Tips omtrent het voeren van je hond
Er bestaan heel veel vragen met betrekking tot het voeren van je hond. Wanneer is de meest geschikte tijd? Hoeveel voer moet ik in hun bak doen? Kunnen ze groenten verdragen? Bovendien weten wij hondeneigenaren niet altijd wat we het beste wel en niet kunnen doen en laten na het voermoment. Vandaag gaan we je dus wat tips geven met betrekking tot het voeren van je hond.
Wat moet je doen vóór het voeren van je hond
Een dier is een waarheidsgetrouwe reflectie van zijn baasje. Hoe we omgaan met onze dieren en hoe we ze trainen, zal bepalen hoe ze zich de rest van hun leven gedragen. Hier volgen een paar gezonde gewoontes om te implementeren voor je je hond voert.
Zet een bak met water neer
Honden kunnen gedurende de dag erg dorstig worden. Daarom is een volle bak met water geen overbodige luxe. Maar wees voorzichtig: we willen niet dat ze te veel drinken, want dat is ook niet goed voor hun gezondheid. Als je van plan bent de hele dag uit huis te zijn, kun je het beste een grotere waterbak neer zetten.
Verzacht het hondenvoer
Deze tip is van toepassing voor degenen met puppy’s. Verzacht de hondenbrokken in lauwwarm water, ook al zijn de brokken speciaal voor puppy’s bedoeld.
Wees voorzichtig met de porties
De tabel met voedingswaarden achterop de verpakking zal laten zien hoeveel voer je aan je hond zou moeten geven. Dit gebeurt volgens leeftijd en de grootte van de hond. Let overigens ook op wat de dierenarts je vertelt.
Bewaar het voer volgens de voorschriften
Bewaar hondenvoer niet in de koelkast of een vochtige plek. Laat het ook niet ergens staan waar je hond erbij kan, want er bestaat geen garantie dat hij de zak niet om zal stoten en zal eten tot hij niet meer kan. Als je hem zelfgemaakt eten geeft, zorg er dan voor dat het in een goede staat verkeert. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat het koud heeft gestaan en niet besmet is geraakt met het een of ander.
Maak de voerbak goed schoon
Ook al kan dit zowel voor als na het voeren van je hond gedaan worden, raden we je aan om dit van tevoren te doen.
Houd je honden apart
Als je meer dan één hond thuis hebt, probeer er dan voor te zorgen dat ze elkaar niet zien wanneer het etenstijd is. Plaats ze in verschillende ruimtes of delen van de achtertuin. Hierdoor wordt voorkomen dat ze met elkaar gaan vechten of te snel eten (uit angst dat de ander zijn eten zal opeten).
Wat te doen na het voeren van je hond
Nu dat je weet wat je moet doen vóór het voeren van je hond, zijn hier een paar tips voor erna:
Ga niet wandelen
Zodra je hond klaar is met eten, is het niet de bedoeling dat je meteen met hem gaat wandelen of hem anderszins in beweging brengt. Hij zal eerst rustig zijn eten moeten verteren. Bovendien is het ook niet aan te raden om net vóór het eten te gaan wandelen. Dit omdat beweging hem juist hongeriger zal maken, waardoor hij te veel en te snel zal eten.
Bewaar geen kliekjes
Als je hond niet al het eten op kan — misschien heeft hij genoeg gehad of vindt hij het niet lekker — gooi het dan weg. Bewaar het niet voor later.
Bescherm hem tegen het weer
Als het heel warm of heel koud is, als het regent of als de zon juist heel fel schijnt, houd je hond dan binnen terwijl hij zijn eten verteert. Laat hem in huis blijven en daar slapen zolang hij wil.
Speel niet met hem
Probeer jezelf eens in hem te verplaatsen. Wanneer jij net klaar bent met eten, heb jij dan zin om te gaan rennen of een stuk te fietsen? Natuurlijk niet! Hetzelfde is van toepassing bij honden. Val hem niet lastig door erop aan te dringen met je te spelen. Gooi de bal niet naar hem en dwing hem niet te spelen.
Laat hem niet te veel drinken
Wanneer droog hondenvoer de maag bereikt, moet de maag dit afbreken en hierbij niet ‘opgeblazen worden.’ Dit gebeurt wanneer een hond teveel water drinkt na het eten. Geef hem een beetje en haal het vervolgens weg. Wacht vervolgens ongeveer 2 uur voordat je het water weer terugzet.
Deze tips omtrent het voeren van je hond zijn gemakkelijk op te volgen. Houd je hond gezond!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.