Kies de juiste maat paard
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er zijn veel verschillende dingen om te overwegen bij het kiezen van het juiste paard voor jou, en een daarvan is ervoor zorgen dat je de juiste maat paard kiest. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste dingen om te overwegen, waarbij we vooral letten op de grootte van het paard, afhankelijk van je behoeften.
Eerste factoren om te overwegen
Het is belangrijk om bij de aanschaf van een paard te onthouden dat deze dieren hard werken. Met andere woorden, het is niet alleen een financiële investering, maar je zult er ook tijd aan moeten besteden.
Veel mensen willen er graag een hebben, of het nu voor werk, sport of hobby is. Maar als het op kiezen aankomt, zijn mensen vaak verward door het aanbod.
Dus, waar moet je rekening mee houden? Is de grootte van het paard van belang?
Kiezen op ras en karakter
Eén ding dat belangrijk is om te doen bij het kopen van een paard is om zoveel mogelijk te weten te komen over de kenmerken en het temperament en karakter van elk ras.
Raadpleeg hiervoor deskundigen en een vertrouwde dierenarts. Als het je eerste paard is, dan is het een goed idee om een intelligent dier met een rustig temperament te kiezen.
De juiste maat van het paard: geen kleinigheid
Een vraag die je jezelf moet stellen is waarom je een paard wilt. De juiste grootte van het paard voor jou hangt af van het antwoord op deze vraag.
Paard of pony?
Als we het over grootte hebben, kunnen we niet om pony’s heen. Pony’s zijn minder dan anderhalve meter hoog bij de schouder, terwijl paarden aanzienlijk groter zijn.
Maar geloven dat een pony gemakkelijk zal zijn, zou een vergissing zijn. Hoewel het waar is dat pony’s kleiner zijn, zijn ze over het algemeen koppiger en hebben ze een moeilijker temperament.
De juiste maat paard: wat is de juiste bouw?
Grootte en bouw zijn nauw met elkaar verbonden, dus het moet worden afgestemd op het werk dat je paard gaat doen:
- Hoofd: niet te groot en niet te klein
- Een groot hoofd betekent meer gewicht aan de voorkant en een brede hals belemmert de beweging.
- Een klein hoofd heeft een kleine mond, wat het moeilijker maakt om het bit te regelen
- Kleine oren kunnen een nerveuzer paard betekenen
- Grootte van de hals
- De ideale maat is noch te dik aan de bovenkant, noch te kort. Een korte dikke hals is moeilijker te hanteren tijdens het rijden.
- Een dunne hals aan de bovenkant en een gespierde hals aan de onderkant veroorzaakt een probleem met de kracht die op de kaak wordt uitgeoefend.
- De grootte van de hals moet in verhouding staan tot de schouders
- Rug en stuit
- Een vrij korte, gespierde rug is beter dan een brede.
- Schouders hoger dan het stuitje
- Je moet onderzoeken welke rassen beschikbaar zijn en vaststellen wat je behoeften zijn
Relatie tussen ruitergewicht en diergewicht
Een andere zaak om te overwegen is hoe de grootte van het paard zich verhoudt tot het gewicht van de eigenaar.
Wat maakt dit uit? Wel, volgens onderzoek naar de gezondheid van paarden zijn er veel problemen verbonden met het gewicht van de ruiter.
Studies hebben aangetoond dat de ruiter niet meer dan 10% van het gewicht van het paard mag uitmaken, anders kan het paard rugproblemen krijgen.
Rugpijn bij paarden zal de volgende symptomen hebben:
- Te veel bewegen tijdens het rijden
- Bijten of grommen bij het opstijgen
- Rennen of weigeren te bewegen bij het opstijgen
Observeer het gedrag van het paard
Nadat je het ras, de morfologie en de grootte hebt overwogen, moet je nu nadenken over het gedrag van het paard. Dit omvat hun karakter en, aangezien het sociale dieren zijn, de gewoonten die ze hebben aangeleerd. Als je eenmaal je paard hebt gekozen, breng dan wat tijd door in hun huidige leefomgeving om ze te leren kennen.
Conclusie
Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een paard, maar de grootte is een belangrijke. Je moet de bouw van het paard zorgvuldig overwegen en er een kiezen in overeenstemming met de activiteit waarvoor je ze wilt gebruiken. En vergeet de verhouding ruiter-paard-gewicht dus niet!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.