Logo image
Logo image

10 bijzondere feiten over sprinkhanen

5 minuten
Er zijn veel bijzondere feiten over sprinkhanen, en je zou niet geloven hoeveel soorten er zijn. Lees verder om meer te weten te komen.
10 bijzondere feiten over sprinkhanen
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel bijzondere feiten over sprinkhanen, omdat deze prachtige insecten al eeuwenlang springen en vliegen door de weiden en jungles van de tropische en gematigde streken van de wereld. Maar naast hun karakteristieke sprongen en hun algemene groenachtige kleur, zijn er veel feiten waarvan we zeker weten dat je ze niet weet over deze fascinerende insecten!

Zoals altijd in de natuur zijn er uitzonderingen op de algemene regels die door natuurlijke selectie worden opgelegd. Wist je dat er een tak is van vleesetende sprinkhanen? Wist je dat sommige van deze insecten mutaties hebben waardoor ze roze worden? Wil je meer weten over deze fascinerende groep ongewervelde dieren, lees dan verder.

1. Er zijn veel soorten sprinkhanen!

Hoewel, als je aan het woord “sprinkhaan” denkt, er een soort gevleugelde groene krekel in je opkomt, is de realiteit dat deze groep een indrukwekkende diversiteit heeft in termen van morfologie. Dit conglomeraat van insecten hoort bij de ondersoort Caelifera en omvat meer dan 2.400 geslachten en 12.000 soorten. Ongelooflijk!

Alle sprinkhanen behoren tot de categorie Orthoptera of een andere soort, waaronder ook sprinkhanen en krekels vallen. Naar schatting zijn er meer dan 20.000 soorten Orthoptera over de hele wereld, nog afgezien van degenen die onbeschreven blijven in de mysterieuze regenwouden.

Op taxonomisch niveau worden meer dan 12.000 soorten Orthoptera als sprinkhanen beschouwd.

2. Ze hebben allemaal een zelfde soort lichaam

Zoals elk insect, is het lichaam van sprinkhanen verdeeld in 3 secties: kop, thorax en buik. De kop is verticaal en herbergt de bek in het onderste deel, naast meerdere sensorische organen (samengestelde ogen, eenvoudige ogen en antennes). De kaken hebben sensorische palpen die het dier helpen zijn voedsel te herkennen.

De thorax en de buik worden beschermd door een reeks met cuticula bedekte segmenten, die het exoskelet van de ongewervelde dieren vormen. De drie paar poten komen uit het thoracale gebied, de achterpoten zijn veel krachtiger dan de rest. Het dijbeen en scheenbeen van deze laatste extremiteiten zijn evolutionair verfijnd voor voortbeweging door saltatie.

Some figure

3. Ze leven in warme omgevingen

Sprinkhanen zijn herbivoren en moeten als zodanig ecosysteemniches exploiteren die gevuld zijn met steeds groter wordend plantaardig materiaal. Om deze reden zijn ze vooral verspreid over de tropische gebieden van de planeet, omdat ze veel schaarser zijn in gematigde ecosystemen. Interessant is dat volgens studies (Engelse link) veel soorten landbouwgrond verkiezen boven natuurlijke bossen.

De aanwezigheid van sprinkhanen in een ecosysteem is direct gekoppeld aan het aantal plantensoorten waarmee ze zich kunnen voeden.

4. Ongelooflijke springers!

Een van de meest opvallende eigenaardigheden van sprinkhanen is dat ze in staat zijn om zeer lange afstanden te springen in verhouding tot hun grootte. Dit is te danken aan de morfologische aanpassingen die we al hebben genoemd.

Sommige soorten kunnen met een enkele sprong meer dan 70 centimeter afleggen. Als we dat op onze soort zouden toepassen, zou dat het equivalent zijn van een mens die over een heel voetbalveld heen springt!

Sprinkhanen gebruiken deze manier van voortbewegen om verschillende redenen: om te vluchten voor hun roofdieren, om gemakkelijk te vliegen of om lange afstanden tussen planten af te leggen om zichzelf te voeden. Deze insecten voeren de handeling uit in drie verschillende en zeer complexe fasen. Hierbij spelen hun exoskelet, hun externe anatomie en hun krachtige spieren een essentiële rol.

