10 tips om het leven van je kat te verbeteren en te verlengen
Huisdieren zijn prachtige gezelschapsdieren. Als je een kat als huisdier hebt of er een deel van je gezin wilt laten uitmaken, is het belangrijk dat je enkele basistips voor de verzorging leert kennen die je helpen het leven van je kat te verlengen.
Zoals alle huisdieren hebben ook katten voortdurende verzorging nodig. Hun reputatie van “onafhankelijk” te zijn heeft ertoe geleid dat veel eigenaars niet de nodige aandacht besteden aan verschillende belangrijke aspecten van het leven van hun kat. Lees verder als je enkele nuttige tips wilt leren kennen om het leven van je kat te verzorgen en te helpen verlengen.
10 tips om het leven van je kat te verbeteren en te verlengen
1. Breng je kat naar de dierenarts
Om het leven van je kat te verlengen is het van essentieel belang dat je hem regelmatig naar de dierenarts brengt. Zo krijgt je kat altijd alle noodzakelijke inentingen en medicijnen.
Daarnaast kun je zo ook vroegtijdig gezondheidsproblemen ontdekken, als die zich zouden voordoen. Breng je kat elk jaar naar de dierenarts, of onmiddellijk als ze ziek zijn, gewond raken, of alarmerende symptomen krijgen, zoals een allergie.
Je moet een dokter vinden die je kunt vertrouwen, dus neem je tijd. Onthoud dat een goede relatie met je dierenarts afspraken (die voor katten vaak stressvol zijn) veel gemakkelijker maakt. Plus, het is een veel gemakkelijker procedure als de dierenarts de “patiënt” en zijn medische geschiedenis al kent.
2. Geef je katachtige voedsel van hoge kwaliteit
De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA – Engelse link) raadt aan katten- of kittenvoer van hoge kwaliteit te kopen. Met dit doel voor ogen kan een dierenarts je kat beoordelen en het beste dieet bepalen. Factoren als leeftijd, activiteitsniveau, en gezondheid maken een verschil bij de keuze van wat, en hoeveel, een kat moet eten.
Het is absoluut noodzakelijk dat het voedsel van je katachtige taurine bevat, een aminozuur dat essentieel is voor de gezondheid van hart en ogen.
Behalve stevige voeding moet je je kat ook steeds schoon, vers water geven en de kommetjes elke dag afwassen en bijvullen. Als je toegang kunt geven tot een waterfontein die het vocht vers houdt, nog beter. Bedenk ook dat traktaties niet meer dan 5-10% van het dieet mogen uitmaken.
3. Zorg ervoor dat je geen planten hebt die giftig zijn voor katten
Sommige planten zijn heilzaam voor katten, maar sommige zijn schadelijk voor hun gezondheid. Het is belangrijk dat je je in dit onderwerp verdiept, en dat je, behalve planten, ook te weten komt welke menselijke voedingsmiddelen in het dieet van de katachtige verboden zijn.
De herfstnarcis (Colchicum autumnale) en groenten van het geslacht Amaryllis zijn maar een paar voorbeelden. Laat je goed informeren en spoor alle giftige planten voor je kat in de huiselijke omgeving op.
4. Houd je kat binnenshuis
Professionele bronnen (Engelse link) zeggen dat binnenkatten langer en gezonder leven dan katten die zich buiten wagen. Als je het leven van je kat wilt verlengen, overweeg dan de volgende feiten. Binnenkatten leven 10 tot 15 jaar, terwijl buitenkatten gemiddeld 2 tot 5 jaar overleven.
Een binnenleven voor je katachtige heeft zijn voor- en nadelen, net als toegang hebben tot het buitenleven. Een van de voordelen is dat je kat beschermd is tegen omgevingsgevaren en, als je voor voldoende omgevingsverrijking zorgt, niets hoeft te missen van het buitenleven.
Sommige katten die toegang hebben tot het buitenleven worden aangereden door voertuigen, verwond door andere katten, aangevallen door honden of roofdieren, besmet met dodelijke ziekten, verdwaald en vergiftigd, naast andere gevaren. Bedenk ook dat hun eigen activiteit inheemse wilde dieren schaadt. Het is dus nooit een goed idee om je kat vrij te laten rondlopen.
5. Verrijk de omgeving zodat je katachtige er gelukkig kan leven
Behalve dat je kat een schone, droge plek moet hebben om te slapen en te rusten, moet hij ook een omgevingsverrijking hebben die bij zijn katachtige aard past. Bied om dit te bereiken plaatsen waar ze kunnen krabben, voldoende verticale ruimten om te klimmen, en speeltjes die hun jachtinstinct stimuleren, naast andere punten.
