Is het een goed idee om met je kat te slapen?
Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez
De discussie over de vraag of het een goed idee is om met je kat te slapen is al jaren aan de gang. Sommigen beweren dat ze geen oog dicht zouden kunnen doen zonder hun katachtige. Anderen zeggen dat het niet goed is voor hun gezondheid.
Dus, als je hier bent omdat je kat erop staat je als kussen te gebruiken, brengen we je zowel de goede als de slechte kanten. Blijf lezen, want het is altijd goed om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Zeker als het op samenleven met dieren aankomt.
De goede kanten van slapen met je kat
De waarheid is dat katachtigen in het algemeen degenen zijn die het initiatief nemen om met hun baasje te slapen. Daarom is het belangrijk in gedachten te houden dat deze gewoonte zowel katten als mensen treft. Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen voor jullie beiden:
- Het verbetert de relatie tussen jou en je kat. Lichamelijk contact is een directe en effectieve manier om een band met je katachtige op te bouwen, vooral in zo’n kwetsbare toestand als de slaap.
- Spinnen ontspant. Je kat in de buurt hebben spinnen is rustgevend en helpt je in slaap te vallen.
- Ze geven warmte. De gemiddelde lichaamstemperatuur van katten ligt tussen 38-39ºC. Op koudere nachten is hun aanwezigheid in bed troostend.
- Ze helpen om de dag goed te beginnen. Samen met ze wakker worden maakt altijd blij. Het gezamenlijk ontwaken gaat meestal gepaard met een knuffelsessie die ons helpt sneller wakker te worden.
Nadelen
Nu je al het bovenstaande gelezen hebt, denk je misschien dat slapen met een kat de perfecte oplossing is voor je slapeloosheidsproblemen. Wellicht denk je ook dat je de beste relatie ooit met je kat gaat opbouwen. Je moet er echter rekening mee houden dat elke kat, elk huis en elk mens anders is, en dat er op elk moment onaangename situaties kunnen ontstaan.
Daarom vertellen we je in dit gedeelte over enkele mogelijke problemen die voortkomen uit deze gewoonte om met je kat te slapen, zowel voor hen als voor jou:
- Mocht je op een bepaald moment besluiten dat je niet langer met je kat wilt slapen, dan creëer je een stressvolle situatie als je de overgang niet goed maakt. Je kat kan het gevoel krijgen dat je hem zonder duidelijke reden uit zijn slaapplaats duwt.
- Meer onrustige katten kunnen ‘s nachts problemen geven: houd er rekening mee dat je niet dezelfde slaapcyclus hebt, en dat spelen, springen en krabben een bron van slapeloosheid voor je zal zijn als ze te vaak voorkomen.
- Meer territoriale katachtigen kunnen ‘s nachts agressief gedrag vertonen om ervoor te zorgen dat ze de controle over hun slaapgebied behouden.
- Als de kat toegang heeft tot het buitenleven, wees je er dan van bewust dat ze parasieten of ziektes bij zich kunnen dragen die op mensen kunnen worden overgebracht. Bovendien hebben ze de neiging meer vuil bij zich te dragen dan degenen die niet naar buiten gaan.
- De aanwezigheid van haren, epitheel en mijten op beddengoed kan op elk moment een allergische reactie opwekken.
Hoe slapen met je kat: belangrijke tips
Nu je de voor- en nadelen kent van slapen met een kat in hetzelfde bed, vraag je je misschien af hoe je deze problemen kunt voorkomen. Of je wilt weten hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren. In feite zijn er verschillende maatregelen die je in gedachten moet houden als je zo’n intieme ruimte met je katachtige gaat delen:
- Voorkom dat je kat naar buiten gaat (Engelse link). Er zijn veel redenen waarom we dit aanraden. Om te beginnen is er voor hen een groter besmettingsgevaar. Hetzij met ziekteverwekkers uit de omgeving, hetzij met ziekten die door andere katten worden overgedragen. Dit is een elementaire vorm van preventie.
- Borstel je katachtige. Met een regelmatige borstelroutine voorkom je dat je kat te veel haar loslaat in de omgeving en dus op de lakens. De frequentie hangt af van de soort vacht.
- Maak je huis grondig en regelmatig schoon. Het is waar dat het onmogelijk is je huis 100% haarvrij te houden. Maar je moet wel een strenge hygiëne in acht nemen. Zeker op plaatsen waar je tijd met je kat deelt, zoals het bed en de bank.
- Gebruik een anti-stofmijt hoes. Deze zijn meestal in de apotheek verkrijgbaar. Deze hoezen isoleren de matras volledig. Daardoor kunnen mijten uit de vacht en de huid van de kat er niet in.
- Ga regelmatig op controle bij de dierenarts. De beste manier om ziekten bij je kat te voorkomen is hun vaccinatie- en ontwormingsschema op peil te houden. Dat geldt ook voor jou, in het geval van zoönosen. Laat regelmatig hun algemene gezondheid controleren.
Conclusie
Zoals je ziet, kan het een heerlijke ervaring zijn om met je kat te slapen, en zelfs een vorm van emotionele steun (Engelse link) voor jullie beiden. Je moet echter observeren hoe de dingen voor je uitpakken, en of het een comfortabele en haalbare praktijk is. Zo niet, dan kun je ze het beste leren om in hun eigen bed te slapen door positieve bekrachtiging.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Beck, A. M., & Katcher, A. H. (1996). Between pets and people: The importance of animal companionship. Purdue University Press.
- Worthman, C. M., & Melby, M. K. (2002). Toward a comparative developmental ecology of human sleep.
- Smith, B., Thompson, K., Clarkson, L., & Dawson, D. (2014). The Prevalence and implications of human–animal co-sleeping in an Australian sample. Anthrozoös, 27(4), 543-551.
- Plaut, M., Zimmerman, E. M., & Goldstein, R. A. (1996). Health hazards to humans associated with domesticated pets. Annual review of public health, 17(1), 221-245.
- Martinez-Caja, A. M., De Herdt, V., Slegers, M. J. E., & Moons, C. P. H. (2022). Pets and their owners during the first COVID-19 lockdown period: Perceived changes in routines and emotions–An exploratory study. Journal of Veterinary Behavior, 48, 86-91.
- Foreman-Worsley, R., Finka, L. R., Ward, S. J., & Farnworth, M. J. (2021). Indoors or outdoors? An international exploration of owner demographics and decision making associated with lifestyle of pet cats. Animals, 11(2), 253.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.