachtig tot licht. Het is een ras met weinig opmerkelijke productieopbrengsten en, alsof dat nog niet genoeg is, kunnen de volwassen exemplaren, hoewel ze meestal bekend staan ​​als niet erg volgzaam en agressieve dieren, erg kalm zijn. Dit is afhankelijk van de opvoeding.

Hier is een video die we voor je geselecteerd hebben:

6. Berkshire

Dit ras is van Engelse oorsprong en is te herkennen aan zijn grove uiterlijk met kleine ledematen. Deze varkens vertonen een zwarte vacht en huid die te onderscheiden en zeer opvallend is. Bovendien zijn het meestal aasminnende dieren, waardoor ze gemakkelijk te voeren zijn. Bovendien staan ze bekend als vroegrijp, wat betekent dat ze zich op zeer jonge leeftijd voortplanten. Hier is een geweldige video over hen.

7. Hampshire varken

Dit ras is ontstaan in de Verenigde Staten, van waaruit het rond 1960 in Europa werd geïntroduceerd. Het meest herkenbare kenmerk is zijn zwarte kleur met een witte streep, die zijn schouders en voorpoten bedekt.

Aan de andere kant vallen onder zijn eigenschappen wat betreft onderhoud zijn lage gevoeligheid voor stress en gemakkelijke aanpassing aan zijn omgeving op. We hebben speciaal deze video voor je geselecteerd om je er een beter beeld van te geven.

8. Yorkshire

Dit type varken komt het meest voor op Noord-Amerikaanse boerderijen. Het Yorkshire-ras staat bekend om zijn uitstekende moeder- en melkcapaciteiten (van de vrouwelijke dieren), wat de opfok van jongvee vergemakkelijkt. Bekijk de schattige video hieronder!

9. Casertana

Het ras Casertana heeft een vrij lange geschiedenis, want het werd zelfs afgebeeld op Romeinse beelden. Dit type varken is een van de zwaarste op de lijst, omdat het grote hoeveelheden vet produceert. In feite kunnen goed gevoede exemplaren op de leeftijd van één jaar meer dan 150 kilogram wegen. De kleur van deze dieren varieert tussen grijs, zwart en paars.

10. Chato Murciano

Dit type varken komt oorspronkelijk uit Murcia (Spanje) en vertegenwoordigt het laatste levende ras dat in deze regio voorkomt. De Chato Murciano heeft een kleine kop en snuit en zijn lichaam is volledig zwart en wit.

Indrukwekkende dieren

Zoals je kunt zien, zijn varkens een van de dieren die het meest zijn aangetast door domesticatie. Dit proces heeft altijd tot doel gehad de voedselproductie te verbeteren door de dieren te modificeren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig om het DNA te veranderen om een organisme te veranderen, want het volstaat om de kruisingen te selecteren om het verschijnen van bepaalde eigenschappen te bevorderen.

Naast hun productieve waarde onderscheiden alle varkensrassen zich door hun intelligentie, persoonlijkheid, schoonheid evenals hun vermogen om te socialiseren met soortgenoten en mensen. We moeten ze waarderen los van hun voedselkwaliteiten, want het zijn dieren met gevoelens en ze zijn fascinerend wat betreft genetische diversiteit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giuffra, E. J. M. H., Kijas, J. M. H., Amarger, V., Carlborg, Ö., Jeon, J. T., & Andersson, L. (2000). The origin of the domestic pig: independent domestication and subsequent introgression. Genetics, 154(4), 1785-1791.
  • Larson, G., Albarella, U., Dobney, K., Rowley-Conwy, P., Schibler, J., Tresset, A., … & Cooper, A. (2007). Ancient DNA, pig domestication, and the spread of the Neolithic into Europe. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104(39), 15276-15281.
  • Laval, G., Iannuccelli, N., Legault, C., Milan, D., Groenen, M. A., Giuffra, E., … & Ollivier, L. (2000). Genetic diversity of eleven European pig breeds. Genetics selection evolution, 32(2), 1-17.
  • Pugliese, C., & Sirtori, F. (2012). Quality of meat and meat products produced from southern European pig breeds. Meat science, 90(3), 511-518.
  • Muñoz, M., Bozzi, R., García, F., Núñez, Y., Geraci, C., Crovetti, A., … & Óvilo, C. (2018). Diversity across major and candidate genes in European local pig breeds. PLoS One, 13(11), e0207475.
  • Uimari, P., & Tapio, M. (2011). Extent of linkage disequilibrium and effective population size in Finnish Landrace and Finnish Yorkshire pig breeds. Journal of animal science, 89(3), 609-614.
  • Fortina, R., Barbera, S., Lussiana, C., Mimosi, A., Tassone, S., Rossi, A., & Zanardi, E. (2005). Performances and meat quality of two Italian pig breeds fed diets for commercial hybrids. Meat Science71(4), 713-718.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.