Logo image
Logo image

Het paardenras Appaloosa: oorsprong en kenmerken

4 minuten
Het Appaloosa-paard is gemakkelijk te herkennen aan zijn gespikkelde vacht. Als je meer over dit paard wilt weten, zijn hier zijn meest representatieve kenmerken.
Het paardenras Appaloosa: oorsprong en kenmerken
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez

Laatste update: 08 september, 2023

De Appaloosa is een van de populairste rassen, en niet alleen vanwege zijn uiterlijk, hoewel zijn gespikkelde vacht welbekend is bij kenners in de paardenwereld. Buiten zijn atypische tonaliteit zijn de grote weerstand van dit paard en zijn minzame karakter geweldige kwaliteiten om rekening mee te houden.

Als je wilt weten welke andere eigenschappen dit prachtige gevlekte paard heeft, lees dan verder. Je vindt er ook basistips voor zijn verzorging en goede gezondheid.

Oorsprong van het Appaloosa-paard

Grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar geleden tonen al gevlekte paardenfiguren die lijken op die van de Appaloosa. Hoewel dit niet betekent dat het zo’n oud ras is, geeft het wel bepaalde aanwijzingen dat deze gevlekte tekening deel uitmaakt van de genetische opmaak van een paard.

Deskundigen geloven dat de meest recente oorsprong van dit ras het Spaanse paard is, dat met de invasie in de 16e eeuw in Amerika aankwam. Deze paarden kregen pas hun naam toen de Nez Perce Indiaanse stam ze ter ere van de rvier de Palouse noemde.

Later voerde deze zelfde stam genetische selectie uit om de paarden om hen heen tot hun eigen ras te maken. Ze gebruikten de paarden meer dan 200 jaar voor jacht en oorlogsvoering. Ze waren zo effectief dat de Amerikaanse regering in 1876 het bevel gaf alle Appaloosa te doden.

Een klein deel van de populatie overleefde echter en wist zich te herstellen. Momenteel wordt het ras in stand gehouden door de fokprogramma’s van de Appaloosa Horse Club.

Some figure

Uiterlijke kenmerken

Wil een paard officieel als Appaloosa beschouwd worden, dan moet het een aantal kenmerken bezitten. Daaronder kunnen we de volgende naar voren halen:

  • Gevlekte vacht. Hun vacht heeft het uiterlijk van een sproetige huid en er zijn geen andere officiële rassen die deze vacht bezitten. De vlekken zitten in de mond, rond de ogen, en in de genitale zone.
  • Sclera. De sclera van de Appaloosa is wit en meestal veel beter zichtbaar dan bij andere rassen, want ze is te zien zonder dat het paard zijn ogen wijd open hoeft te doen of naar de periferie van zijn gezichtsveld hoeft te kijken.
  • Gestreepte hoofden. Veel Appaloosa hebben goed afgetekende lichte en donkere verticale strepen op hun hoofd.

Het zijn middelgrote paarden, 140 tot 165 centimeter groot. Ze hebben een gespierd lichaam en een ronde stuit. De benen zijn, ondanks dat ze dun lijken, sterk en weerbaar, zoals te zien is aan hun grote beweeglijkheid.

Karakter

Appaloosa zijn actieve paarden die graag bewegen en energie kwijt willen. Hun karakter is zachtaardig – binnen het natuurlijke wantrouwen tegenover prooidieren – en ze zijn gemakkelijk in de omgang. Zoals elk ander paard is dit ras erg gevoelig voor de stemmingen van anderen en raakt gemakkelijk gestresseerd door negatieve prikkels.

Deze paardachtigen scheppen sterke en stabiele banden met andere paarden en zelfs met mensen.

Verzorging van Appaloosa-paarden

Appaloosa hebben geen aandoeningen die met hun ras te maken hebben, en dus hebben ze gewoon dezelfde basisverzorging nodig als elk ander paard:

  • Goed voedsel en vers water. Het is van essentieel belang dat het dier voortdurend hooi van goede kwaliteit ter beschikking heeft en kan grazen op het land waar het leeft. Aan de andere kant moet je altijd schoon, vers, water beschikbaar hebben.
  • Verzorging van de benen. Hoewel ze robuust zijn, behoren verwondingen aan benen en hoeven tot de meest invaliderende die paarden kunnen oplopen. Om langdurige slijtage te voorkomen zijn dagelijkse hoefcontroles nodig en heeft de paardachtige voldoende grond nodig om zich vrij te kunnen bewegen.
  • Verzorging van het gebit. Het gebit is, net als de rest van het spijsverteringsstelsel, het andere kwetsbare deel van paarden. Alle structuren die bij het kauwen en de spijsvertering betrokken zijn moeten ook regelmatig gecontroleerd worden om overgroei en andere problemen te voorkomen.
  • Regelmatig borstelen en baden om de vacht gezond en glanzend te houden.

De gezondheid van een Appaloosa

Zoals hierboven vermeld, hebben Appaloosa een genetica die robuustheid en een goede gezondheid bevordert. Ze worden zelden ziek, behalve als ze lange tijd in slechte omstandigheden leven.

Daarom moet je je waakzaamheid niet laten verslappen wat hun diergeneeskundige zorg en controles betreft. Deze paardachtigen zijn namelijk niet immuun voor virale en bacteriële ziekten. Bij elke controle moeten ook ontlasting, urine en bloedmonsters genomen worden, om parasieten en andere kwalen uit te sluiten die bij een lichamelijk onderzoek niet te zien zijn.

Om infecties te voorkomen moet de hygiëne van de rustplaats en het terrein van het paard streng en veelvuldig zijn. Ondeugdelijk substraat en strooisel kunnen leiden tot loopvlakproblemen, infestaties en sepsis.

Some figure

Paarden zijn wonderlijke, empathische, en mooie wezens. Als je het geluk hebt je leven met eentje te delen, appaloosa of niet, zul je merken dat zelfs hun zwakheden het beste in je naar boven brengen. Laat die ervaring niet aan je voorbij gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Appaloosaspot.com. (2021). APPALOOSA HORSE CLUB BREED STANDARDS. 30/06/2021, de Appaloosaspot.com Sitio web: https://www.appaloosaspot.com/aphc-breed-standards.html
  • The Open Sanctuary Project, Inc. (s. f.). Horses | Compassionate Care. The Open Sanctuary Project. Recuperado 19 de julio de 2021, de https://opensanctuary.org/article-categories/horses/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.