Wanneer is een teefje weer loops na de bevalling?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Voortplanting is een essentieel deel van het leven bij alle levende wezens, maar je moet voorzichtig zijn met bepaalde fysiologische parameters van het huisdier als je ze probeert om ze zwanger te laten worden. Wanneer een teef je precies weer loops is na de bevalling kan een heel delicate zaak zijn.
In het algemeen raden we aan dat elke eigenaar overweegt zijn teefje te steriliseren als ze eenmaal een nest heeft gebaard.
Bovendien is het in sommige landen illegaal als mensen een hond dwingen om in een periode van 12 maanden 3 of meer nesten te krijgen, omdat dit als een commerciële activiteit wordt beschouwd en een vergunning vereist is. Als je meer over het onderwerp wilt weten, lees dan verder.
Loopsheid bij honden
Bij huishonden bereiken pups gewoonlijk de voortplantingsleeftijd 6 tot 12 maanden na de geboorte, hoewel die periode bij grotere rassen kan oplopen tot 2 jaar. Als ze in dit opzicht eenmaal levensvatbaar zijn, worden teefjes vaak om de 6 maanden loops.
De oestrische fasen
Honden hebben een oestrische cyclus – een geheel van fysiologische veranderingen die door voortplantingshormonen worden opgewekt. Het is verdeeld in verschillende stadia. We vatten de werking ervan samen in de volgende lijst.
Proestrus
Dit is de periode waarin de eigenaar veranderingen bij zijn hond begint op te merken. Dit duurt meestal ongeveer 9 dagen, maar kan tot 27 duren. Dit is het moment waarop de mannetjes extra aandacht aan het vrouwtje besteden, maar ze reageert niet. De vulvalippen zwellen op, er treedt bloederige afscheiding op, en de hond plast meer.
Oestrus
Tijdens proestrus is het oestrogeengehalte in het lichaam van het teefje erg hoog. Dit veroorzaakt de ontwikkeling van een eierstokfollikel en het vrijkomen van de functionele eicel. Dan, in oestrus, is de teef ontvankelijk voor voortplanting, hoewel de tekenen van loopsheid wat minder duidelijk zullen zijn.
Diestrus
Dit is de periode die na het “tochtige” stadium komt, met een duur van ongeveer 2 maanden. Hier zal het vrouwtje niet meer ontvankelijk zijn voor het mannetje en het oestrogeengehalte is erg laag. Het hormoon progesteron daarentegen bereikt een piek 3-4 weken na het begin van de diestrus, maar begint dan te dalen.
Anestrus
Anestrus is een periode van reproductieve rust, want het vrouwtje heeft geen belangstelling voor copulatie en er zijn geen duidelijke tekenen van loopsheid. De duur is ongeveer 4 maanden, en tijdens deze fase bereidt de baarmoeder zich voor op de volgende gebeurtenis.
Hoewel we je de algemene oestrische cyclus bij honden uitgelegd hebben, moet opgemerkt worden dat die van ras tot ras verschilt. Zoals aangegeven door het VCA Ziekenhuizen-portaal (Engelse link), kunnen teefjes van kleine rassen 3 keer per jaar loops worden, terwijl de grootste rassen maar 1 cyclus per 12 maanden hebben.
Er is geen specifieke periode van het jaar die overeenkomt met het voortplantingsseizoen bij honden. Elk vrouwtje heeft haar eigen ritme.
Kan een teefje zwanger worden tijdens haar eerste loopsheid?
Kleine honden kunnen al vanaf de leeftijd van 4 maanden tekenen van loopsheid vertonen, maar grotere honden beginnen hun cyclus pas 18-24 maanden na de geboorte. Dat een pup zich voor zijn eerste levensjaar kan voortplanten betekent echter niet dat ze dat ook moet doen.
In het algemeen raden we aan dat elke eigenaar wacht, tenminste tot de hond 2 jaar oud is, voor hij denkt aan het zoeken van een partner voor zijn hond. Met andere woorden, het is het beste te wachten tot de teef al 3 volledige loopsheden of meer heeft doorgemaakt.
Kan een hond zwanger worden zonder loops te zijn?
Een vrouwelijke hond kan niet zwanger worden zonder loops te zijn. De omgeving van de baarmoeder zal niet vruchtbaar zijn, tenzij de hormonale cyclus correct verlopen is, volgens de stappen die we al vermeld hebben. De eigenaar kan echter niet beseffen dat de hond in de proestrus of in oestrische stadia is, want sommige honden bloeden heel weinig vaginaal.
Anderzijds kunnen sommige teefjes een “stille loopsheid” doormaken, waarin de eisprong wel plaatsvindt, maar er geen zichtbare symptomen zijn. Zolang er een vruchtbare eicel is, kan de teef nakomelingen krijgen, waarbij ze de tekenen van haar ontvankelijkheid in verschillende mate vertoont.
Loops worden kort na de bevalling bij honden is mogelijk. Toch kan een teefje niet zwanger worden als ze niet loops is of als ze onvruchtbaarheidsproblemen heeft.
Hoe werkt het met loops worden na de bevalling bij honden?
Op dit punt moet je bedenken dat de lactatieperiode bij honden na de bevalling heel kort is, want pups beginnen andere voedselbronnen te zoeken als ze 3 of 4 weken oud zijn(de speenperiode).
