Logo image
Logo image

Hoe kun je de kwaliteit van kippeneieren verbeteren?

4 minuten
Een goede verzorging, gezonde omstandigheden en een evenwichtige voeding zijn allemaal basisvereisten voor kippeneieren van goede kwaliteit.
Hoe kun je de kwaliteit van kippeneieren verbeteren?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 april, 2023

Iedereen met kippen moet weten dat het heel goed mogelijk is om de kwaliteit van kippeneieren te verbeteren. Sommige leghennenrassen zijn genetisch voorbereid op lange productieperioden, maar je kippen in de juiste conditie houden is een essentiële factor voor het produceren van eieren van goede kwaliteit.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kippeneieren, maar een goede verzorging, gezonde omstandigheden en een evenwichtige voeding zijn de meest fundamentele.

Hoe herken je eieren van goede kwaliteit

Sommige mensen geloven misschien dat ‘een ei een ei is’ en dat praten over de ‘kwaliteit’ ervan ronduit belachelijk is. Maar gespecialiseerde bedrijven en iedereen die ze in de keuken gebruikt weten dat dit verre van het geval is. Laten we eens kijken naar enkele aspecten van ei kwaliteit:

De schaal

De eerste indruk die je van een ei krijgt is de schaal en de grootte ervan. Waar het vooral om gaat zijn de kleur en de helderheid ervan.

Verkopers weten dat mensen altijd kiezen voor schone, nette eieren met een perfecte schaal. Eieren met een zwakke of bevlekte schaal kunnen een teken zijn dat de vogel een ziekte heeft.

De dooier

Zodra je het ei openbreekt, is de kleur van de dooier een goede indicator voor de kwaliteit van het ei. Het is gebruikelijk om lichtgeel, diepgeel en zelfs oranje dooiers aan te treffen.

De natuurlijke kleur van de dooier hangt af van het dieet van de kip. Over het algemeen wordt een intense kleur geassocieerd met kippen met vrije uitloop, en daarom hebben ze de voorkeur van de consument.

Een dieet op basis van voedsel als maïs en luzerne produceert een sterke kleur, hoewel sommige producenten synthetische stoffen gebruiken zodat het ei deze intense kleur heeft.

Het wit

Het belangrijkste waar we naar kijken in een wit is de consistentie. Hoe dikker en meer geleiachtig, hoe beter de kwaliteit. Een belangrijke factor is de leeftijd van de kip, maar ook de voeding is belangrijk. Te veel magnesium, bijvoorbeeld, kan het eiwit beschadigen.

Some figure

Factoren die de kwaliteit van kippeneieren beïnvloeden

Een bepalende factor zal de genetica van de leghen zijn. Maar er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de kwaliteit van kippeneieren. Deze omvatten voedings-, milieu- en gezondheidsfactoren.

Voedingsfactoren

Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je kippen voert:

  • Calcium. Voor eieren van goede kwaliteit moet je ervoor zorgen dat je kippen voldoende calcium krijgen. Anders onttrekken ze calcium aan hun poten en botten, worden ze zwakker, en zullen hun eieren minderwaardig zijn. Hun productieperiode zal ook korter zijn. Meer calcium toevoegen aan hun dieet zal dus helpen om eieren van goede kwaliteit te krijgen.
  • Fosfor. Legkippen hebben slechts in één fase van hun ontwikkeling fosfor nodig. Te veel van deze stof als ze meer dan een jaar oud zijn schaadt de kwaliteit van hun eieren en leidt tot een slechte verdeling van calcium.
  • Vitamine D. Het is belangrijk om voldoende doses vitamine D in hun dieet op te nemen. Een tekort aan vitamine D veroorzaakt ontkalking van de schaal en het ei zal van mindere kwaliteit zijn.
  • Zink, magnesium en koper. Deze mineralen spelen een rol bij de vorming van het eimembraan. Daardoor zijn ze erg belangrijk in het dieet van een legkip.
  • Vet en linolzuur. Deze hebben vooral invloed op de grootte van het ei. Je kunt ze toevoegen aan het dieet van je kippen met behulp van plantaardige oliën.
Some figure

Milieu- en gezondheidsfactoren

  • Kippen die in een stressvrije omgeving leven zullen betere eieren produceren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in de juiste temperatuur leven, want verstikkende hitte of intense kou leiden tot eieren van slechtere kwaliteit.
  • De aanwezigheid van microtoxines kan het metabolisme van vitamine D en de opname van voedingsstoffen beïnvloeden, dus het is belangrijk om deze toxines onder controle te houden.
  • Vaccins zijn essentieel om ziekten te voorkomen. Kippen kunnen gemakkelijk ziek worden van infectieuze bronchitis en andere ziekten die de eierproductie aantasten. Als je een goede eierproductie wilt, moet je al je kippen zo gezond mogelijk houden.

Tot slot is het altijd een goed idee om specialistisch advies in te winnen als je twijfelt. Zo kun je de productie beter plannen en veel betere kwaliteit eieren verkrijgen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.