Logo image
Logo image

Catosal voor honden en katten: dosering en bijwerkingen

4 minuten
De verscheidenheid aan diergeneesmiddelen kan overweldigend zijn. In dit artikel zullen we praten over catosal, dat wordt voorgeschreven voor honden, katten en andere huisdieren.
Catosal voor honden en katten: dosering en bijwerkingen
Francisco Morata Carramolino

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Francisco Morata Carramolino

Laatste update: 21 december, 2022

Vandaag gaan we het hebben over catosal. Dit is een medicijn dat veel gebruikt wordt voor dieren. De wereld van geneesmiddelen voor dieren wordt steeds uitgebreider, geavanceerder en complexer. Bovendien, hoewel veel van de medicijnen voor mensen ons bekend zijn, zijn die voor huisdieren grotendeels onbekend bij het grote publiek.

Dit alles kan verwarring veroorzaken over de medicijnen die de dierenarts heeft voorgeschreven. Daarom gaan we in dit artikel het medicijn catosal bespreken.

Wat is catosaal?

Catosal is een medicijn in injecteerbare vorm. Het is vloeibaar, roze en semi-transparant. Het kan worden gebruikt voor verschillende diersoorten zoals honden, katten, paarden en runderen. Net als vele andere bestaat dit medicijn uit werkzame stoffen en hulpstoffen.

De werkzame stoffen in catosal zijn er twee: butafosfaan en cyanocobalamine, een vorm van vitamine B12. Dit zijn de verbindingen die het medicijn zijn biologische eigenschappen geven, naast de hulpstoffen die het medicijn onder andere zijn fysieke eigenschappen geven.

Enerzijds fungeert butafosfaan als een bron van fosfor die kan worden gebruikt door de stofwisseling van het dier. Fosfor is een essentieel element voor het functioneren van levende wezens, omdat het ingrijpt in ontelbare biochemische reacties.

Dit element neemt bijvoorbeeld deel aan de fosforylerings- en defosforyleringsprocessen, die nodig zijn in veel metabole routes op cellulair niveau. Het is ook een integraal onderdeel van de synthese van glucose, een belangrijke energiebron.

Aan de andere kant is B12 een in water oplosbare vitamine die niet kan worden gesynthetiseerd door het metabolisme van zoogdieren. Daarom moet het op een andere manier worden opgenomen. In normale situaties wordt dit micronutriënt via de voeding verkregen.

Vitamine B12 is betrokken bij een groot aantal processen die nodig zijn voor het lichaam. Het is essentieel voor het goed functioneren van de lever, spierweefsel, huid, hersenen en pancreas, en nog veel meer.

Naast de actieve bestanddelen wordt catosal gevormd door n-butanol en natriumhydroxide, die als hulpstoffen fungeren. Deze verbindingen hebben op zichzelf geen biologische functie, maar dienen als chemisch vehikel en vergemakkelijken de werking van de werkzame stoffen.

Some figure

Gebruik van catosal

Bij honden en katten wordt dit geneesmiddel gebruikt voor de behandeling van vitamine B12- of fosfortekorten. Daarnaast gebruikt men dit ook voor aanverwante aandoeningen. Deze tekortkomingen veroorzaken een reeks symptomen bij deze dieren, waaronder de volgende:

  • Gebrek aan energie
  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Diarree of braken
  • Spierzwakte en pijn
  • Verwarring

Gezien deze symptomen is het het beste om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Als de bovengenoemde tekorten verantwoordelijk zijn voor deze aandoeningen, kan de dierenarts dit medicijn aanbevelen.

Daarnaast kan catosal worden aanbevolen in gevallen van stofwisselingsstoornissen en chronische of acute ziekten. Het kan ook worden gebruikt voor toevallen, verlamming, bloedarmoede of gevallen van ondervoeding, maar het moet altijd vooraf worden voorgeschreven door een professional.

