Logo image
Logo image

Is honing goed voor katten?

4 minuten
Honing is een zoet ingrediënt dat erg aantrekkelijk kan zijn voor katten, maar is het ook echt goed voor ze? Ontdek het hieronder.
Is honing goed voor katten?
Laatste update: 14 november, 2021

Het vinden van het evenwicht tussen gezonde en plezierige voeding voor je katachtige huisdier is geen gemakkelijke opgave. Bedenk dat niet alle voedingsmiddelen of ingrediënten die mensen binnenkrijgen op dezelfde manier werken bij dieren, hoewel sommige zoet en aantrekkelijk zijn voor hun smaakpapillen. Daarom rijst de volgende vraag: Is honing goed voor katten?

Het is belangrijk te weten of een product bijdraagt (of niet) aan het welzijn van je huisdier. In dit artikel ontdekken we de bestanddelen van honing en de effecten die het in het lichaam van een kat kan hebben. Zo weet je of het een goed idee is om het aan je huisdier aan te bieden.

Is honing veilig voor katten?

Honing is het enige eetbare product voor mensen dat door een insect (Apis mellifera) gemaakt wordt. Het bevat geweldige geneeskrachtige eigenschappen, wordt veel gebruikt in verschillende culinaire recepten, en dient als zoetmiddel voor warme en koude dranken. We moeten echter kijken naar het effect dat dit door bijen geproduceerde voedsel heeft op het organisme van een kat.

Opgemerkt moet worden dat honing B-vitamines bevat, zoals thiamine, niacine, riboflavine, pantotheenzuur, pyridoxine, en biotine. Volgens gepubliceerd onderzoek (Engelse link), en in tegenstelling tot andere vruchten en groenten, verliest deze stroperige vloeistof dit vitaminegehalte nooit, tenzij het verhit wordt.

Al deze eigenschappen van dit product betekenen echter niet dat het een belangrijk element in het dieet van een kat moet zijn. Hoewel katachtigen baat kunnen hebben bij honing, is het nodig rekening te houden met enkele aanbevelingen betreffende de consumptie ervan. Bij juist gebruik heeft honing de volgende eigenschappen:

  • Geeft energie: ultrabewerkte honing is een van de voedingsmiddelen met de meeste energie-inhoud van allemaal (304 kilocalorieën per 100 gram).
  • Het is verzachtend:dDit betekent dat het het maagdarmslijmvlies beschermt en kan helpen om gezondheidscomplicaties die in dat gebied ontstaan te overwinnen. Het wordt soms aanbevolen om de symptomen te verlichten bij ziekten als gastro-enteritis.
  • Werkt als een bacteriedodend middel: het innemen van honing kan je kat helpen infecties op natuurlijke wijze te bestrijden.
  • Bevordert genezing: men gelooft dat honing ook genezing en wondgenezing kan bevorderen als het plaatselijk wordt aangebracht. Onderzoek heeft echter niet aangetoond dat dit in 100% van de gevallen het geval is.
Some figure

De juiste dosis

Als je honing aan je huisdier wilt geven, wacht dan tot je kat vijf weken oud is. Vanaf deze leeftijd kun je je katje een beetje honing vermengd met melk laten eten. Na het bereiken van de leeftijd van drie maanden is het echter aan te bevelen dit voedsel alleen te geven als traktatie of wanneer een ziekte dat vereist.

Bedenk ook dat als je van plan bent iets in het dieet van je huisdier op te nemen, je hierover de mening en het toezicht van een dierenarts of deskundige moet vragen. Vergeet ook niet dat het aanraden van honing (of niet) afhangt van het immuunsysteem, de spijsvertering, de leeftijd, het ras en de algemene gezondheid van je kat.

Welke soort honing wordt aanbevolen voor katten?

De beste optie voor katten is biologische honing. Hoe natuurlijker de honing is, hoe beter. Daarom moet je honing kopen op een plaats die milieuvriendelijke en kwaliteitsproducten verkoopt. Als je van plan bent het plaatselijk te gebruiken, kun je het beste medische honing krijgen, omdat die gesteriliseerd is om eventuele verontreinigingen te verwijderen.

Bedenk dat honing nooit een antibioticum of antischimmelzalf zal vervangen. Dien het alleen toe als hulpstof en als het door een dierenarts wordt aanbevolen.

Honing in kattenvoer

Naast het bovenstaande moet opgemerkt worden dat katten carnivore dieren zijn die suikers niet goed verwerken. Daarom is het geen goed idee honing als hoofdbestanddeel in hun dieet op te nemen. Het is echter wel mogelijk om een beetje van dit zoete ingrediënt aan je huisdier te geven, maar alleen in kleine doses en als aanvullend voedsel.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn dat honing, ondanks zijn eigenschappen, geen grote voordelen voor een kat brengt. Daarom is het van cruciaal belang het deze dieren niet vaak aan te bieden. Anders zou je braken, diarree en zelfs gewichtstoename kunnen veroorzaken.

Je moet ook vermijden honing aan je kat te geven als je na consumptie een allergische of negatieve reactie opmerkt. Ga onmiddellijk naar een dierenarts bij het geringste teken van enig probleem na het innemen ervan. Ook als je huisdier lijdt aan problemen als diabetes of zwaarlijvigheid, kun je honing het beste buiten bereik houden.

Honing is erg rijk aan suikers. Daarom moet je een deskundige raadplegen voor je het toedient aan zwaarlijvige of diabetische katten.

Honing om plaatselijke wonden bij katten te behandelen

Honing werkt niet alleen als voedsel, maar kan ook plaatselijk gebruikt worden om wonden bij katten te behandelen. Zoals hierboven vermeld, moet je medische honing gebruiken (elke andere soort zou niet werken). Dit product moet een sterilisatieproces doorlopen hebben om elke verontreiniging uit te sluiten.

Houd er echter rekening mee dat de geneeskrachtige eigenschappen van deze verbinding beperkt zijn. Gebruik het alleen als een dierenarts het aanbeveelt na een grondige analyse van de gezondheid van je kat.

Some figure

Concluderend, honing is niet de gezondste voedingskeuze voor katten. Hoewel katten het soms in kleine doses mogen binnenkrijgen, raden deskundigen aan het gebruik ervan sporadisch toe te passen. Houd in gedachten dat alles wat je in het dieet en de levensstijl van een kat opneemt, moet bijdragen tot hun welzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Curación de heridas sépticas con miel de abejas. SciELO Cuba. Recogido el 18 de octubre de 2021 de: http://scielo.sld.cu/pdf/cir/v50n2/cir06211.pdf
  • INTRODUCCIÓN A LA ALIMENTACIÓN CANINA Y FELINA. Recogido el 18 de octubre de 2021 de: http://www.ucv.ve/fileadmin/user_upload/facultad_agronomia/Alimentaci%C3%B3n_de_Caninos_y_Felinos.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.