Wat is kuddegedrag bij dieren?
Volgens het woordenboek is kuddegedrag de neiging om in groepen te leven en dit kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen. Dieren met kuddegedrag zijn dieren die zich groeperen en samenlevingen vormen om elkaar te ondersteunen.
Zoals beschreven door Aristoteles, betekent kuddevorming samenkomen, iets wat bij veel verschillende schepsels van land, lucht en zee vaak voorkomt.
Veelvoorkomende kenmerken van kuddedieren
Bij menselijke of dierlijke samenlevingen zijn er regels, manieren van werken, en leden die leiding geven. Wist je dat verschillende diersoorten ook een gevoel van leiderschap hebben, maar om deze kwaliteit uit te oefenen moeten ze kuddegedrag vertonen zijn, omdat individuen met meer informatie de rest van de groep aantrekken.
Daarom denken deskundigen dat sommige van deze kuddedieren als politiek kunnen worden beschouwd, omdat ze een gedeelde levenswijze hebben waarin iedereen een bijdrage levert, zoals bijen, wespen, mieren, kraanvogels, onder andere soorten.
Kuddegedrag bij dieren
Als we het gedrag van dieren bestuderen, vinden we een aantal vrij prachtige, bewonderenswaardige en verrassende gedragingen. Ze lijken vaak sterk op de mens. Hier zijn verschillende voorbeelden van kuddes in het dierenrijk, onderzocht door Faustino Gudin (Spaanse link). Hun sociale organisaties zijn heel opvallend.
Termieten
Deze kleine insecten zitten vol verrassingen, want hun overlevingskansen zijn direct gebaseerd op hun vorm van sociale organisatie, die perfect lijkt, door hun bewakings-, verdedigings- en bouwsystemen. Ze zijn zelfs in staat om verbazingwekkende steden te bouwen die voor andere insecten moeilijk toegankelijk zijn.
In vergelijking met bijen regeert de termietenkoningin niet alleen, hoewel ze wel de exclusieve en uitputtende functie heeft om elke twintig seconden een ei te moeten leggen. De werksters zijn blind en vleugelloos, en de soldaten scheiden een giftige hars af als verdedigingsmiddel.
Olifanten
Als het om olifanten gaat, zien we ook bij deze dieren duidelijk kuddegedrag. Hier zijn de vrouwtjes ook leiders, die sterke en duurzame relaties aangaan met minstens honderd olifanten; met wie ze communiceren door infrageluid dat honderden kilometers aflegt.
Wist je dat olifanten een van de weinige dieren zijn die de dood als transcendentaal beschouwen? Ze respecteren hun doden, herdenken ze, en staan niet toe dat aaseters hen benaderen in hun aanwezigheid.
Behalve mensen hebben olifanten het meest uitgebreide sociale netwerk in het dierenrijk gecreëerd. Ze onthouden hun verre vrienden, doorgangsroutes, en de plaatsen waar ze modder- en waterpoelen kunnen vinden.
Ze hebben een bevoorrecht geheugen en intelligentie. De leden hebben het vermogen om voortdurend te debatteren om beslissingen te nemen over water, voedsel en veiligheid, en als olifanten het niet eens zijn, stoten ze hoge stemmen uit.
Potvissen
Ook deze soort heeft sterke en duurzame banden met elkaar. Ze beschermen jongere individuen en verzorgen zieken en gewonden.
Vrouwtjes vormen groepen met hun kalveren, waar sommigen voedsel verzamelen, anderen verzorgen en weer anderen de zwakkeren beschermen. Door de functies te verdelen kunnen sommige vrouwtjes naar de diepte gaan om voedsel te zoeken, terwijl andere aan de oppervlakte kunnen blijven om de jongen te verzorgen die zich nog niet in de diepte hebben gewaagd.
Ze communiceren ook met elkaar over lange afstanden door middel van een berichtensysteem met geluidspatronen, vergelijkbaar met morsecode. Elke clan heeft een dialect met verschillende geluidspatronen. De volwassenen leren de jongen elkaar te identificeren.
Chimpansees
Deze dieren hebben zelfbewustzijn, een groot potentieel voor sociale relaties, en een cultuur die ze van generatie op generatie doorgeven.
Ze kunnen gebarentaal leren, gereedschap gebruiken en met elkaar samenwerken, maar ze kunnen ook manipuleren en liegen, wat een complexe cognitieve ontwikkeling vereist. Wist je dat chimpansees en mensen de enige soorten zijn die een leugen kunnen vertellen?
Nieuwe ideeën over samenleven
Deze en nog veel meer diersoorten vertonen kuddegedrag, zoals ratten, wolven en dolfijnen. Het is merkwaardig hoe de hierboven uitgebreide voorbeelden breken met het idee van het alfamannetje dat een groep domineert. Zoals we zien worden gemeenschappen in veel gevallen gevormd rond vrouwtjes, en hebben mannetjes soms alleen een voortplantingsfunctie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bull M. Vectores de la biopolítica. New Left Review.[Internet] 2020 [consultado]. Disponible en: https://newleftreview.es/issues/45/articles/malcolm-bull-vectores-de-la-biopolitica.pdf
- Diccionario de la Real Academia Española. Definición de gregarismo [Internet] 2020 [consultado]
- Disponible en: https://dle.rae.es/gregarismo
- Gudin Rodríguez-Magariños F. “UBI SOCIETAS, IBI IUS”: SOBRE LAS NORMAS QUE ORGANIZAN A LOS ANIMALES GREGARIOS. IES [Internet]. 9 de mayo de 2016 [citado 16 de marzo de 2021];2(1):1-34. Disponible en: https://revistascientificas.us.es/index.php/ies/article/view/13209
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.