Mogen honden meloen eten?
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Het is gebruikelijk dat baasjes zich afvragen of hun honden de verschillende soorten meloen wel kunnen eten, gelet op de verkoelende eigenschappen en rijke smaak van deze vrucht.
De waarheid is dat honden veel verschillende soorten fruit en groenten in matige doses mogen consumeren. We moeten immers niet vergeten dat we het hebben over facultatief carnivore dieren, wier dieet een grotere inname van dierlijke eiwitten moet bevatten.
Specifiek gaan we in dit artikel de vraag beantwoorden of honden meloen mogen eten (of niet). Bovendien, als ze het mogen, vertellen we je de geschikte doses en hoe je ze het moet aanbieden. Mogen honden meloen eten? Lees verder en kom erachter!
Mogen honden meloen eten?
De laatste jaren zijn baasjes zich bewust geworden van het belang van het aanbieden van een evenwichtige voeding aan hun honden. Velen hebben zelfs gekozen voor meer holistische en vernieuwende alternatieven (zoals het BARF-dieet).
Volgens bepaalde artikelen (Spaanse link) wil dit soort dieet de hond voedingsstoffen aanbieden zoals hij die in het wild zou eten. Daarom stellen ze voor om een verscheidenheid aan vers en natuurlijk voedsel te geven, rekening houdend met het feit dat aangetoond is dat honden (naast vlees) ook bessen, fruit, groenten en planten eten.
Nu is het antwoord op de vraag of honden meloen mogen eten een volmondig ja. Deze vrucht heeft een hoog watergehalte, dat kan helpen om je huisdier te hydrateren. Er is echter nog veel meer dat we je over dit onderwerp moeten vertellen, dus lees verder en ontdek waarom je deze vrucht in het dieet van je hond zou moeten opnemen.
De voedingssamenstelling van meloen
Meloenen(Cucumis melo) komen van een kruidachtige plant die behoort tot de cucurbitaceae-familie. Hij bestaat voor 92% uit water en slechts 6% uit suiker, waardoor dit een vrucht is met een vrij lage energie-inhoud.
Per 100 gram meloen die gegeten wordt, worden de volgende voedingsstoffen verkregen:
- Energie: 28 kilocalorieën
- Eiwitten: 0,6 gram
- Koolhydraten: 6 gram
- Vezels: 1 gram
- Calcium: 14 milligram
- IJzer: 0,4 milligram
- Magnesium: 17 milligram
- Natrium: 14 milligram
- Kalium: 320 milligram
- Fosfor: 18 milligram
- Vitamine C: 25 gram
- Vitamine A: 3 microgram
De voordelen van meloen voor honden
Door meloen te eten, verkrijgen honden de voordelen van de bestanddelen ervan. Volgens de voedingsinformatie is deze vrucht rijk aan vitamine C, een essentieel micronutriënt voor de goede werking van het lichaam. Omdat honden het niet zelf kunnen aanmaken, moet het in hun dieet opgenomen worden.
Vitamine C is betrokken bij zulke belangrijke processen als de vorming van spieren, bloedvaten, botten en tanden. Bovendien is het essentieel voor een goede ijzeropname en een goede genezing.
Zoals wetenschappelijke artikelen uitleggen heeft deze vitamine antioxiderende eigenschappen die de effecten van vrije radicalen bestrijden en zo oxidatieve schade verminderen.
Hieronder volgen nog andere opmerkelijke voordelen van het aanbieden van meloen aan honden:
- Hydratatie: Omdat het een hoog watergehalte heeft, houdt het voeren van meloen honden gehydrateerd en helpt het hen urineweginfecties te voorkomen, want het heeft ook diuretische en zuiverende eigenschappen.
- Spijsvertering: Meloen heeft ook een goede concentratie vezels, dus de consumptie ervan verbetert de darmtransit, en helpt zo maagklachten (zoals constipatie) te voorkomen.
- Immuunsysteem: De vitamine C die deze vrucht bevat versterkt het immuunsysteem van een hond.
- Gezondheid van de huid: De antioxiderende eigenschappen helpen de huid van de hond gezond en sterk te blijven. Dit helpt om chronische huidproblemen (zoals allergische dermatitis) te voorkomen.
Hoe meloen aan een hond aanbieden?
Hoewel honden meloen mogen eten, moet de eigenaar ervoor zorgen dat de pitten en de schil verwijderd worden. Ondanks dat deze bestanddelen geen bijwerkingen hebben, zijn het wel de moeilijkste delen. Ze kunnen verstikkings- of spijsverteringsproblemen veroorzaken als de hond erg klein is.
De eerste keer dat je meloen aan je hond aanbiedt, doe dat dan met een kleine portie. Als je merkt dat ze het erg lekker vinden, raak dan niet opgewonden of overdrijf het niet en kijk hoe ze ermee opschieten. Stop met geven als je ziet dat ze diarree of ongemak hebben na het eten van de vrucht.
Bied de plakjes in vierkantjes gehakt aan, zodat de hond er gemakkelijk op kan kauwen. Je hebt de mogelijkheid hem het fruit alleen te geven of vermengd met het andere voedsel dat je ze bij hun maaltijden aanbiedt. Een andere mogelijkheid is het huisdier te stimuleren met een interactief speeltje waarin ze het fruit zelf moeten verwijderen.
Portiegrootte
Hoewel het meloen voeren aan je honden een geweldig idee is, moet je voorzichtig zijn met hoeveel je ze aanbiedt. Zoals de meeste vruchten heeft ook deze een flinke concentratie fructose, een soort suiker die bij overmatige consumptie schadelijk kan zijn.
Tot de gezondheidsproblemen die door een hoge suikeropname ontstaan behoren overgewicht, zwaarlijvigheid en diabetes.
Nu zijn er, wat de precieze hoeveelheid meloen betreft die honden kunnen eten, geen specifieke richtlijnen. Het moet berekend worden naar het gewicht en de gezondheid van elke hond. Het is echter niet aan te raden de hond meer dan 4 porties per dag te geven (of het dagelijks aan te bieden).
Je kunt het beste deze vrucht op de warmste dagen toe te dienen om de wateropname aan te vullen. Het is ook een goed idee om het als beloning aan te bieden, vooral bij het volgen van een specifiek trainingsplan.
Honden kunnen elke soort meloen eten, of het nu traditionele, honingdauw, Chinese, of een andere soort is. Ze bevatten allemaal voedingsstoffen en eigenschappen die gezond zijn voor honden.
Als je hond deze vrucht graag eet, neem hem dan op in zijn dieet. Toont de hond daarentegen geen belangstelling, dan is het beter de kwestie niet te forceren, en ze te proberen met andere vruchten of groenten die voor hen geschikt zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castro, C., Márquez, A. Uso de antioxidantes en animales domésticos. Gaceta de Ciencias Veterinarias. Vol. 12. Núm. 1. Pág. 5-12. 2006.
- Melón. Fundación Española de la Nutrición.
- Loaiza, M., Loaiza, L., López, A. Diseño de dietas barf para perros en tres etapas fisiológicas. Universidad Tecnológica de Pereira. 2018.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.