Logo image
Logo image

Weet je welke dieren coprofagie beoefenen?

4 minuten
Coprofagie is een weinig bekende maar veelvoorkomende gewoonte in het gedrag van wilde dieren. In de natuurlijke wereld wordt niets verspild.
Weet je welke dieren coprofagie beoefenen?
Laatste update: 07 november, 2021

Coprofagie is een gewoonte die door verschillende diersoorten over de hele wereld beoefend wordt. Het is een weinig bekende biologische aanpassing, die mensen meestal afstoot. Dieren die hun toevlucht nemen tot het eten van hun eigen uitwerpselen – of die van anderen – doen dat echter om een specifieke reden.

In de natuurlijke wereld specialiseert elke soort zich in zijn eigen unieke ecologische niche. Sommige dieren zijn verantwoordelijk voor het omzetten van organisch materiaal dat geen levend wezen gaat hergebruiken, namelijk hun uitwerpselen. Als je meer wilt weten over coprofagie, lees dan verder.

Wat is coprofagie?

Coprofagie wordt gedefinieerd als het opnemen van uitwerpselen of uitwerpselen en het is een veelvoorkomend gedrag bij sommige diersoorten. Het doel van coprofagie is het opnemen van essentiële voedingsstoffen die niet verteerd zijn als ze door het spijsverteringskanaal gaan en anders verspild zouden worden.

Slechts enkele levende wezens beoefenen coprofagie als een vorm van natuurlijk voedsel. Onder hen zijn zowel ongewervelde als gewervelde dieren. Anderzijds worden alleen die dieren die zich uitsluitend of bijna uitsluitend met de uitwerpselen van anderen voeden, zoals bepaalde kevers, als echte mestkevers beschouwd.

Er zijn ook dieren die ander voedsel eten maar soms hun eigen uitwerpselen inslikken . Dit komt omdat hun darm voedsel niet volledig kan afbreken en alle voedingsstoffen er in één keer uit kan halen. Daarom verteren ze de ontlasting een tweede keer opnieuw.

Bovendien stoten deze dieren, zoals konijnen, 2 verschillende soorten uitwerpselen uit, een die gegeten wordt en een die dat niet wordt. De uitwerpselen die wel gegeten kunnen worden heten caecotropen of nachtelijke uitwerpselen.

Welke dieren beoefenen coprofagie?

Nu bekijken we enkele wilde dieren die vaak of af en toe coprofagie beoefenen.

1. Konijnen

Konijnen consumeren een deel van hun eigen ontlasting, meer bepaald de zogenaamde caecotrofen. Deze ontlasting is zacht en bestaat uit gedeeltelijk verteerd voedsel, waaruit ze voedingsstoffen halen.

Sommige soorten die verwant zijn aan konijnen – zoals cavia’s – missen een verfijnd spijsverteringsstelsel. Daarom voorziet de ontlasting hen van voedingsstoffen en vitamines, zoals hamsters, die dankzij coprofagie vitamine B en K opnieuw opnemen.

Some figure

2. Chimpansees

Er is waargenomen dat chimpansees zich bij sommige gelegenheden met hun uitwerpselen voeden. De reden waarom ze dat doen is dezelfde als die van konijnen. Dit impliceert dat de zaden die ze eten hun bij de eerste vertering niet alle voedingsstoffen geven. Daarom eten ze ze opnieuw om alle voordelen eruit te kunnen halen! Bizar maar waar!

Dit gedrag is ook waargenomen bij gorilla’s, die hun eigen uitwerpselen of die van andere gorilla’s kunnen inslikken. Aan de andere kant nemen apen en apen vaak de uitwerpselen van andere soorten in.

Some figure

3. Mestkevers

Mestkevers daarentegen voeden zich met de uitwerpselen van andere dieren. Afhankelijk van of ze jong of volwassen zijn, voeden ze zich met de ene of de andere soort materie.

Mestkevers die uit het ei komen voeden zich met ruwe materie uit vaste uitwerpselen. Dit komt omdat ze geen gespecialiseerde monddelen hebben waarmee ze de vloeistof uit deze ruwe materie kunnen zuigen.

Sommige soorten mestkevers kunnen mest gebruiken om hun huizen te bouwen, waar ze hun eieren leggen. Bovendien is dit gedrag ook waargenomen bij insecten, zoals vliegen en andere diptera-larven.

Some figure

4. Honden

Coprofagie kan als normaal gezien worden wanneer ze door wilde wezens wordt uitgevoerd. Maar wanneer het beoefend wordt door huisdieren zoals honden, kunnen mensen geschokt zijn.

Coprofagie is een natuurlijk gedrag, al is het niet erg gebruikelijk om het bij honden waar te nemen. Hoewel het verrassend lijkt, gelooft men dat dit gedrag een gewoonte kan zijn die ze van hun moeders geleerd hebben.

Als moeders hun welpen schoonmaken, stimuleren ze de perineale streek, waardoor het kalf gaat plassen of poepen. De moeder maakt de pup schoon, een gedrag dat hij leert en zijn hele leven kan herhalen.

Als eigenaars zich ongemakkelijk voelen bij dit gedrag, kunnen ze maatregelen nemen om het om te buigen. Daarom wordt aangeraden het dieet van je huisdier te veranderen, zijn uitwerpselen onmiddellijk op te vangen, of oefenroutines voor de hond uit te voeren.

Some figure

Andere zoogdieren die coprofagie beoefenen

Sommige soorten zoogdieren voeren sporadisch coprofagie uit om bacteriën te verkrijgen die ze niet hebben. Olifanten- of jonge koala’s nemen de uitwerpselen van hun moeder op om eruit op te nemen wat ze nodig hebben voor hun spijsverteringskanaal, zodat ze het voedsel dat ze eten kunnen verteren.

Een ander voorbeeld zijn varkens, die graag uitwerpselen eten. Het schijnt dat deze gewoonte gunstig is voor de bodem en het water, dat wil zeggen voor hun leefomgeving. Als varkens uitwerpselen inslikken, beoefenen ze misschien onbewust een tactiek om voedsel te besparen en ook minder organisch afval te produceren.

Maar tegelijk verhoogt het de risico’s van besmetting van ziekten en virussen onder dieren, want uitwerpselen zijn een voertuig voor de overdracht van parasieten.

Some figure

Coprofagie is een veelvoorkomende techniek in de dierenwereld, hoewel de bekendste voorbeelden konijnen of knaagdieren zijn. Bovendien heeft deze evolutionaire strategie een opmerkelijk ecologisch belang, dankzij de werking van mestkevers die de bodem bemesten en de afbraak van uitwerpselen versnellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.