Beroemde paarden uit de geschiedenis
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Door de geschiedenis heen zijn paarden van cruciaal belang geweest voor onze evolutie als individu en als maatschappij. Naast hun kracht en lichamelijke schoonheid is het hun edelmoedigheid die hen tot bewonderenswaardige en majestueuze metgezellen heeft gemaakt. Hieronder bekijken we enkele beroemde paarden in de geschiedenis en ook enkele fictieve.
7 beroemde paarden in de geschiedenis en fictie
1. Bucephalus (Alexander de Grote)
Bucephalus was de naam van het beroemdste en meest geliefde paard van Alexander de Grote. Men schat dat dit edele paard leefde van 335 v. Chr. tot 326 v. Chr. Zijn dood zou hebben plaatsgevonden tijdens de Slag bij Hispades, op het huidige grondgebied van Pakistan.
Sommige theorieën beweren dat zijn lichaam begraven werd aan de rand van Jhelum, in een stadje dat Jalapur Sharif heet. Er is echter een andere hypothese die zegt dat Bucephalus in vrede rust in Phalia, dat ook in Pakistan ligt.
2. Marengo (Napoleon Bonaparte)
Marengo was de trouwe metgezel van Napoleon Bonaparte, en werd vereeuwigd als een van de beroemde paarden in de wereldgeschiedenis. Zijn naam was een eerbetoon aan de Slag bij Marengo (Italië), waaruit het Franse keizerlijke leger zegevierend tevoorschijn kwam.
Marengo droeg de keizer in verschillende historische veldslagen, waaronder Waterloo, Austerlitz, Jena, en Wagram. Men schat dat hij leefde van 1793 tot 1831; zijn skelet wordt nu in Londen bewaard in het National Army Museum in Chelsea.
Volgens historische verslagen was Napoleon een groot bewonderaar van paarden. Meer dan 100 paardachtigen werden in zijn persoonlijke stal opgetekend, met als meest opvallende Marengo en de hanen White en Vizir.
3. De merrie Babieca (El Cid)
Velen van ons kennen waarschijnlijk het verhaal van de El Cid, maar weinigen kennen het verhaal van zijn beroemde merrie Babieca. Het verhaal gaat dat toen El Cid nog een kind was, zijn stiefvader hem meenam naar de stallen van het klooster waar ze woonden en zijn petekind vroeg het paard uit te kiezen dat hij het mooist vond.
Tot ieders verbazing koos El Cid het lelijkste en nederigste paard in de stallen. Volgens zijn stiefvader was het paard (de merrie, in feite) een babieca (dom, of een dwaas), want het bezat geen van de eigenschappen om een groot veroveraar te zijn.
Niettemin bewees de geschiedenis Cid’s wijsheid en de verdiensten van zijn grote merrie. Samen wonnen ze talrijke veldslagen, en Babieca genoot een grote levensduur, en stierf op 40-jarige leeftijd. Het verhaal van El Cid en Babieca herinnert ons eraan dat de ware eigenschappen niet in de lichamelijke eigenschappen liggen, maar in de edelmoedigheid van de geest.
4. Palomo (Simon Bolivar)
Palomo was het beroemdste paard van de bevrijder Simón Bolívar, een van de belangrijkste figuren van Zuid-Amerika. Men zegt dat het paard aan Bolivar geschonken werd vóór de Slag van Boyaca, die in 1819 plaatsvond op het huidige grondgebied van Colombia.
Sindsdien vergezelde Palomo zijn heldhaftige ruiter in al zijn nationale bevrijdingscampagnes. Momenteel worden zijn hoefijzers met eer tentoongesteld in het Mulaló Museum, dat in de stad Tumbo in Colombia ligt.
5. Pegasus (Zeus)
Pegasus is het beroemde gevleugelde paard van Zeus, een witte hengst die, zoals de legende vertelt, geboren werd uit het bloed dat door Medusa vergoten werd. Dit is niet alleen een beroemd paard in de Griekse mythologie en de internationale fictie, maar is ook het enige paard geweest dat tussen de goden van Olympus ‘leefde’.
6. Rocinante (Don Quichot)
Rocinante is een van de beroemde paarden in de literatuur, die ook voorstellingen heeft gehad in film en televisie. Zijn naam is afgeleid van het woord ‘rocín’, de naam die gegeven werd aan paarden die vroeger zwaar werk deden op de Spaanse velden.
In tegenstelling tot de grote ridders die edele namen kozen voor hun paardachtigen, koos onze favoriete hidalgo ervoor zijn metgezel Rocinante te noemen. Meer dan om zijn uiterlijk of afkomst is Rocinante vereeuwigd door zijn onvergelijkbare trouw.
7. Het paard van Troje
Hoewel niet ‘van vlees en bloed’, is het Paard van Troje ongetwijfeld een van de beroemdste paarden uit de geschiedenis. Dit enorme houten paard werd door de Grieken gebouwd en als ‘geschenk van overgave’ naar de Trojanen gestuurd.
Zoals we weten was het een slimme strategie om door de massieve muren van Troje te breken. Het houten paard opende de poorten voor de Griekse soldaten, die uiteindelijk de slag wonnen en de stad veroverden. Sindsdien staat het Paard van Troje in de populaire cultuur gegrift als een symbool van sluwheid (aan de positieve kant), en verraad (aan de negatieve kant).
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DreamWorks (s.f.). Spirit: Stallion of the cimarron. Consultado el 21 de mayo de 2022. https://www.dreamworks.com/movies/spirit-stallion-of-the-cimarron
- Gallardo, A. (2018). Bucéfalo como unicornio en la miniatura medieval. Revista digital de iconografía medieval, 10(20), 73-101. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7123632
- National Army Museum (s.f.). Skeleton of Napoleon’s horse ‘Marengo’. Consultado el 12 de junio de 2023. https://collection.nam.ac.uk/detail.php?acc=1963-09-89-1
- Pixar (s.f.). Toy story 2. Consultado el 12 de junio de 2023. https://www.pixar.com/feature-films/toy-story-2
- Pool, A. (2018). Animales mitológicos en las monedas romanas imperiales y provinciales. Historias Acuñadas. Anuario Asociación Numismática de Chile, ANUCH. https://www.academia.edu/37895790/Animales_mitol%C3%B3gicos_en_las_monedas_romanas_imperiales_y_provinciales
- Ruíz, F. (2021). Don Quijote y Rocinante: Un paralelismo textual con ecos iconográficos. Vernacular: New Connections in Language, Literature, & Culture, 6(1), 4. https://trace.tennessee.edu/vernacular/vol6/iss1/4/
- Sánchez, I. (2023). Animalidad y fisiología en la estética campesina de la Revolución mexicana. Cuadernos de Música, Artes Visuales y Artes Escénicas, 18(1), 68-79. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8753522
- Willekes, C. (2016). The Horse in the Ancient World: From Bucephalus to the Hippodrome. I. B. Tauris.
- Woods, D. (2014). Caligula, Incitatus and The Consulship. The Classical Quarterly, 64(2), 772-777. https://www.jstor.org/stable/43905613
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.