Op dit punt zal het vrouwtje de handeling van het zogen van haar jongen afwijzen en ze voor steeds langere tijd alleen laten. Hiermee bedoelen we dat het interval van intensieve moederlijke zorg vrij kort is.
Een vrouwelijke hond zal bij haar volgende bronstcyclus volledig klaar zijn om verder te gaan met het baren van nageslacht. Dit kan geschat worden op ongeveer 6 maanden na het fokken – ruwweg – en ongeveer 3-4 maanden na de bevalling.
De voortplantingsstoornis is niet te wijten aan gehechtheid aan de pups, maar veeleer aan het feit dat het op hormonaal niveau nodig is tijd tussen de ene proestrus en de volgende in te lassen.
Loops worden na de bevalling bij honden treedt heel snel na de dracht in.
Waarvan hangt het welslagen van de zwangerschap af?
Zoals uit studies (Engelse link) blijkt, is het percentage miskramen bij honden 6,8%. Anderzijds varieert het percentage pups dat doodgeboren wordt van 7,5% van het nest. Tot wel 13,5% van de pups kan sterven voor ze 2 maanden oud zijn. De schommeling van deze parameters hangt af van verschillende factoren zoals:
- de gezondheid van de hond.
- de soort kruising die heeft plaatsgevonden.
- de leeftijd van het teefje.
- haar ras.
- enzovoort.
Met deze cijfers willen we benadrukken dat het opvoeden van honden een verantwoordelijkheid is. Als het je niet duidelijk is hoe de oestrische cyclus van je hond werkt of als je niet weet of ze een zwangerschap zal kunnen doorstaan, ga dan naar de dierenarts. Het wonder van het leven is prachtig, maar zolang het de gezondheid van de moeder niet in gevaar brengt.
Hoe lang duurt het voor een teefje na de bevalling loops wordt?
Zoals we gezien hebben, volgt de postpartum loopsheid bij honden bij elke hond een tamelijk vast patroon. De oestrische cyclus is onafhankelijk van de omgevingsomstandigheden en van de fysiologische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden.
Daarom kan veralgemeend worden dat een teef elke 6 maanden loops zal worden. Dit is onafhankelijk van het feit of in dit interval een nestje geboren is of niet.
Als we er rekening mee houden dat de gemiddelde dracht bij honden 63 dagen bedraagt, dan is het mogelijk te schatten dat een teefje ongeveer 4 maanden na de bevalling loops wordt. Sommige grote rassen hebben echter maar één loopsheid per jaar. Deze periode kan dus veel langer zijn als je hond van een groot ras is.
De laatste fase: sterilisatie van teven na de bevalling
Het meest aan te raden is in alle gevallen het teefje te steriliseren als ze haar eerste nest gehad heeft. Loops worden na de bevalling bij honden komt heel snel. Het is dus beter om voorbereid te zijn en naar de dierenarts te gaan zodra de pups gespeend zijn.
De controle over de melkproductie wordt geregeld in de hypofyse van de hersenen – door middel van het hormoon prolactine. Daarom moet het geen probleem zijn om een moeder te steriliseren, ook al is ze nog niet klaar met het verzorgen van haar jongen.
Het is echter beter om even te wachten en het lichaam van de hond de tijd te geven om weer normaal te worden voordat je haar steriliseert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Concannon, P. W. (2011). Reproductive cycles of the domestic bitch. Animal Reproduction Science, 124(3-4), 200–210.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21055888/ - Gaviria, E. F. B., Bonilla, D. F. E., Sánchez, I. X. B., & Quintero, A. (2013). Evaluación reproductiva de la hembra canina en el momento del servicio: consideraciones para la práctica clínica. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 6(1), 113-117. http://revistas.ut.edu.co/index.php/ciencianimal/article/view/473
- Llera, R., & Yuill, C. (s.f.). Estrous cycles in dogs. VCA Hospitals. Recuperado el 15 de junio de 2021, disponible en: https://vcacanada.com/know-your-pet/estrus-cycles-in-dogs
- The Paws Clinic. (2013). Spay/neuter facts. Recuperado el 15 de junio de 2021, disponible en: https://thepawsclinic.com/resources/spayneuter-faqs/
- Starff, A. (2020). Sexual maturity in dogs: what to know and what to expect, American Kennel Club. Recuperado el 15 de junio de 2021, disponible en: https://www.akc.org/expert-advice/health/sexual-maturity-in-puppies-what-to-expect/
- Tonnenssen, R., Sverdrup, K., Nodvedt, A., & Indrebo, A. (2012). Canine perinatal mortality: A cohort study of 224 breeds. Theriogenology, 77(9), 1788-1801. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0093691X11006819?via%3Dihub
- Ward, E. (s.f.). Breeding for pet owners- pregnancy in dogs. VCA Animal Hospitals. Recuperado el 15 de junio de 2021, disponible en: https://vcahospitals.com/know-your-pet/breeding-for-pet-owners-pregnancy-in-dogs
- Weir, M., & Barnette, C. (s.f.). Infertility in female dogs, VCA Hospitals. Recuperado el 15 de junio de 2021, disponible en: https://vcahospitals.com/know-your-pet/infertility-in-female-dogs
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.