Logo image
Logo image

Wat is eigenlijk precies het beste vlees voor je hond?

4 minuten
Het gezondste vlees voor je hond is afhankelijk van het ras of de grootte van de hond. De hoeveelheid vet of eiwit zal variëren.
Wat is eigenlijk precies het beste vlees voor je hond?
Laatste update: 02 maart, 2019

Als eigenaar van een huisdier weet je dat een goed dieet essentieel is voor huisdieren. Daarom kan je hier enkele van de beste voedingsmiddelen bekijken die je kunnen helpen om een dieet te bedenken dat voldoet aan de behoeften van je huisdier. Wanneer je deze keuzes maakt, dan moet je jezelf afvragen: wat is het beste vlees voor mijn hond?

Je moet met veel factoren rekening houden:

  • Het ras en de grootte van de hond
  • De grootte van de stukken vlees
  • Het soort vlees

Laten we eens kijken naar de voordelen die vlees biedt voor je hond.

Een natuurlijk dieet

Momenteel bestaat er een mythe dat honden geen vlees mogen eten, omdat ze dan een smaak voor bloed ontwikkelen. Dat is absoluut niet waar. Honden zijn van nature vleesetende dieren. Daarom is het eten van verschillende soorten vlees belangrijk voor hun dieet.

Net als wolven hebben honden geen problemen met het verteren van rauw vlees. In sommige gevallen kunnen ze zelfs rot vlees verteren. Honden hebben echter meer moeite met het eten van gekookt vlees, omdat het niet veel van de natuurlijke voordelen heeft die rauw vlees heeft.

Honden hebben een heel ander spijsverteringskanaal dan mensen. Ze kunnen niet dezelfde dingen verteren als ons, zoals gekookt vlees. Kijk naar het BARF-dieet, omdat het verschillende soorten vlees aanbeveelt.

Wat is het beste vlees voor je hond?

Some figure

Zoals je al weet, zijn er verschillende dieren die voedsel leveren aan andere dieren en mensen. Mensen hebben een systeem ontwikkeld voor het produceren van vlees van hoge kwaliteit als voedsel.

Ditzelfde principe is van toepassing op het voer van huisdieren. Je kunt vlees voor je hond krijgen van:

  • Varkens
  • Koeien
  • Lammeren
  • Konijnen
  • Vogels

Je hoeft alleen maar te beslissen wat het beste soort vlees is voor je hond op het gebied van voeding.

Allereerst moeten we iets duidelijk maken. Mager vlees is altijd het beste om aan honden te voeren. Dit betekent echter niet dat ze geen vet en ingewanden kunnen eten. In de natuur moeten dieren profiteren van elke voedselbron die ze kunnen krijgen.

Nadat je dit in overweging hebt genomen, kun je evalueren wat het beste soort vlees voor je hond is. Er zijn enkele soorten vlees die gunstigere oliën bieden (zoals visolie en omega-3). Andere soorten vlees bieden echter meer eiwitten of vetten.

Wat is het beste vlees?

Het is ingewikkeld om op deze vraag één duidelijk antwoord te geven. Zoals eerder vermeld, hebben verschillende soorten vlees verschillende samenstellingen. Dit betekent dat ieder zijn voordelen en nadelen heeft.

Als je bijvoorbeeld wilt dat je hond een eiwitrijk dieet heeft, dan is de algemene overtuiging dat rood vlees een goede optie is. Het is echter het tegenovergestelde, het verstrekken van rood vlees is niet zo evenwichtig in eiwitten en heeft een hoog vetgehalte, wat schadelijk kan zijn voor bepaalde rassen.

Als je meer eiwitten wilt, dan is het beter om je hond vis te geven. Vis is een natuurlijke bron van omega-3, wat goed is voor de vacht van je hond. Bovendien is het vetarm, wat kan helpen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

In tegenstelling tot vlees van zoogdieren moet vis schoongemaakt worden voordat het wordt gegeten. We raden aan om het een paar minuten onder te dompelen in heet water om eventuele gifstoffen te verwijderen.

Soorten vlees op basis van ras

Some figure

Als het gaat om het geven van vlees aan je hond, dan moet je rekening houden met verschillende factoren. De grootte van je hond is bijvoorbeeld belangrijk.

Grotere rassen hebben meer vet en eiwit nodig om hun lichaamsbouw te behouden. Kleine rassen hebben voedsel nodig met minder vet, dus voor hen zijn vogels en vissen een goede optie.

Hoewel sommige voedingsmiddelen voor je hond beter zijn dan andere, moet je niet vergeten dat je af en toe hun eten moet variëren. Dit zal helpen te voorkomen dat je hond zijn eten saai gaat vinden of geïrriteerd raakt door altijd hetzelfde te moeten eten.

Wat je ook wilt, als je voedsel van goede kwaliteit wilt geven, dan kun je het beste aan de dierenarts van je hond vragen wat het beste vlees is voor je hond. Hij zal weten wat het beste is voor je huisdier en je advies geven over het kiezen van het juiste vlees voor je hond. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fascetti, A. J., & Delaney, S. J. (2013). Feeding the Healthy Dog and Cat. In Applied Veterinary Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1002/9781118785669.ch7
  • Freeman, L. M., Chandler, M. L., Hamper, B. A., & Weeth, L. P. (2013). Current knowledge about the risks and benefits of raw meat–based diets for dogs and cats. Journal of the American Veterinary Medical Association. https://doi.org/10.2460/javma.243.11.1549
  • Sillero, M. (2019) Mitos y dietas alternativas en perros y gatos. Revisión sobre sus efectos y recomendaciones. (Tesis de grado, Universidad Católica de Valencia). Recuperado el 17 de marzo de 2022, disponible en: https://riucv.ucv.es/bitstream/handle/20.500.12466/58/Mara_Sillero_Vizcaino_pdf.pdf?sequence=5
  • Loaiza, M., Loaiza, L. & López, A. (2018) Diseño de dietas BARF para perros en tres etapas fisiológicas. (Tesis de Grado, Universidad Tecnológica de Pereira). Recuperado el 17 de marzo de 2022, disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/158348432.pdf
  • Rejas López, Juan (2008). Dermatitis y reacciones adversas a los alimentos. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, IX(5),1-16. Recuperado el 17 de marzo de 2022, disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63611397009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.