Om je kat te helpen aan andere oppervlakken dan je meubels te krabben, voorzie je ze van een stevige krabpaal van minstens 90 centimeter (35 inch) hoog die niet verschuift als ze hem gebruiken. Bovendien zijn ook plekjes aan te bevelen waar ze met de natuur kunnen interageren, zoals een comfortabel zitje onder aan het raam.
6. Speel elke dag met je kat
Behalve dat beweging en spel ze helpen slank te blijven, voorkomen ze ook stress, wat resulteert in een gelukkige, gezonde katachtige. Dat komt omdat katten hun typische gedrag van jagen, springen en met elkaar omgaan moeten uitvoeren. Spelen stelt ze in staat hun natuurlijke instincten aan te spreken.
Het is belangrijk om bij spelen in gedachten te houden dat katten in het wild roofdieren zijn. Als je iets als een laser gebruikt om met de jouwe te spelen, zorg er dan voor dat je hem een tastbaar voorwerp geeft om te “doden” en “op te eten” aan het eind van de achtervolging. Speelgoedmuizen zijn vaak een favoriet van katten, samen met verschillende soorten ballen.
7. Castreer je kat
Het wordt aanbevolen dat katten op de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd of gecastreerd worden. Deze procedure vermindert het in de steek laten van dieren en voorkomt ziekten. Op die manier kun je het leven van je kat verlengen.
8. Borstel je kat regelmatig
De meeste katten blijven schoon en hebben alleen een bad nodig als het absoluut nodig is, maar om dit te kunnen toepassen, moet je je kat regelmatig borstelen of kammen. Op die manier houd je de vacht schoon, verminder je de hoeveelheid verharing, en verminder je haarballen.
Regelmatig borstelen houdt niet alleen de vacht van je kat glanzend. Het stelt je ook in staat vertrouwd te raken met het lichaam van je kat. Dat helpt om eventuele veranderingen in vorm of textuur onmiddellijk te herkennen. Als je nieuwe knobbels, bulten, of pijnlijke plekken opmerkt, moet je je dierenarts raadplegen.
9. Maak de kattenbak elke dag schoon
Alle binnenkatten hebben een kattenbak nodig die op een rustige, toegankelijke plaats moet staan. In een huis met meerdere verdiepingen is één per verdieping aan te bevelen. Bedenk dat je kat een vuile en stinkende kattenbak niet zal gebruiken, dus moet je het substraat elke dag verschonen.
Het is aan te raden de bak minstens een keer per week of maand (als je klonterend strooisel gebruikt) grondig schoon te maken door hem te legen en met een mild schoonmaakmiddel te wassen. Gebruik geen ammoniak of geurstoffen (vooral geen citroen) om de kattenbak schoon te maken.
Door de kattenbak dagelijks schoon te maken kun je eventuele veranderingen in de urine of ontlasting van je kat meteen opmerken.
10. Doe je kat een ID-halsband om
Als je je kat toestaat naar buiten te gaan, is het belangrijk dat ze een veiligheidshalsband met een identificatieplaatje draagt. Een rekbaar exemplaar zorgt ervoor dat je katachtige los kan raken als hij ergens in verstrikt raakt. Een geïmplanteerde microchip kan er ook voor zorgen dat je kat wordt teruggebracht als ze verdwaald raken.
Om het leven van je kat te verlengen en zijn welzijn te behouden, is het van cruciaal belang dat je rekening houdt met de meest elementaire en eenvoudige verzorging die elke kat zou moeten genieten. Je kat zal veel meer jaren bij je zijn dan je denkt als je deze basistips gaat toepassen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- ASPCA. (s. f.). General Cat Care. Recuperado 6 de diciembre de 2021, de https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/general-cat-care
- Clinical Animal Behavior Service. (s. f.). Cats: Indoors or Outdoors? Recuperado 6 de diciembre de 2021, de https://www.vetmed.ucdavis.edu/sites/g/files/dgvnsk491/files/inline-files/Cats-Indoors_or_Outdoors.pdf
- PetMD Editorial. (2020, 14 octubre). 11 Ways to Help Your Cat Live Longer. PetMD. Recuperado 6 de diciembre de 2021, de https://www.petmd.com/cat/slideshows/11-ways-help-your-cat-live-longer#slide-1
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.