5. Kreeften en sprinkhanen zijn zeer naaste verwanten

Een andere bijzonder feit van sprinkhanen is dat sprinkhanen tot dezelfde groep behoren als zij, aangezien ze allebei lid zijn van de Caelifera-familie. In ieder geval vallen sprinkhanen op doordat ze groter zijn en trekgedrag vertonen. Het zijn meestal solitaire orthopteranen, maar in bepaalde tijden van het jaar creëren ze zwermen die alles op hun pad vernietigen. Bekijk de onderstaande video eens!

Deze verandering naar de razernijmodus wordt gedeeltelijk veroorzaakt door variaties in de serotonineconcentratie bij deze dieren.

6. Het zijn hemimetabolische insecten

Sprinkhanen zijn hemimetabolische insecten, wat betekent dat ze een onvolledige metamorfose ondergaan. Deze ontwikkelingswijze omvat 3 zeer verschillende vitale fasen: ei-, nimf- en volwassen- of imagostadium. De verandering gebeurt geleidelijk en er is geen popstadium, zoals bijvoorbeeld bij kevers of vlinders het geval is.

Ondanks dat ze geen popstadium hebben, moeten ze een reeks exoskeletveranderingen ondergaan om volwassen te worden. We kennen dit proces als vervelling en het is een zeer delicate tijd voor sprinkhanen, vooral de eerste paar uur daarna.

7. Sommige soorten zijn plagen

Sprinkhanen zijn plantenetende dieren en voeden zich uitsluitend met plantaardig materiaal. Ze zijn nodig voor het onderhoud van ecosystemen. Waarom? Omdat ze de bladeren van planten omzetten in levend weefsel (hun eigen lichaam) dat vervolgens kan worden geconsumeerd door vogels, amfibieën, reptielen, zoogdieren, vogels en andere roofinsecten.

Helaas heeft dit vermogen om planten in een razend tempo te consumeren hoofdpijn bezorgd bij veel boeren op de wereld. Zoals studies aangeven, zijn Orthoptera echte plagen voor maïsgewassen en zorgen ze voor meetbare jaarlijkse verliezen.

8. Sommige familieleden van sprinkhanen zijn niet zo vriendelijk

Dit is niet een van onze bijzondere feiten over sprinkhanen als zodanig, maar eerder over hun naaste verwanten, de Tettigoniidae. Niet alle leden van deze groep zijn bloeddorstig, maar sommigen van hen (zoals Acanthoplus discoidalis ) hebben scherpe kaken die in staat zijn om vogeleieren open te scheuren en de jongen te doden.

Andere, nog grotere en agressievere soorten kunnen zelfs jagen op kleine gewervelde dieren, zoals hagedissen en slangen. Het spreekt voor zich dat de beet van de roofzuchtige Tettigoniidae op zijn zachtst gezegd pijnlijk is.

Some figure

9. Er zijn roze sprinkhanen!

Roze sprinkhanen zijn voorbeelden van erythrisme in het dierenrijk. Deze ongelooflijke insecten hebben mutaties in hun genen, waardoor ze een heel andere kleur hebben dan normale leden van hun soort. Roze zijn in een wereld van alleen maar groen is complex en het overlevingspercentage van deze ongewervelde dieren is veel lager.

Some figure

10. Deze dieren verdienen respect

Veel mensen zien sprinkhanen als vervelende en onaangename insecten, omdat ze gewassen eten en een plaag kunnen worden. Deze dieren vormen echter een fundamenteel onderdeel van elk ecosysteem. Ze gebruiken plantaardig materiaal en dienen als voedsel voor veel soorten. Ze uitroeien voor financieel belang is nooit een optie.

We hopen dat je het leuk vond om over deze bijzondere feiten over sprinkhanen te leren, op onze website vind je nog veel meer leuke artikelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gage, S. H., & Mukerji, M. K. (1977). A perspective of grasshopper population distribution in Saskatchewan and interrelationship with weather. Environmental Entomology, 6(3), 469-479.
  • MARIÑO‐PÉREZ, R. I. C. A. R. D. O., & Song, H. (2018). Phylogeny of the grasshopper family P yrgomorphidae (C aelifera, O rthoptera) based on morphology. Systematic Entomology, 43(1), 90-108.
  • Carstens, B. C., & Knowles, L. L. (2007). Estimating species phylogeny from gene-tree probabilities despite incomplete lineage sorting: an example from Melanoplus grasshoppers. Systematic biology, 56(3), 400-411.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.