Dosering voor katten en honden

Rekening houdend met hun fysiologische verschillen, evenals hun gewicht en grootte, vereist catosal specifieke doses voor elke soort, ras en exemplaar. Het actiebereik is niet hetzelfde voor een kat als voor een hond, omdat hun fysiologie anders is en de totale massa van elk dier van veel omstandigheden afhangt.

Voor honden en katten ligt de aanbevolen dosering tussen 0,1 en 0,15 milligram per kilo dierlijk gewicht. In het geval van cyanocobalamine is dat 0,005 – 0,0075 milligram per kilogram.

Deze doses kan men toedienen door het geven van een injectie, hetzij intraveneus, subcutaan of intramusculair. De dosis kan eenmaal per dag gedurende 3 dagen achter elkaar worden herhaald.

Aan de andere kant moet worden opgemerkt dat het medicijn alleen kan worden voorgeschreven en toegediend door een dierenarts. Deze professional heeft de nodige kennis om de juiste doses en behandelingen voor elk specifiek geval te bepalen. Geef je huisdier nooit zelfmedicatie!

Bijwerkingen en contra-indicaties

Catosal heeft geen gemelde nadelige bijwerkingen. Toch zijn er bepaalde aanbevelingen voor het gebruik waarmee dierenartsen rekening moeten houden in de dierenkliniek.

Dit geneesmiddel mag nooit worden gebruikt als bij het dier overgevoeligheid voor een van de werkzame stoffen of hulpstoffen is vastgesteld. Er zijn nauwelijks onderzoeken naar de verenigbaarheid van catosal met andere geneesmiddelen (Engels artikel), dus het mag niet worden gebruikt als het dier al een andere behandeling krijgt.

Het is niet aangetoond dat deze verbinding relevante systemische effecten veroorzaakt in gevallen van overdosering tot 5 keer de aanbevolen dosis. Toch zijn er een reeks voorbijgaande en lokale reacties waargenomen bij subcutane toediening – in vergelijking met intramusculair en intraveneus.

Personeel dat het medicijn toedient, moet ook bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Deze verbinding kan huid- en oogirritaties veroorzaken. Het is dus belangrijk om contact met de ogen en de huid te vermijden. Als onbedoelde blootstelling optreedt, moet het getroffen gebied met veel water worden gewassen.

Er is een mogelijkheid, zij het klein, dat elk medicijn een onverwachte bijwerking zal veroorzaken, vooral in gevallen van allergieën. Als er een bijwerking wordt waargenomen bij het huisdier, kun je het beste snel contact opnemen met een dierenarts.

Some figure

Zoals we hebben gezien, is catosal een eenvoudig en veilig medicijn dat de gezondheid van huisdieren met voedingstekorten kan verbeteren. Toch is het van cruciaal belang op te merken dat dit artikel alleen informatief is. Voordat je een beslissing neemt over de gezondheid van een huisdier, raden we je aan een vertrouwde dierenarts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • https://veterinary-practice.com/article/the-importance-of-the-b-vitamins
  • https://www.sciencelearn.org.nz/resources/961-the-phosphorus-cycle
  • https://www.animalbiome.com/blog/b12-deficiency-in-dogs-and-the-role-of-the-gut
  • https://www.msdvetmanual.com/metabolic-disorders/disorders-of-phosphorus-metabolism/hypophosphatemia-in-animals
  • https://www.animalbiome.com/blog/vitamin-b12-deficiency-in-cats-the-role-of-the-gut
  • https://farmahigiene.es/producto/catosal/
  • https://vetconecta.elanco.com/our-products/catosal/catosal#section-Catosal-Aplicaci%C3%B3n
  • https://zoneforpets.com/2018/08/05/catosal-vitamin-b12-phosphorus-metabolism-stimulate-supplement/
  • Catosal – Ficha técnica. Departamento de Medicamentos Veterinarios, Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, Ministerio de Sanidad

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.